Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. İlyas Doğan
  3. Deprem yıkımından kim ya da kimler sorumlu?
Yayınlanma: 01 Kasım 2020 - 11:47

Deprem yıkımından kim ya da kimler sorumlu?

01 Kasım 2020 - 11:47
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Deprem yıkımından kim ya da kimler sorumlu?
Prof. Dr. İlyas Doğan
[email protected]

İzmir depremi ülkenin gündemini birdenbire değiştirdi.
Öncelikle hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.
Az sayıda bina yıkılmasına rağmen ciddi can kaybı yaşanması bir muhasebe yapmayı, öz eleştiri yapmayı zorunlu kılmaktadır.

Yaşanan deprem sonrası ortaya çıkan görünüm Pakistan, İran veya bir Afrika ülkesinden farklı değil. Bu sonucu "kader" deyip geçiştirmek, geçmişteki hataların devam edeceği anlamına gelir.
Asıl şaşırtıcı olan devlet yöneticilerinin ölüm ve yaralanma sayılarını olağan bir gelişme gibi geçiştirmeleri ve hiç üstlerine almamaları.

Oysa gelinen noktanın geçmişte uygulanan ilkel yönetim politikalarının bir sonucu olduğu açıktır. İmar affının “imar barışı” hüllesiyle sunulması, bunun devlete bir gelir kapısı sayılması, en son 2018’de bu uygulamanın popülizmini yapanların da geriye bakıp bir muhasebe yapması gerekir.

Ortalama beş yılda bir imar affına başvurulması kanuna saygıyı da bitirme etkisi yapmaktadır. Anayasanın yöneticilerce görmezden gelindiği, anayasa mahkemesi kararlarını uygulanmadığı, güvenliği sağlamaktan sorumlu olanın yargıya racon kesmesi, ülkede diğer kanunların da ciddi uygulanmadığını göstermiyor mu?

Halkımız deprem sonuçlarını öngörmek yerine siyasetçilerle giriştiği etik dışı menfaat ilişkisini sorgulamadıkça, beton binaların bizlere mezar olması gerçeği var olmaya devam edecektir. İmar kanunu ve yönetmeliğini kurnazca eğip bükmekle ancak kendimizi kandırdığımızı daha ne kadar tecrübe edeceğiz? Üstelik bu kandırılmayı her depremde yeniden fark ediyoruz.

Geri kalmış ülke siyaseti anlayışı yasaları çiğneyenler, yasa tanımaz fırsatçıların imar kurnazlığı hiçbir kazanım sağlamaz. Deprem gerçeği, aslında bu gibiler bir an için zengin olduğu yanılgısı edinse de aslında hiçbir şey kazanamadığını acı bir şekilde dayatır. Artık akılcı bir davranış içinde olmak gerekiyor.

Gelinen nokta Türk siyaset hayatında popülist politikaların fakirlik ve yoksulluk doğurduğunu görmemize vesile olmadıkça aynı kısır döngü devam edecektir. Ne yazık ki siyasal hayatımızda imar konusunda geri kalmış ülkeye özgü halka “rüşvet” ya da “sus payı” olarak kolaycılığına başvurmayan politikacı neredeyse yok!

Bütün bunları neden yaşıyoruz? Açıkçası siyasetçiler; bilime, bilgiye ve tecrübeye meydan okuyan cehalet ürünü yönetim anlayışını terk etmedikçe, bu acılar yaşanmaya devam edecektir. İktidar mimarlar odasından kendi uydusu bir yandaş oda üretmek yerine modern bir toplumda olması gereken estetik, mimari anlayış ve yapılanmayı gerçekleştirmeyi hedeflemelidir.

Mevcut durumun tekrar etmemesi için insana saygı, yurttaşları dost-düşman diye ayırmayan, estetik ve çevre duyarlılığına sahip entelektüel derinlik sahibi kadroların ülke yönetiminde ağırlık kazanması ile mümkün olabilir.
Doktoralı devlet adamlarının yönettiği ülkeler ile kendi durumumuzu sakin bir şekilde irdelemeliyiz! Artık gerçeği görelim.
Memlekette okumuşları aşağılayan, “cahilleri” daha makbul sayan bir yönetim anlayışı bu kısır döngüyü kıramaz!
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
mehmet ceylan
4 yıl önce

???????? bir deprem ama konu yine yönetim kusurları

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Siyasilerin geçişi için türlü önlemleri alanlar, ormanlar için ne yaptı - 31 Temmuz 2021
  • Afganistan'dan gelen göç dalgasıyla Türkiye Pakistanlaştırılmak isteniyor - 22 Temmuz 2021
  • Anayasa tartışmalarının arkasındaki gerçek niyet! - 06 Şubat 2021
  • Çin Virüsü, siyaset kurumuna bir şey öğretebilir mi? - 17 Kasım 2020
  • Muz Cumhuriyeti Manzaraları - 14 Kasım 2020
  • AYM bundan sonra ne yapmalı - 14 Ekim 2020
  • Libya, Türkiye'yi satabilir! - 02 Eylül 2020
  • İstanbul sözleşmesi gerçekleri; Mesele sadece kadın mı! - 12 Ağustos 2020
  • Ayasofya Maymuncuğu - 20 Temmuz 2020
  • Bir yangın, bir hutbe ve bir bahane - 26 Haziran 2020
  • Yassıada'dan ders çıkarmak - 30 Mayıs 2020
  • Necip Fazıl gerçekleri - 27 Mayıs 2020
  • Seçim yolsuzluklarını gizleme projesi mi? - 22 Mayıs 2020
  • Yüzyılın sonundaki en büyük kayıp; Kırım - 18 Mayıs 2020
  • Doğu Türkistan'a bakışımız; Utanç verici bir vurdumduymazlık - 15 Mayıs 2020
  • Usûl esastan önce gelir - 12 Mayıs 2020
  • Gençler, "Türkiye gerçeği" ile tanıştı - 07 Mayıs 2020
  • Otoriter siyasi iktidarların sosyal ağ muhalefeti korkusu - 04 Mayıs 2020
  • Dijital Devrim: Devletin "iyi" ve "kötü" olarak kodladığı vatandaşlar - 30 Nisan 2020
  • Salgın sonrası devlet ve toplum ilişkisi nasıl olacak? - 23 Nisan 2020
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Silivri camından görülen Türkiye
Batuhan Çolak
Silivri camından görülen Türkiye
Emre Yükselen
Emre Yükselen
Osmanlı'nın Bizanslı Şehzadesi: Şehzade Halil
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Ümit Doğan
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Çok Okunan Haberler
Tuncer Bakırhan'ın korucularla ilgili açıklaması tepki çekmişti: Bakırhan geri adım attı!
Tuncer Bakırhan'ın korucularla ilgili açıklaması tepki çekmişti:...
Fenerbahçe'de kongre için toplanan imza sayısı ortaya çıktı!
Fenerbahçe'de kongre için toplanan imza sayısı ortaya çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Karadeniz'de doğalgaz keşfedildi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Karadeniz'de doğalgaz keşfedildi!
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.