Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Altay Tokat
  3. Ukrayna'da neler oluyor? Rusya stratejik hata mı yaptı!
11 Mart 2022 - 12:20

Ukrayna'da neler oluyor? Rusya stratejik hata mı yaptı!

11 Mart 2022 - 12:20
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ukrayna'da neler oluyor? Rusya stratejik hata mı yaptı!
Altay Tokat

Rusya-Ukrayna savaşının 16. gününde çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın harekatının planlandığı ve beklendiği hızda başarı sağlayamadığını söyleyebiliriz. 

Burada Rusya savaşı kış şartlarında başlatarak stratejinin zaman unsurunda ciddi hata yapmıştır. Çünkü, savaşın kara harekatının kaderini belirleyen zırhlı ve mekanize birliklerin kış şartlarında arazide manevra yapması sınırlıdır. Dolayısıyla harekat yollara bağlı kalır. Aksi takdirde zırhlı araçlar  çamura saplanıp kalır. Savaş bölgesinde geceleri havanın eksi 15 dereceye düştüğüne dair haberler alıyoruz. Arazi ve kötü hava şartları askerinde moral ve motivasyonuna menfi olarak yansır.

Savaşın uzaması askeri çatışmaların yanında NATO ve AB üyelerinin Rusya'ya kapsamlı yaptırımlar uygulaması bir anlamda ekonomik savaşın başlamasına zemin hazırlamıştır kanaatindeyim. Bu gelişmede Rusya'nın aleyhine olmuştur.

Rusya’nın, Yıldırım Harekatı'yla askeri hedeflerini ele geçirememesi, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin kış koşullarında yetersizliklerinin olduğunu göstermektedir. Uygun iklimde hava hakimiyetinin sağlandığı bir ortamda Rus ordusunun süratle ilerlemesi gerekirdi.

Bunlara rağmen Rusya, Ukrayna'da hedeflerine gecikmeli olarak ulaşacaktır düşüncesindeyim.

Bir duyuma göre Putin'in savaşın zamanlaması ve gidişatından hoşnut olmadığı, savaş sona erince de üst düzey komuta katında büyük çaplı değişikler yapacağı beklenilmektedir. Bu olumsuzlukta tek adam yönetimininde rolü olduğunu değerlendiriyorum. Çünkü, baskı olan yerde serbest tartışma ve müzakere olamaz. Dolayısıyla hata olasılığı artar.

Bilindiği gibi savaşı devlet, muharebeleri silahlı güçler yapar. Bir savaşın siyasi ve askeri hedefleri vardır. Askeri hedefler siyasi hedeflerin gerçekleşmesini sağlarlar. Bütün bunlar öncelikle silahlı güçte olmak üzere milli güç mukayesesine dayandırılır.

RUSYA'NIN SİYASİ HEDEFLERİ
- Neo-Nazi ideolojisine sahip batının kuklası dediği mevcut yönetimi devirmek ve Rusya'ya  yakın bir kadroyu  iktidara getirmek
- Kırım'ın ilhakını Ukrayna'nın tanıması
- Ukrayna'nın NATO üyesi olmasına engel olmak
-Donbass, Donetsk gibi Rusların yoğun olduğu bölgelerin bağımsızlığının Ukrayna tarafından kabul edilmesini sağlamak,ve daha sonra Kırım benzeri yöntemle Rusya'ya ilhak etmek.
-Ukrayna'nın nükleer silah üretme kapasitesini yok etmek.

RUSYA NIN  ASKERİ HEDEFLERİ
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni etkisiz kılmak,
- Başkent Kiev'i kontrol altına almak,
- Ukrayna'nın Karadeniz ile kara irtibatını kesmek

Bu hedeflerin ne kadarının realize edileceği savaşta sağlanacak başarıyla doğru orantılıdır.

Şu safha da yapılan görüşmelerden barış ve ateşkes konularında somut sonuçlar beklemek için erkendir. Nitekim Antalya'da yapılan Dışişleri Bakanları toplantısında ilerleme sağlanamamıştır.

Ukrayna Dışişleri Bakanı "Lavrov'un istekleri teslimiyetimizi öngörmektedir" diyerek toplantıyı özetlemiştir. Toplantılar bu aşamada sivillerin tahliyesine yönelik  koridorlar açılmasına, sivillerin emniyeti için geçici ve bölgesel ateşkes sağlanmasına katkı sağlamak açısından olumlu hareketlerdir.

Bölgeye dış ülkelerden gelecek savaşçıların profesyonel anlayışa sahip olmayan yani para kazanmak için gelen teröristler olacağından savaşın sonucuna katkılarının olacağını beklemiyorum.

Diğer Devletlerden Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesi konuşulmaktadır. Ancak, Rusya Ukrayna'nın havalimanlarını bombalayarak kullanılamaz hale getirdi. Dolayısıyla uçaklar gelse bile kullanılamaz.

Bu savaştan Ukrayna ve Rusya'dan sonra  en çok Türkiye ekonomik açıdan zarar gören ülke pozisyonundadır.

Rusya Harekat açısından harp prensiplerinden, sıklet merkezi prensibine uymayarak kuvvetlerini cephe boyunca yaymak süretiyle stratejik yanlışlık yapmıştır. Halbuki kuzeyden Kiev mihveri ile güneyden Odessa mihverine yönelicek şekilde güçlerini yığnaklayıp savaşı başlatsaydı daha başarılı olurdu kanısındayım.

Bazı haberlere göre bir zırhlı tümenin araçları araziye yayıldığından tanklar çamura saplanmış ve hareket edememişlerdir. Bu iklim şartlarının savaşta önemini kanıtlayan bir olaydır. Çünkü askeri stratejinin üç ana unsuru vardır. Bunlar; kuvvet, mekan(Coğrafya) ve zamandır.

Mekan ve kuvvet konusunda insiyatif askerdedir ama zaman konusunda insiyatif yoktur. Bu bakımdan zaman unsuru daha kritik ve önemlidir.

3.DÜNYA SAVAŞI OLASIĞI
Rusya’nın nükleer silahlara sahip olması NATO ve AB'nin Ukrayna'ya asker göndermesini önlemektedir. Çünkü taraflarda nükleer silahların bulunması dehşet dengesi stratejisine neden olacağından tarafları savaşa girmekten caydırır ve vazgeçirir. Bununla beraber Rusya ağır ekonomik yaptırımlarla bunaltılır ve köşeye sıkıştırılırsa ve Ukrayna ‘ya asker gönderirse buna bağlı olarak Rusya hedeflerini gerçekleştiremez. Rusya başarısızlığa uğrarsa nükleer silah kullanması gündeme gelir ve böylece 3. Dünya Savaşı'nın kıvılcımı başlamış olur. Bu olasılık az bile olsa bir alternatif olarak dikkate alınmalıdır kanaatini taşıyorum.

TÜRKİYE NİN POLİTİKASI
Türkiye'nin tarafsız kalarak barış sağlanması yönünde çaba göstermesi doğrudur ve faydalıdır. Nitekim Antalya'da Dışişleri Bakanlarının görüşmesi Türkiyenin inisiyatifi ile gerçekleşmiştir, prestijimiz artmıştır ve olumludur. Türkiye mevcut politikasını sürdürmelidir diye düşünüyorum.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • 27 Mayıs 1960'ta ne olmuştu - 27 Mayıs 2022
  • SADAT nedir, neyi amaçlamaktadır? - 17 Mayıs 2022
  • Suriye, Hatay'ı almayı milli bir hedef ilan etmiş - 01 Mayıs 2022
  • Büyük İskender'in Kördüğümü - 04 Nisan 2022
  • Ukrayna işgali nereye gider; 3.Dünya savaşı senaryoları - 27 Şubat 2022
  • Güçlendirilmiş Parlamento güzel ama yetmez - 07 Şubat 2022
  • Ukrayna'da neler oluyor - 29 Ocak 2022
  • Demokrasi sadece müzelerde sergileniyor - 21 Ocak 2022
  • Kazakistan'da neler oluyor? Tarihi tatbikatta TSK kendisine nasıl hayran bırakmıştı - 07 Ocak 2022
  • Dinci oligarşi ve 25 milyon dolar olayı! - 28 Aralık 2021
  • Dikkat! Yunanistan Türkiye'ye karşı çılgınca silahlanıyor! - 08 Aralık 2021
  • Ekonomik kaos bir beka sorununa dönüşmeye başlamıştır - 01 Aralık 2021
  • Kerkük elden giderken kimler uyku numarası yapıyor! - 20 Kasım 2021
  • Atatürkçü genç kadrolar iktidara gelmeli, aksi takdirde... - 31 Ekim 2021
  • Türkiye'ye Şanghay yolu mu gözüküyor? - 16 Ekim 2021
  • Kürt sorunu yoktur, terör örgütü PKK sorunu vardır! - 23 Eylül 2021
  • Meclisimiz 'Gazi' ama şehit ve gazilere sahip çıkmıyor! - 16 Eylül 2021
  • Kabil Havalimanını Rusya mı işletecek - 31 Ağustos 2021
  • Tekbir getirin yangınlar söner! - 25 Ağustos 2021
  • Türk'ün şanlı kuvvetleri Kıbrıs'a çıkarken Emperyalistler "Bunu nasıl yaptılar" diyerek paniklemişlerdi - 21 Temmuz 2021
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
3 büyüklere düşen cumhuriyetimizin 100. yılında bir Cumhuriyet Kupası düzenlemektir
Gökhan Bozkurt
3 büyüklere düşen cumhuriyetimizin 100. yılında bir Cumhuriyet Kupası düzenlemektir
Çocuk anneler ve elimizden giden bir şehir: Hatay Gerçekleri
Batuhan Çolak
Çocuk anneler ve elimizden giden bir şehir: Hatay Gerçekleri
6'lı masa strateji değiştirmeli
Emin Şirin
6'lı masa strateji değiştirmeli
Mithat Paşa'yı Kim öldürdü?
Ümit Doğan
Mithat Paşa'yı Kim öldürdü?
27 Mayıs 1960'ta ne olmuştu
Altay Tokat
27 Mayıs 1960'ta ne olmuştu
Başarısız olanlar asla denemeyenlerdir!
Ünal Çetin
Başarısız olanlar asla denemeyenlerdir!
Osmanlı'nın kazandığı son savaş ve Mustafa Kemal
Doç. Dr. Levent Akçay
Osmanlı'nın kazandığı son savaş ve Mustafa Kemal
Türklük üzerine yürütülen organize çalışmayı açıklıyorum
Gülcan Havva Eraslan
Türklük üzerine yürütülen organize çalışmayı açıklıyorum
Metaverse hayatımızda neleri değiştirecek?
Onur Ünlü
Metaverse hayatımızda neleri değiştirecek?
Örümcek Adam, Kaptan Amerika ve Müge Anlı
İsmail Pişer
Örümcek Adam, Kaptan Amerika ve Müge Anlı
Siyasilerin geçişi için türlü önlemleri alanlar, ormanlar için ne yaptı
Prof. Dr. İlyas Doğan
Siyasilerin geçişi için türlü önlemleri alanlar, ormanlar için ne yaptı
Pudra şekeri üzerinde tepinmek!
Gürcan Dağdaş
Pudra şekeri üzerinde tepinmek!
Her şey bir kahve ile başladı; Buenos Aires
Onur Öztürk
Her şey bir kahve ile başladı; Buenos Aires
Kravatlı İslamcılar!
Habib Yalçın
Kravatlı İslamcılar!
Çok Okunan Haberler
Melih Gökçek'in
Melih Gökçek'in "Jelibon rezervi bulundu" açıklaması sokak röportajında...
Ümit Özdağ'a Jandarma engeli: Hatay'a girilmesine izin verilmedi
Ümit Özdağ'a Jandarma engeli: Hatay'a girilmesine izin verilmedi
Hülya Avşar tatile gitti, sahil kenarında şezlongta egzersiz yaptığı anları paylaştı
Hülya Avşar tatile gitti, sahil kenarında şezlongta egzersiz yaptığı...
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Foto Galeri
Köşe Yazarları
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.