Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Altay Tokat
  3. Osmanlı'yı bitiren devrim
Yayınlanma: 13 Kasım 2022 - 12:09

Osmanlı'yı bitiren devrim

13 Kasım 2022 - 12:09
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Osmanlı'yı bitiren devrim
Altay Tokat
[email protected]
Osmanlı'yı bitiren devrim

Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 84'üncü yılını yani 10 Kasım'ı yaşıyoruz. Büyük devrimci, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri, ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehit, gazi ve kahramanlarımıza minnet ve şükranlarımızı bir kez daha sunuyoruz. Ruhları şad olsun.

Bu vesileyle kurtuluştan kuruluşa, ümmetçilikten millete uzanan yolda en kritik ve stratejik siyasal devrimlerden biri olarak tanımlanan Saltanatın Kaldırılması çağdaşlaşmanın, cumhuriyetin ve demokrasinin yolunu açmıştır. Bu bakımdan doğru olarak bilinmesi gerekir kanaatindeyim.

1299 yılında kurulan Osmanlı Devleti ve padişahlık 623 yıl sonra 1 Kasım 1922 tarihinde TBMM tarafından oybirliği ile kabul edilen kanunla tarihin derinliklerine gönderilmiştir. 

Osmanlı Devleti, Sevr Antlaşması ile küçültülmüş, ağır şartlara boyun eğmek zorunda kalmış ama hayatiyeti devam etmiştir.

Atatürk, Nutuk'ta padişahın varlığını şöyle anlatır "Millet ve Ordu, Padişah ve Halifeliğin hainliğinden haberdar olmadığı gibi o makamda bulunana karşı asırlardır kökleştirdiği din ve gelenek bağları dolayısıyla da içten gelerek boyun eğmekte ve sadakat göstermektedir. Bu nedenle, Padişahımız Halife Hazretleri yabancıların elinde esirdir. O’nu kurtaracağız."

1. Meclis'i oluşturan milletvekillerinden özellikle medrese kökenliler ve hocalar, Saltanat ve Hilafete bağlıydılar. İlaveten Kurtuluş Savaşı'na katılan Atatürk'ün yakın dava arkadaşlarından da çok sayıda insan Padişahlık ve halifeliğin devam etmesini istiyorlardı.

BAĞ EVİNDE TOPLANTI

Başbakan Rauf Orbay, 19 Temmuz 1922 günü Mustafa Kemal'e önemli bazı konuları görüşmek istediğini bildirdi ve Refet Bele nin Keçiören'deki evine akşam yemeğine davet etti. 

M. Kemal, Rauf Orbay, Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy yemekte buluştular. Bu dört insanın Amasya Bildirisi'ne imza attıklarlarını herkes biliyor.

Yemekte  M. Kemal Paşa, Rauf Orbay'a Padişahlık ve Halifelik konusundaki düşüncelerini sorar. Rauf Orbay şöyle cevap verir:

"Padişahlık ve Halifelik makamına vicdan ve duygu bakımından bağlıyım. Çünkü; Benim babam Padişah ekmeği ile yetişmiş, Osmanlı Devletinin ileri gelen adamları arasına geçmiştir. Benimde kanımda o ekmekten kırıntılar vardır. Padişaha bağlı kalmak borcumdur. Bu makamı kaldırmak yıkıma yol açar büyük acı doğurur."

M. Kemal daha sonra aynı soruyu Refet Bele'ye yöneltir. Refet Bele, Rauf Orbay'a katıldığını ifade eder. Ali Fuat Cebesoy ise Moskova'dan yeni geldiğini ve durumu inceleyeceğini söyler. 

M. Kemal, bunlara şu yanıtı verir:

"Söz konusu ettiğiniz sorun bugünün işi değildir. Meclis'te bazılarının korkup aceleye ve heyecana kapılmasına gerek yoktur."

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ HAZIRLIKLARI

9  Eylül 1922'de düşmanın denize dökülmesi ile kazanılan büyük zaferden sonra Barış Konferansı hazırlıkları başladı. Bu kapsamda başta İngiltere olmak üzere İtilaf Devletleri, Ankara ve İstanbul Hükümetlerini birlikte Lozan Barış Konferansına davet ettiler.

Bunun üzerine 17 Ekim 1922 tarihinde Sadrazam Tevfik Paşa, M. Kemal Paşa'ya şu telgrafı çekti:

"Kazanılan zaferin önemi büyüktür. Bu zafer İstanbul ile Ankara arasındaki anlaşmazlığı ortadan kaldırmıştır. İstanbul Hükümeti de Barış Konferansına davet edildi. Barış görüşmelerine gidecek olan İstanbul ve Ankara delegelerinin bir görüş etrafında birleşmeleri yararlı olacaktır. Tüm bu nedenlerle Ankara ve İstanbul'un  görüşüp uzlaşmaya varabilmeleri için M. Kemal'den gizli talimat almış bir kişi çok acele İstanbul'a gönderilsin."

M. Kemal Atatürk, Sadrazamı muhatap almaz ve "Barış Konferansında Türkiye'yi ancak TBMM temsil edebilir. Asıl yetki TBMM'nindir" der.

Bu gelişmelerden esinlenerek M. Kemal, Saltanatın süratle kaldırılmasının gerekliliğine karar verir ve bu yönde çalışmaları hızlandırır.  Bu bağlamda Mustafa Kemal Paşa, 29 Ekim 1922'de Başbakan Rauf Orbay ve Kazım Karabekir Paşalarla odasında ayrı ayrı görüşme yapar. Çünkü her ikiside saltanatın kaldırılmasına muhalefet ediyorlardı.

Bu görüşmede Mustafa Kemal Paşa, Saltanatın kaldırılmasına şiddetle karşı çıkan Rauf Orbay'a Refet Paşanın evinde Saltanatı nasıl savunduğunu bilmiyormuş gibi davranarak Hilafet ve Saltanatı birbirinden ayırarak "Saltanatı kaldırıyoruz" diyerek bunun doğru olduğu yönünde Meclis'te bir konuşma yapmasını ister. Rauf  Orbay kısaca "Olur" der.

Mustafa Kemal Paşa, Kazım Karabekir Paşa ile de benzer bir görüşme  yaparak Meclis'te konuşma yapmasını sağlar.

TBMM'DE YAPILAN GÖRÜŞMELERDE M. KEMAL PAŞA'NIN MÜDAHALESİ

30 Ekim 1922’de TBMM toplandı ve 82 imzalı Saltanatın kaldırılmasını öngören Kanun Tasarısını müzakere etmeye başladı. Ancak aynı gün sonuç alamayınca M. Kemal Paşa kürsüye çıkarak şu tarihi konuşmasını yapar:

"Osmanoğulları zorla Türk Milletinin hakimiyet ve saltanatına el koymuşlardır. Bunu altı asırdan beri idame eylemişlerdir. Şimdide Türk Milleti bu mütecavizlere hadlerini bildirerek hakimiyet ve saltanatını isyan ederek eline bilfiil almış bulunuyor. Bu bir emri vakidir.

Mevzubahis olan Millete saltanatını, hakimiyetini bırakacakmıyız, bırakmayacak mıyız meselesi değildir. Mesele zaten emrivaki olmuş bir hakikati ifadeden ibarettir. Behemehal olacaktır.  Burada içtima edenler, Meclis ve herkes meseleyi tabii görürse muvafık olur. Aksi takdirde yine hakikat usulü dairesinde ifade olunacaktır. Fakat, ihtimal bazı kafalar kesilecektir."

Bu konuşma üzerine 1 Kasım 1922'de Saltanatın Kaldırılmasına Dair Kanun Tasarısı oy birliği ile kabul edilerek kanunlaşır.

Meclis'teki görüşmelerde Rauf Orbay iki kez konuşma yapmış hatta Saltanatın kaldırıldığı günün bayram olarak ilan edilmesini teklif etmiştir. Böylece 1-2 Kasım günleri bir süre bayram olarak kutlanmıştır. Kazım Karabekir Paşa da destekleyici konuşmuştur.

SONUÇ

Saltanatın kaldırılmasının 15 gün gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiş olması Mustafa Kemal Paşa’nın aksiyonel bir lider olduğunu teyit etmiştir.

Cumhuriyetin, demokrasinin ve çağdaşlaşmanın yolu üzerinde duran en büyük engel aşılmıştır. Böylece Göktürk Devleti'nden sonra Türk adını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ikinci devlet olmuştur. Türk adını kullanan KKTC 3'üncü, Türkmenistan ise 4'üncü devlettir.

Türk tarihinde 16 Büyük Türk Devleti vardır. Bunların hepsi monarşi ya da oligarşi rejimi ile yönetilmişlerdir. Çocuğuna devleti kuranın adı verilmiştir. Örneğin Osmanlı, Selçuklu, Timur, Gazneli, Babür gibi..  

Atatürk asırlardır süregelen bu geleneği kırarak "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" diyerek ortaçağ kalıntısı ümmet anlayışını yıkmış ve millet kavramını getirmiş laik Cumhuriyeti kurmuştur.

Saltanat devam ediyor olsaydı çağdaş devrimlerin gerçekleşmesi mümkün olmazdı. Bu bakımdan Saltanatın kaldırılması kilit ve stratejik bir devrimdir. Aynı zamanda çok gereklidir kanaatindeyim. 

Günümüzde şeriat rejimi ve Osmanlıcılık ya da en zavallı padişah olmasına rağmen Abdülhamit sevdalıları tehlikeli boyuta ulaşmıştır. Hassasiyet arz eden bir konuyu içeren bu yazımı bilgilerimizin tazelenmesi amacıyla özet ve anlaşılır şekilde hazırlamaya çalıştım. Atatürkçülerin yani çağdaşlaşmanın güçlenmesine bir nebzede olsa katkı sağlamak amacıyla vatandaşlarımıza sunuyorum.

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE!

Altay Tokat E. Korgeneral Gazi Eski Jandarma Asayiş Komutanı 1995-97, 1999'da emekli oldu.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
TARIK KASLI
2 yıl önce

Cok guzel bir yazi. Sagol.

Cevapla
Beğen (1)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Ürdün-Suriye Sınırında Bulunan ABD Askeri Üssü Vuruldu! Dış Politikalarımızda Değişiklikler Gerekebilir! - 30 Ocak 2024
  • "Şehitler Ölmez" Gerekeni tavizsiz ve şiddetle yapmalıyız - 24 Aralık 2023
  • HAMAS İNTİHAR ETTİ! - 09 Ekim 2023
  • Ülkemize gelen sığınmacı ve mülteciler beka sorunu oluşturmaya başladı! - 05 Eylül 2023
  • 4 Temmuz 2003 Kara Gün; Çuval olayı! Unutma, unutturma - 03 Temmuz 2023
  • E. Korgeneral Altay Tokat: "CHP, seçimlerde 'Kandil'den emir alıyor' sloganının altında kaldı, MHP sıçradı." - 13 Haziran 2023
  • Anayasa Mahkemesi'ne iletilir! - 08 Nisan 2023
  • Teröre destek ve taviz veren partiler iktidara geldiğinde terör sarmalından kurtulamaz - 17 Mart 2023
  • Modern yönetimde planlamada merkeziyet, uygulamada Adem-i Merkeziyet gerekir! - 18 Şubat 2023
  • HDP, PKK'nın siyasi organıdır ve APO'ya 'Terörist' diyemez - 13 Ocak 2023
  • Milli ve stratejik bir görevin savsaklanması ile Irak Türkmenlerinin başına gelen felaket - 28 Aralık 2022
  • Teröristlere karşı yürütülen askeri harekat - 03 Aralık 2022
  • Terörist ile mücadele iyi terörizmle mücadele zayıf! - 01 Aralık 2022
  • Garibanın Yuvasını Yıkanın Yuvası Dağılırmış! - 25 Ekim 2022
  • Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği - 03 Ekim 2022
  • 19 Eylül Gaziler günü; Durun, düşünün ve hiç unutmayın! - 17 Eylül 2022
  • 4 Temmuz 2003 kara ve skandal Çuval Olayı! - 03 Temmuz 2022
  • 27 Mayıs 1960'ta ne olmuştu - 27 Mayıs 2022
  • SADAT nedir, neyi amaçlamaktadır? - 17 Mayıs 2022
  • Suriye, Hatay'ı almayı milli bir hedef ilan etmiş - 01 Mayıs 2022
  • 1
  • 2
  • 3
Köşe Yazarları
 Manisa'nın Efe'si; Ne heybetli gidiştir o…
Batuhan Çolak
Manisa'nın Efe'si; Ne heybetli gidiştir o…
Emre Yükselen
Emre Yükselen
Osmanlı'nın Bizanslı Şehzadesi: Şehzade Halil
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Ümit Doğan
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Çok Okunan Haberler
Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor
Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor
Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi!
Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi!
Yunanistan'ın Batı Trakya Türkleri üzerindeki baskısı sürüyor!
Yunanistan'ın Batı Trakya Türkleri üzerindeki baskısı sürüyor!
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.