Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Ümit Doğan
  3. TBMM dualarla nasıl açıldı
Yayınlanma: 23 Nisan 2022 - 09:08
Güncelleme: 23 Nisan 2022 - 09:20

TBMM dualarla nasıl açıldı

23 Nisan 2022 - 09:08
Güncelleme: 23 Nisan 2022 - 09:20
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TBMM dualarla nasıl açıldı
Ümit Doğan
[email protected]

1920 Nisan'ının son günlerinde Ankara, TBMM'yi açmanın heyecanı içerisindeydi.

Çok değil bir hafta önce Padişah Vahdettin, Damat Ferit'ten Ankara'daki milliyetçilerin durdurulmasını istemiş, Damat Ferit bir beyanname yayınlayıp kuvayi milliyeye destek verenlerin şiddetle cezalandırılacağı bildirmiş, Şeyhülislam dürrizade Abdullah imzasıyla yayınlanan fetvada milliyetçilerin katlinin farz olduğuna hükmedilmişti.

Bununla da yetinmeyen İstanbul, milliyetçi güçleri yok etmesi İngiliz sermayeli Kuvayi inzibatiye ordusunu kurup cepheye sevk etmişti.

Bütün bunlar Ankara'daki milliyetçilerin gözünü korkutmaya yetmedi. Meclisin hangi binada toplanacağına karar verildikten sonra, bir kürsü yapılması için Ankaralı marangozlar çağrıldı.

Emeklerine karşılık verilen yevmiyeleri kabul etmeyen ustalar “Biz buraya paralı işçi gelmedik, meclisimizi kurmaya geldik, hakkımız helal olsun.” demişlerdi.

Kürsüye bir reis çanı konuldu, zafer kazanılınca yeşil renkli olanıyla değiştirilmek üzere siyah bir örtü örtüldü. Mebusların oturtulmaları için Ankara Muallim Mektebinden tahta sıralar getirildi. Ortaya bir sac soba kuruldu. Elektrik yoktu. Aydınlanma kahvelerin birinden getirilen kenarları avizeli petrol lambasıyla sağlandı.

Kapıdan girilince üç oda mescit olarak ayrıldı. Salonun koridoruna su içilmesi için üç küp konularak üzerlerine birer maşrapa bırakıldı. “Hakimiyet Milletindir” yazılı levha kürsünün hemen arkasına asıldı.

Duvarda da “Müslümanlar hayat işlerini, istişareye ehil olanların arasında istişare ile yapacaklardır.” ayeti asılıydı.

MUSTAFA KEMAL ANLATIYOR
Seçimlerin bir an önce tamamlanıp mebusların Ankara’ya gönderilmesini isteyen Mustafa Kemal, o günlerdeki atmosferi şöyle anlatıyordu: “Büyük Millet Meclisi’nin toplanmasını ve açılmasını sağlamak için çalıştığımız günlerde bizi en çok uğraştıran, Düzce, Hendek, Gerede gibi Bolu bölgesindeki yerlerden başlayıp Nallıhan, Beypazarı üzerinden Ankara’ya yaklaşacak gibi görünen gericilik ve ayaklanma dalgaları olmuştur. Ben, bir yandan bu dalgaların durdurulmasına çalışırken bir yandan da, Ankara’da toplanmakta olan ve genel durumu henüz gereği gibi bilmeyen milletvekillerini, korkulu olaylar karşısında bırakmamak ve bu gibi olayların ortaya çıkmasıyla Meclisin toplanamaması gibi uğursuz olasılıkları önleme çarelerini düşü- nüyordum. Bunun için, Meclisin açılmasında pek çok tezcanlılık gösteriyordum."

Daha fazla beklemek istemeyen Mustafa Kemal, Ankara’ya ulaşmayı başarmış mebuslarla Meclisi açmaya karar verdi. 21 Nisan 1920 Çarşamba günü bütün vilayetlere, kolordulara, bağımsız sancaklara, Müdafaa-i Hukuk merkez kurullarına ve belediye başkanlıklarına gönderdiği şu yazıyla Meclisin 23 Nisan 1920 Cuma günü açılacağını duyurdu:

“1- Allah’ın yardımıyla Nisanın yirmi üçüncü cuma günü, cuma namazından sonra Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

2- Yurdun bağımsızlığı, yüce Halifelik ve Padişahlığın kurtarılması gibi en önemli ve ölüm dirimle ilgili görevleri yapacak olan bu Büyük Millet Meclisinin açılış gününü cumaya rastlatmakla o günün kutsallığından yararlanılacak ve bütün sayın milletvekilleriyle birlikte, kutlu Hacı Bayram camisinde cuma namazı kılınarak Kuran’ın ve namazın nurlarından ışıklanılacak ve güç kazanılacaktır. Namazdan sonra, Peygamberimizin kutlu sakalı ve kutsal sancak alınarak Meclisin toplanacağı yere gidilecektir. Toplantı yerine girilmeden önce bir dua okunarak kurbanlar kesilecektir. İşbu törende, camiden başlayarak, Meclise değin, Kolordu Komutanlığınca askeri birliklerle tören düzeni alınacaktır.

Atatürk’ün meclis açılışında yapılacakları bildirdiği yazı

3- Bu günün kutsallığını pekiştirmek için bugünden başlayarak il merkezinde, Vali Beyefendi Hazretlerinin düzenleyeceği üzere, hatim indirilmeye ve Buhari206 okunmaya başlanacak ve hatimin son bölüm- leri, uğur için cuma günü namazdan sonra Meclisin toplantı yeri önünde okunup bitirilecektir.

4- Kutsal ve yaralı yurdumuzun her köşesinde, yukarda belirtildiği gibi şimdiden hatim indirilmeye ve Buhari okunmaya başlanacak; cuma günü ezandan önce minarelerde salâ verilecek; hutbe okunurken Halifemiz ve Padişahımız Efendimiz Hazretlerinin şanlı adı anıldığı sırada, kendisinin, ülkesinin ve bütün uyruklarının bir an önce kurtulmaları ve mutluluğa ermeleri için ayrıca dua edilecek; cuma namazı kılındıktan sonra da hatim tamamlanarak yüce Halifelik ve Padişahlığın ve bütün yurt parçalarının kurtarılması amacıyla yapılan ulusal çalışmaların önemini ve kutsallığını ve her yurttaşın, kendi vekillerinden meydana gelmiş olan Büyük Millet Meclisi’nce verilecek yurt ödevlerini yapmak zorunda olduğunu anlatan dinsel söylevler verilecektir. Daha sonra, Halife ve Padişahımızın, din ve devletimizin, yurdumuzun ve ulusumuzun kurtuluşu, esenliği ve bağımsızlığı için dua edilecektir. Bu dinsel ve yurtsal tören yapıldıktan ve camilerden çıkıldıktan sonra, Osmanlı ülkesinin her yerinde, hükümet konağına gidilerek, Meclisin açılışından dolayı resmi kutlamalarda bulunulacaktır. Her yerde cuma namazından önce, uygun görülecek şekilde Mevlit okunacaktır.

5- Bu bildirimin hemen yayılması için her araca başvurulacak ve tez elden köylere, en küçük askeri birliklere, yurttaki bütün örgütlere ve kurumlara ulaştırılması sağlanacaktır. Ayrıca büyük kâğıtlara ya- zılarak her yere asılacak ve yapılabilen yerlerde bastırılıp çoğaltıla- rak parasız dağıtılacaktır.

6- Cenabı Hak’tan tam başarıya ulaştırmasını yakarırız.

Temsil Heyeti Adına Mustafa Kemal”

MUSTAFA KEMAL'İN STRATEJİSİ
Burada şu hususu belirtmekte fayda var. Yazımızın başında vurguladığımız gibi Vahdettin ve İstanbul hükümeti, Mustafa Kemal paşa ve arkadaşlarını durdurabilmek için, milli mücadelenin padişaha karşı bir isyan hareketi olduğu propagandası yapıyordu.

Mustafa Kemal Paşa, halkın milli mücadeleye katılmasını sağlamak amacıyla padişahın düşman elinde esir olduğunu, saltanat ve hilafetin esas temsilcisi olan TBMM'nin yalnız vatanı değil esir durumdaki padişahı da kurtaracağını söyleyen bir tavır takınmış, meclis konuşmalarında da zaman zaman bunu vurgulamıştı. Bu durum, halkın milli mücadeleye katılması için izlenen bir stratejiden ibaretti.

23 Nisan 1920 Cuma günü, Hacı Bayramı Veli Camii’nde cuma namazı kılındı. Üç hoca Kuran-ı Kerim’den sureler okudu. Meclis binasına gitmek üzere bir alay teşkil edilerek alayın başına Hacı Bayramı Veli’nin sancağı çekildi.

Sancağın arkasındaki Sinop Mebusu Hoca Abdullah Efendi, başının üzerine bir rahle koyarak yeşil bir örtü örttü. Örtünün üzerine sakalı şerif ve Kuran-ı Kerim konulduktan sonra alay Ulus meydanına doğru hareket etti. Meclis binası önüne gelindiğinde üç kurban kesildi. Bursa Mebusu Fehmi Hoca tarafından dua edildi. Amin denildikten sonra Mustafa Kemal açılış kordonunu keserek içeri girdi.

Mebuslar içeri girdikten sonra Hacı Bayramı Veli’nin sancağı kürsüye dikildi. Sakalı şerif ve Kuran-ı Kerim de kür- süye konulduktan sonra hep bir ağızdan dua edilerek TBMM açılış töreni tamamlandı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Cengiz oruç
5 yıl önce

Hoşgeldiniz,sizi görmek çok mutlu etti bizleri

Cevapla
Beğen (2)
Beğenme (0)
Okay
5 yıl önce

Ümit Doğan hocam kitaplarınız gibi yazılarınızı da merakla bekliyoruz Hayırlı olsun

Cevapla
Beğen (3)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne! - 14 Aralık 2023
  • Şeyh Said isyanında saptırılan gerçekler: Diyarbakır halkı böyle tepki gösterdi - 19 Temmuz 2023
  • Yıldız Sarayı'nın içki sofrası - 25 Nisan 2023
  • Vahdettin'in idam ettirdiği Milli Şehit Kemal Bey'in geride kalan çocuklarına Atatürk nasıl sahip çıktı? - 10 Nisan 2023
  • Şeyh Said gerçekleri! Mahkemede böyle af istedi: "Ben adalet istemiyorum, af istiyorum" - 08 Nisan 2023
  • Dersim İsyanı'nın temeli Koçgiri'de atıldı - 16 Kasım 2022
  • İngilizler tek kurşun atmadan İstanbul'u nasıl işgal etti? - 06 Ekim 2022
  • Mustafa Kemal hesabına çalışan Saray casusunun gözünden Vahdettin - 13 Eylül 2022
  • Hutbelerde Atatürk'ün adının anılmasını, Atatürk mü yasakladı? - 26 Ağustos 2022
  • İskilipli Atıf'ın bilinmeyen ihanetleri - 14 Ağustos 2022
  • Tarihi belgeyi açıklıyoruz, İskilipli Atıf suçunu kabul ediyor! - 14 Ağustos 2022
  • Lozan gerçekleri: 100 yıllık bir antlaşma mı - 24 Temmuz 2022
  • Şeyh Said'in gerçek yüzü? Şeyh Said kimdir! - 29 Haziran 2022
  • Mithat Paşa'yı Kim öldürdü? - 04 Haziran 2022
  • Saltanat böyle kaldırılmıştı! - 31 Mayıs 2022
  • Atatürk: "Annem idam edildiğimi düşünerek felç geçirdi" - 08 Mayıs 2022
  • Atatürk döneminde dini bayramlar - 02 Mayıs 2022
  • Vahdettin'in kaçtı mı sürgün mü edildi! - 23 Nisan 2022
  • Hutbelerde isim zikredilmesini Atatürk mü yasakladı? - 19 Mart 2022
  • Abdülmecit 200 bin İngiliz lirasına Hilafeti satmak istemişti - 04 Mart 2022
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Köşe Yazarları
 Manisa'nın Efe'si; Ne heybetli gidiştir o…
Batuhan Çolak
Manisa'nın Efe'si; Ne heybetli gidiştir o…
Emre Yükselen
Emre Yükselen
Osmanlı'nın Bizanslı Şehzadesi: Şehzade Halil
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Ümit Doğan
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Çok Okunan Haberler
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlara AK Partili eski vekilden tepki!
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlara AK Partili eski vekilden tepki!
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman...
Ömer Çelik:
Ömer Çelik: "Tarihi bir konuşma olacak"
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.