Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. İlyas Doğan
  3. Afganistan'dan gelen göç dalgasıyla Türkiye Pakistanlaştırılmak isteniyor
22 Temmuz 2021 - 19:49

Afganistan'dan gelen göç dalgasıyla Türkiye Pakistanlaştırılmak isteniyor

22 Temmuz 2021 - 19:49
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Afganistan'dan gelen göç dalgasıyla Türkiye Pakistanlaştırılmak isteniyor
Prof. Dr. İlyas Doğan

2011’de Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte milyonlarca sığınmacı günlük hayatımızın bir parçasına dönüştü.

Son zamanlarda Afganistan’dan başlayan göç akımı konunun uzun süre gündemde kalacağını gösteriyor.

Bu yazımızda öncelikle halen devam eden göç akımları konusunda Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluğu irdelenecektir. Daha sonra da göçün olası sonuçları mercek altına alınacaktır.

Türkiye’de her konuda olduğu gibi göçmenler konusu da tek yanlı ele alınmaktadır. Bir yanda göçmen severlerin diğer yanda göçmen düşmanlığı güdenlerin pozisyon alması sağlıksız bir görünümdür. Konunun gerçek boyutları ile ele alınıp toplumumuzun geleceğine dönük sonuçlarının da serin kanlı bir şekilde irdelenmesi gerekir.

Türkiye’nin mülteciler ve sığınmacılar konusunda altında imzası olan sözleşmeler var. Bunlar 1951 Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Sözleşme ve bu sözleşmede değişiklik yapan 1967 tarihli ek Protokoldür. 1951 Sözleşmesinde mültecilik sadece Avrupalı göçmenlerin yararlanacağı bir statüydü. 1967’de yapılan değişiklik ile dünyanın neresinde olursa olsun yaşadığı yeri bu Sözleşmede belirtilen sebeplerle zulümden kaçmak için terk etmek zorunda kalan herkes mülteci olarak kabul edilmiştir.

Türkiye 1951 Sözleşmesinde yer alan mülteci terimini sadece Avrupa’dan gelenler ile sınırlı kabul etmekte ve diğer bölgelerden gelenler için şartlı mülteci veya geçici koruma terimleri ile ifade etmektedir. Avrupa Birliğinin “geçici koruma” ve “şartlı mülteci” statüsü öngörülmesinin sebebi gelenlerin en fazla iki yıl sonra geri gönderilmesinin hedeflenmesidir.

Türkiye’nin öteden beri mülteciler ya da sığınmacılar için yaptığı Avrupalı olan ve olmayan ayrımının Yabancıların Uluslararası Korunması Kanununda da muhafaza edildiği söylenebilir. Fakat sığınmacıların Türkiye’de kalış süresi konusunda bir zaman sınırlaması yoktur. Bu nedenle Türkiye’ye bir şekilde ulaşan göçmenlerin geri gönderilmesi neredeyse mümkün değildir. Ancak ekonomik amaçlı gelen göçmenler zaten 1951 Sözleşmesinin kapsamı dışındadır.

Günümüzde mültecilik ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku nedeniyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmak olarak anlaşılmaktadır. Gerçekte mülteci ya da sığınmacı ifadesi içerik olarak birbirinden ayrı değildir ve çoğu zaman özdeş anlamda kullanılır.

Türkiye’nin Avrupalı olan ve olmayan mülteci ayrımı 2011’de Suriye’den başlayan göç akımı ile beraber fiilen ortadan kalkmıştır. Çünkü şartlı mülteci ya da geçici koruma ile kast edilen; gelenlerin geri dönecekleri yönündeki amaçtır. Oysa sayısı milyonlarla ifade edilen Suriyeli göçmenlerin geri dönmeyecekleri bir yana siyasi iktidarın bu yönde bir düşüncesi olduğu da kuşkuludur. Gelinen noktada iktidar ve göçmenler arasında bir beka ittifakı oluşmuştur.

AFGANİSTAN'DAN GELEN GÖÇ DALGASI NÜFUS YAPISINI HEDEF ALIYOR
Son zamanlarda İran üzerinden organize edilen göç de Türkiye üzerindeki sığınmacı görünümlü nüfus yapısını değiştirme baskısının hızlanarak devam edeceğini göstermektedir.

Yöneticilerin konu hakkında ciddi bir açıklama yapmaya gerek duymamaları, İran ile bir diyaloga bile girilmemiş olması, Suriyeli göçmenlere Peştun asıllı yeni bir nüfus grubunun da eklenmekte olduğunu düşündürmektedir. Üstelik iktidarın bu konuda bir önlem alma niyeti de belirgin değildir.

Siyasi iktidarın Afganlı nüfus akımının Avrupa’ya geçişini önlemek karşılığında elde edebileceği mali destek garanti olmadığı gibi olsa bile ana yemeğin yanında isteğe bağlı verilen bahşiş kadar bile olmayacaktır. Hatta böyle bir yardımın iktidarla bağlantılı sarı STK görünümlü yapılar arasında paylaşılması dışında bir sonuç ortaya çıkmayacaktır.

1951 Mültecilerin Hukuki Durumu Hakkında Sözleşmenin amacı mültecilerin geldikleri ülkede yerleşmesini ve orada vatandaşlık almasını sağlamak değildir. Bu sözleşmede amaç ırki, siyasi ya da etnik nedenlerle ülkesini terk etmek zorunda kalanlara geldikleri ülkede insani temel ihtiyaçlarını karşılamak ve böylece insanlık onuruna yakışır bir ortam temin etmektir.

Mültecilik Sözleşmesi ekonomik amaçlarla yer değiştirmeyi teşvik amacı gütmemektedir. Bu durum Afgan göçmen akımının doğru bir hukuki değerlendirmesinin yapılmasında ışık tutacaktır.

Suriyeli göçmenlerin geliş sebepleri önemli ölçüde ortadan kalkmıştır. Bu nedenle geri dönüşleri özendirilebilir. Ancak Türkiye’nin böyle bir iradesi yoktur. Onlar kısa sürede vatandaşlığa alınıp iç politikada bir iktidar aracına dönüştürülecek gibi görünmektedir. Bu nedenle konu hakkındaki görüşler meselenin insani boyutundan çok siyasi menfaat boyutuyla öne çıkmaktadır.

Afganistan’da gelen göçmenler Türkiye için kısa ve uzun dönemde önemli toplumsal sorunlara yol açacaktır. Görünen odur ki İran Türkiye aleyhine bir nüfus yapısını değiştirme operasyonu yürütmektedir. Gelenlerin sadece erkek nüfustan ibaret olması gelecekte Suriyeli göçmenlerde görülmeyen daha çetrefilli sosyal sorunlara ve sıra dışı suçların işlenmesine kaynaklık edecektir. Afgan göçmenlerin büyük çoğunlukla eğitimsiz oldukları aşikardır. Burada bir soru sormak gerekir: Ülkemizin on binlerce hatta yüzbinlerce eğitimsiz, en fazla çobanlık ya da inşaat işçiliği yapabilecek bir nüfusa ihtiyacı var mıdır? Bu denli niteliksiz insan kaynağının Ülkemizdeki işsizliğe yapacağı ilave sorunların yol açacağı toplumsal krizlerin üstesinden nasıl gelinecektir?

Bazı tarihçi görünümlü popüler yazarlar ve yapmacık akademisyenlerin “Türkiye’de herkese yer vardır” ya da “Afganlar Türkiye’yi çok seviyor” varsayımından yol çıkarak Ülkemizin geleceğini tehdit edecek sosyolojik değişimi görmezden gelen, ülkeyi yol geçen hanı zannedecek ölçüde budala durumuna düşmeleri ayrı bir yazı konusudur.

Siyasi karar vericilerin danışmanları romantik Taliban sevgisini bir yana bırakarak gerçeği görmeyi denmelidirler. El Kaide ya da benzeri diğer Vahhabi örgütlerle duygudaşlık Türkiye’yi sadece Pakistan haline sokar. Yani aynı ülkede yaşayan ama ortak duygulardan uzak, parçalı gruplar ve ülkesel bütünlüğü tehdit eden cemaat yapılarını güçlendirir. Böyle bir tehlike 98 yıllık Cumhuriyet kazanımlarını kaybetmek demektir. Türkiye böyle bir muameleyi hak etmiyor!
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Mert
1 yıl önce

Aganistan’dan Nato üyeleri başta Amerika olmak üzere hangi gerekçeler nedeniyle çekilmeleri gerektiyse. Bu durum aynı Nato üyesi olan Türkiye için geçerli değilmidir? Bak hacı efendi, bak hoca efendi, ya da AKP yandaşı Ahmet veya Mehemet bey. Yarın oğlun en yakının buradan şehit olarak gelirse Cami avlusundan musalla taşı üzerinden cenazeni kaldırırken ağlamayacaksın feryat etmeyeceksin sonsuza kadar susacaksın anladınızmı beni. Şimdi buna karşı koymayan, itiraz etmeyen, konuşmayan, köşesinde yazmayan siz yazarlar da buna dahilsiniz.

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Mert
1 yıl önce

Artık bunun bir amacı mamacı kalmadı. Tayyip Erdoğan memleketin anasını sikti gazanız mübarek olsun kahpe AKP'liler siz Erdoğan'a oy vermeye devam edin.

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Siyasilerin geçişi için türlü önlemleri alanlar, ormanlar için ne yaptı - 31 Temmuz 2021
  • Anayasa tartışmalarının arkasındaki gerçek niyet! - 06 Şubat 2021
  • Çin Virüsü, siyaset kurumuna bir şey öğretebilir mi? - 17 Kasım 2020
  • Muz Cumhuriyeti Manzaraları - 14 Kasım 2020
  • Deprem yıkımından kim ya da kimler sorumlu? - 01 Kasım 2020
  • AYM bundan sonra ne yapmalı - 14 Ekim 2020
  • Libya, Türkiye'yi satabilir! - 02 Eylül 2020
  • İstanbul sözleşmesi gerçekleri; Mesele sadece kadın mı! - 12 Ağustos 2020
  • Ayasofya Maymuncuğu - 20 Temmuz 2020
  • Bir yangın, bir hutbe ve bir bahane - 26 Haziran 2020
  • Yassıada'dan ders çıkarmak - 30 Mayıs 2020
  • Necip Fazıl gerçekleri - 27 Mayıs 2020
  • Seçim yolsuzluklarını gizleme projesi mi? - 22 Mayıs 2020
  • Yüzyılın sonundaki en büyük kayıp; Kırım - 18 Mayıs 2020
  • Doğu Türkistan'a bakışımız; Utanç verici bir vurdumduymazlık - 15 Mayıs 2020
  • Usûl esastan önce gelir - 12 Mayıs 2020
  • Gençler, "Türkiye gerçeği" ile tanıştı - 07 Mayıs 2020
  • Otoriter siyasi iktidarların sosyal ağ muhalefeti korkusu - 04 Mayıs 2020
  • Dijital Devrim: Devletin "iyi" ve "kötü" olarak kodladığı vatandaşlar - 30 Nisan 2020
  • Salgın sonrası devlet ve toplum ilişkisi nasıl olacak? - 23 Nisan 2020
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
KPSS skandalının arka planı ve bundan sonra olması gerekenler
Batuhan Çolak
KPSS skandalının arka planı ve bundan sonra olması gerekenler
4 Temmuz 2003 kara ve skandal Çuval Olayı!
Altay Tokat
4 Temmuz 2003 kara ve skandal Çuval Olayı!
Gökhan Bozkurt
Gökhan Bozkurt
3 büyüklere düşen cumhuriyetimizin 100. yılında bir Cumhuriyet Kupası düzenlemektir
6'lı masa strateji değiştirmeli
Emin Şirin
6'lı masa strateji değiştirmeli
Mithat Paşa'yı Kim öldürdü?
Ümit Doğan
Mithat Paşa'yı Kim öldürdü?
Başarısız olanlar asla denemeyenlerdir!
Ünal Çetin
Başarısız olanlar asla denemeyenlerdir!
Osmanlı'nın kazandığı son savaş ve Mustafa Kemal
Doç. Dr. Levent Akçay
Osmanlı'nın kazandığı son savaş ve Mustafa Kemal
Türklük üzerine yürütülen organize çalışmayı açıklıyorum
Gülcan Havva Eraslan
Türklük üzerine yürütülen organize çalışmayı açıklıyorum
Metaverse hayatımızda neleri değiştirecek?
Onur Ünlü
Metaverse hayatımızda neleri değiştirecek?
Örümcek Adam, Kaptan Amerika ve Müge Anlı
İsmail Pişer
Örümcek Adam, Kaptan Amerika ve Müge Anlı
Siyasilerin geçişi için türlü önlemleri alanlar, ormanlar için ne yaptı
Prof. Dr. İlyas Doğan
Siyasilerin geçişi için türlü önlemleri alanlar, ormanlar için ne yaptı
Pudra şekeri üzerinde tepinmek!
Gürcan Dağdaş
Pudra şekeri üzerinde tepinmek!
Her şey bir kahve ile başladı; Buenos Aires
Onur Öztürk
Her şey bir kahve ile başladı; Buenos Aires
Kravatlı İslamcılar!
Habib Yalçın
Kravatlı İslamcılar!
Çok Okunan Haberler
Ankara Keçiören'de yaşanan gerginlik sosyal medyanın gündemine oturdu, yaşlı adam gencin imdadına son anda yetişti
Ankara Keçiören'de yaşanan gerginlik sosyal medyanın gündemine oturdu,...
Taksim İstiklal caddesinde
Taksim İstiklal caddesinde "Suriye" sloganları atan bir gruba müdahale...
Sokak röportajında ilginç anlar! AKP'yi öven kocasına böyle tepki gösterdi: Cebindeki parayı bile ben verdim
Sokak röportajında ilginç anlar! AKP'yi öven kocasına böyle tepki...
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Foto Galeri
Köşe Yazarları
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.