19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ MİLLETİMİZE KUTLU OLSUN !
Değerli AYKIRI okuyucuları, geçen sene "MECLİSİMİZ 'GAZİ' AMA ŞEHİT VE GAZİLERE SAHİP ÇIKMIYOR" başlıklı yazım yayımlanmıştı. Böylece Gazi kahramanlarımıza saygımızı ve vefamızı göstermiştik.
Her devletin Şehit ve Gazilerini anma günleri vardır ve değişik etkinlikler yapılır. Bizde ise 18 Mart Şehitler Günü, 19 Eylül Gaziler Günü olarak Kanunla belirlenmiştir. Şehitlik ve Gazilik birbirleriyle kaynaşmış yüce değerlere sahip ünvanlardır.
18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ!
I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğunun Başkenti İstanbul'un işgali amacıyla İngiliz ve Fransız savaş gemilerinden oluşturulan sözde yenilmez denilen Donanmanın saldırısı ile başlayan Çanakkale Deniz Savaşında Düşmanın 18 Mart 1915 günü yenilerek çekilmek zorunda kaldığı zaferin anısına 18 Mart Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir.
19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ !
Kurtuluş Savaşımızın doruk ya da dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Muharebesinde 22 gün, 22 gece göğüs göğüse süren çatışmalar sonunda Ankara'yı işgal etmek isteyen düşman kuvvetlerinin kesin olarak mağlup edilmesi ile kazanılan Zafer dolayısıyla 19 Eylül 1921 günü TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya Gazilik ünvanı ve Mareşallik rütbesi verildi. İşte bu zaferden dolayı 19 Eylül Şehitler Günü olarak kararlaştırılmıştır.
Gaziler Günü vesilesiyle tüm şehit ve Gazilerimizi minnet, şükran ve saygıyla bir kez daha anıyoruz ve selamlıyoruz.
Şehit ve Gazilere sahip çıkmak onlara sevgi ve saygı göstermek ; Milli birlik ve beraberlik ruhumuzun güçlenmesine ve Ordumuzun moral ve motivasyonuna olumlu sinerji yansıtacağını unutmayalım. Ayrıca bir vefa borcu olduğunu bilelim.
Şehit ve Gazilik kutsal ünvanlar olup toprağı vatan, toplumu millet yapan temel ve yüce tanımlamalardır.
Devletin bekası ve refahı uğruna canlarını adayarak savaşa katılanlara Muharip Gazi, hayatını kaybedenlere Şehit, yaralananlara Malul Gazi denir.
Bu bağlamda, "Savaşta ölürsem şehit, kalırsam Gazi, Vatan sağ olsun" diyen asil bir milletiz. Yeter ki iyi yönetilsin.
Milletlerin tarihini zenginleştiren,geleceğine ışık tutan kahramanları vardır. Bu kahramanların başında Şehit ve Gaziler gelir. Bundan dolayı Şehit ve Gaziler Millet tarafından onurlandırılan ayrıcalıklı insanlardır.
Dinimize göre de,Şehit ve Gazilik her iki Dünyada saygı gösterilen yüce makamlardandır.
-Şehit ve Gazilik ömür boyu taşınan bir şeref ve gurur kaynağıdır.
-Şehit nurlanmış, Gazi onurlanmış askerdir. Vatan sevgisinin sembolüdürler.
-Gaziler yaşayan anıtlardır. Şehit olmayı göze alamayan gazi olamaz.
BİR ANADAN SESLENİŞ !
Git evladım git.
Yıllarca öksüz kalayım.
Şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım.
Hadi yavrum , hadi git
Ya Gazi ol ya Şehit
GAZİLERE TANINMIŞ BAZI AYRICALIKLAR HAKKINDA !
Dünyanın her yerinde şehit ve gazilere bazı ayrıcalıklar tanınmaktadır. Bizde de Gazilere verilmiş bazı haklar vardır. Ancak yetersizdir. Ayrıca uygulamada da bazı karışıklıklar ve keyfilikler yaşanmaktadır. Açıklığa, düzene ve sadeliğe kavuşturulması gerekmektedir.
Gaziler arasında ayrım yapılması doğru değildir. Giderilmesi gerekir.
Sağlık konusunda alan ve kapsam genişletilmeli, özel hastanelerden bazılarına gidilebilmektedir. Tüm özel hastanelere para ödemeden gidilmelidir. Yani Milletvekillerine tanınan sağlık hizmeti Şehit ve Gazilere de verilmelidir. Milletvekilleri, Şehit ve Gaziler sayesinde görevlerini sağlık ve güvenlik içinde yürütürken,Şehit ve Gazilerin aynı haklara sahip olmayışları TBMM’nin ayıbı ve günahıdır.
Sayın Sağlık Bakanımızın hastanesi bu konuda öncülük yapmalıdır. Şehit ve Gaziler sayesinde özel hastanelerinde avantaj sağladıkları dikkate alınmalıdır.
Milli Bayram kutlamalarında sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtına çelenk koyma sırasında Şehit ve Gazi dernekleri en önde yer almalıdır. Geri sıralarda çelenk konulması Gazi ve Şehitleri aşağılayıcı bir izlenim yaratır. Bu sorunun çözümlenmesi İçişleri Bakanlığınca süratle ve kolayca yapılabilir.
Terör ile Mücadele’de Şehit ve Gazilerimizin Askeri Hastaneler olmadığı için beklenen düzeyde sağlık hizmeti verilemediğinden sayıları artmaktadır. Bu nedenle süratle Askeri Hastaneler açılmalıdır. Dünyada’da askeri hastanesi olmayan Ordu yoktur.
-Şehit ve Gazilere sahip çıkmayan ve saygı duymayan insandan, devletten, kurumdan ve milletten, hayır gelmediğini halen anlayamıyoruz.
Bu şiir, Hakkari - Çukurca - Üzümlü Jandarma Sınır Karakolu'nda görevliyken 12 Aralık 1993 günü saat 21.00 sıralarında bölücü eşkiya ile yapılan silahlı çatışmada kahramanca çarpışarak şehit düşen Mustafa oğlu, Sakarya 1972 doğumlu Jandarma Komando Onbaşı Zekeriya Gülyaman'ın (1972/4) şahsi eşyaları içerisinden çıkmıştır.
- Olur ya ölürsem,
- Arkamdan yas tutmayın,
- Bırakın toprağımda rahat uyuyayım,
- Bedenimden elbisemi çıkarmayın,
- Onlar benim gururumdur,
- Ölünce kefenim olacak,
- Başımdan beremi çıkarmayın,
- Benim şanım, şerefim olacak,
- Ayağımdan botlarımı çıkarmayın,
- Onlar nice yollar aşacak,
- Şehit olursam sırat köprüsünden geçecek
- Elimden tüfeğimi almayın,
- O benim namusumdur
- Ölünce mezarıma sembol olacak,
- Yaramın kanını silmeyin,
- Ahirette hesabı sorulacak,
- Mehmetçiğin kahramanlığını, vatanseverliğini ve asaletini çok güzel yansıtan Şehidimizin bu duygu dolu şiirinden ders alalım, Şehit ve Gazilerimize vefamızı gösterelim ve onları unutmayalım.