Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Köşe Yazarları
  2. Ümit Doğan
  3. Topal Osman kimdir? Hadsizlik yapanlar bir daha okusun!
Yayınlanma: 02 Aralık 2020 - 21:29
Güncelleme: 02 Aralık 2020 - 22:19

Topal Osman kimdir? Hadsizlik yapanlar bir daha okusun!

02 Aralık 2020 - 21:29
Güncelleme: 02 Aralık 2020 - 22:19
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Topal Osman kimdir? Hadsizlik yapanlar bir daha okusun!
Ümit Doğan
[email protected]

Birgün Gazetesi’nden Nazım Alpman, geçtiğimiz günlerde bir yazı kaleme aldı. Alpman, yazısının esas konusu Alaattin Çakıcı’nın Kemal Kılıçdaroğlu’na yazdığı mektup olmasına rağmen enteresan şekilde lafı milli mücadele kahramanımız Atatürk’ün Muhafızı Topal Osman’a getirdi ve şu hadsiz ifadeyi kullandı:

“1920’lerde Doğu Karadeniz bölgesinde faaliyet yürüten Topal Osman vardı. Resmi Tarihe göre Milli Mücadeleci bir 'kahraman' kabul edilen ve Osman Ağa olarak anılan bu 'kahramanın' en büyük özelliği bölgedeki Rum ve Ermenilerin mallarını gasp edip canlarını almaktı.”

Yazının siyasi boyutuyla ilgili yorum yapmayacağım fakat Topal Osman meselesini derinlemesine araştırmış bir tarihçi olarak Alpman’ın iftiralarına cevap verme gereği görüyorum.

Nazım Alpman’ın kullandığı ifadeler pek de yabancı olmadığımız, bugüne kadar Atatürk ve cumhuriyet düşmanlarının dillendirdiği safsatalardan ibaret.

Eğer art niyetli değilse Alpman’ın meseleyi bilmediği de rahatlıkla anlaşılıyor. Bilmeden, araştırmadan, konuyla ilgili söz söyleyecek birikime sahip olmadan yazınca da böyle hadsiz ifadeler çıkıyor.

Giresunlu Topal Osman Ağa, babası iki kez bedel yatırmasına rağmen Balkan Savaşları’na katılmış ve bacağına gelen şarapnel parçası nedeniyle topal kalmış, gazi olmuş, bu nedenle Topal Osman olarak anılmaya başlamıştır. Bacağı henüz iyileşmeden Birinci Dünya Savaşı’na katılmıştır. Bu savaşın sonunda Giresun’a döndüğünde Pontus Rum çeteleri Türk halkına yaptığı zulmü görmüş ve silahlanarak Türk halkını Pontus tehlikesine karşı korumuştur.

Topal Osman’ın çok sevdiği Rumlar da vardır. Topal Osman Pontus Rum Devleti kurma sevdasında olmayan Rumlarla iyi geçinmiştir. Bunun onlarca örneği vardır.

Topal Osman mal mülk sevdalısı da değildir. Hiç olmamıştır. Zaten babadan ve kayınpederden zengin olan Topal Osman’ın fazladan mal edinmeye ihtiyacı yoktur. Giresunlu hemşehrilerine cepheden yazdığı telgrafta mevcut mallarının satılıp elde edilen parayla ordunun ihtiyaçlarının karşılanmasını istemiştir. Giresun’un zenginleri onun bu vatan için yeterince bedel ödediğini düşündüklerinden aralarında para toplayıp göndermişler ve mallarının satılmasına engel olmuşlardır.

Topal Osman’ın bu alicenap davranışı dönemin basınında da yer bulmuş ve Telgraf 29 Haziran 1922 tarihli Vakit gazetesinde yayınlanmıştır. İşte telgraf metni:

“Öteden beri takip ettiğim ve etmekte olduğum maksat ve gaye vatanın selameti, varlığımızın muhafazası ve dini celil-i Ahmedinin ha-dimi bulunan unsuru İslamın teali ve bekası hususunda matuf olduğu zatı biraderilerince malum bir keyfiyettir.
Bu sebebe binaendir ki mal, mülk, servet sahibi olmak sevda ve emelinde olmadığıma ve bu giriştiğimiz muharebe-i mücadele-i meliyeyi inşallah kati bir zaferle ikmal ve müsmir bir neticeyi isal için küçük ve büyük umumi bir surette sarfı gayret edildiğine ve bu meyanda acizleri de bu uğurda hayatımı istihkarlar terki darüdiyar eylemiş ve meydanı mücahedeye atılmış ve bu sahada terki hayat etmeye azmeylemiş bir fert bulunduğuma Cenabı Hak ve hayır ve şerri müdrik ve dindar hamiyetli, kıymetli, vicdanlı hemşerilerimle beraberimde bulunmuş sizler gibi arkadaşlarım da şahittir.
Vatanı sahili selamete çıkarmak için büyük ordumuzun safları arasında Giresun ve Karadeniz sahili halkını temsil ederek ispatı vücut etmiş, düşmanlara göğüs germiş ve inayeti hakkıyla cümlesinin takdirine muzaffer olmuş alayımızın ve bu meselenin hal ve hitamına kadar nevakısının ve her bir levazımını izhar ve itmam etmek bizlere mürettep bir vazifeyi vataniyedir.
Bu emri hayrı ifaya nakdı hazıram gayrifaki ve hemşerilerimin de alayın Kars ve gerek Kürt hadisei malumesi seferinde ve elyevm devam etmekte olan fedakârlıkları hasebiyle kendilerinden daha fazla bir şey talebine yüzüm olmadığından mevcut mal ve mülküm ne varsa satılmasını muvafık görüyorum. Cümleye selam ve selametler tebliğ eder olduğumun tebliğini rica ile gözlerinizden öperim.


ATATÜRK CANINI ONA EMANET ETMİŞTİ

Topal Osman o kadar güvenilir bir vatanseverdir ki Atatürk milli mücadelenin en çetin günlerinde canını ona emanet etmiş, onu muhafız komutanı tayin etmiştir. O ve adamları hem Atatürk’ü hem TBMM’yi canları pahasına korumuşlardır. Koçgiri İsyanı’nın bastırılmasında, Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruz’da yaptığı hizmetlerden hiç bahsetmeyelim.

Atatürk ne zaman ihtiyaç duysa, Topal Osman sorgusuz sualsiz onun yanında olmuştur. Onun hizmetlerini bu köşe yazısına sığdırmak elbette mümkün değil.

Bunun için tamamen belgelerden oluşan “Mustafa Kemal’in Muhafızı Topal Osman” kitabımı yazdım.



Nazım Alpman’a önce haddini aşan ifadelerden dolayı özür dilemesini, sonra bu kitabımı okumasını tavsiye ederim.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Seyhan çağlar EMEN
4 yıl önce

Rum Pontus çeteleri eski Belediye binasına' Eski Ticaret lisesi binası) Yunan bayrağını çekerler, Osman Ağa tek başına giderek binadan o bayrağı indirmiştir. Osman Ağa'nın hizmetlerine ve kahramanlığına söz söylemek nankörlüktür. Giresun ilinden topladığı gönüllü alayından çok az genç geri dönebilmiştir. Bulancak'tabir köyde erkeklerin tamamı Osman Ağa'nın alaylarına katılmıştır, bir köyde vefat eden yaşlı dedenin cenazesini kadınlar kaldırmıştır, eğer bu kahramanlar olmasa idi O'na iftira atanların babası ve annesi kim bilir hangi Yunan askerinin çocuğu olarak dünyaya gelecekti.

Cevapla
Beğen (4)
Beğenme (0)
Halil çay
4 yıl önce

Resmî tarih diyor,inanmıyor güzel rum ve Ermeni’ye sahip çıkıyor .yaşadığın topraklarda Türk e küfür ediyorsun,sonrada demokrasi istiyorsun ????????????????????????..

Cevapla
Beğen (1)
Beğenme (1)
Mahmut Sert
4 yıl önce

Şu sitede sizden başka Cumhuriyetin değerlerine ve Atatürk'e sahip çıkan başka bir yazar göremiyorum. Elinize sağlık.

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
Giresun
4 yıl önce

Vatan hainleri bitmedi hala Yunan sevicileri dolu içimiz.elinize sağlık

Cevapla
Beğen (4)
Beğenme (0)

Yazarın Diğer Yazıları

  • Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne! - 14 Aralık 2023
  • Şeyh Said isyanında saptırılan gerçekler: Diyarbakır halkı böyle tepki gösterdi - 19 Temmuz 2023
  • Yıldız Sarayı'nın içki sofrası - 25 Nisan 2023
  • Vahdettin'in idam ettirdiği Milli Şehit Kemal Bey'in geride kalan çocuklarına Atatürk nasıl sahip çıktı? - 10 Nisan 2023
  • Şeyh Said gerçekleri! Mahkemede böyle af istedi: "Ben adalet istemiyorum, af istiyorum" - 08 Nisan 2023
  • Dersim İsyanı'nın temeli Koçgiri'de atıldı - 16 Kasım 2022
  • İngilizler tek kurşun atmadan İstanbul'u nasıl işgal etti? - 06 Ekim 2022
  • Mustafa Kemal hesabına çalışan Saray casusunun gözünden Vahdettin - 13 Eylül 2022
  • Hutbelerde Atatürk'ün adının anılmasını, Atatürk mü yasakladı? - 26 Ağustos 2022
  • İskilipli Atıf'ın bilinmeyen ihanetleri - 14 Ağustos 2022
  • Tarihi belgeyi açıklıyoruz, İskilipli Atıf suçunu kabul ediyor! - 14 Ağustos 2022
  • Lozan gerçekleri: 100 yıllık bir antlaşma mı - 24 Temmuz 2022
  • Şeyh Said'in gerçek yüzü? Şeyh Said kimdir! - 29 Haziran 2022
  • Mithat Paşa'yı Kim öldürdü? - 04 Haziran 2022
  • Saltanat böyle kaldırılmıştı! - 31 Mayıs 2022
  • Atatürk: "Annem idam edildiğimi düşünerek felç geçirdi" - 08 Mayıs 2022
  • Atatürk döneminde dini bayramlar - 02 Mayıs 2022
  • Vahdettin'in kaçtı mı sürgün mü edildi! - 23 Nisan 2022
  • TBMM dualarla nasıl açıldı - 23 Nisan 2022
  • Hutbelerde isim zikredilmesini Atatürk mü yasakladı? - 19 Mart 2022
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Köşe Yazarları
 Manisa'nın Efe'si; Ne heybetli gidiştir o…
Batuhan Çolak
Manisa'nın Efe'si; Ne heybetli gidiştir o…
Emre Yükselen
Emre Yükselen
Osmanlı'nın Bizanslı Şehzadesi: Şehzade Halil
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Ümit Doğan
Şeyh Said isyanında Ermeni Agop'un işi ne!
Çok Okunan Haberler
Selahattin Demirtaş hakkındaki gerekçeli karar açıklandı!
Selahattin Demirtaş hakkındaki gerekçeli karar açıklandı!
Portekiz’de göçmenlik yasasında köklü değişiklik!
Portekiz’de göçmenlik yasasında köklü değişiklik!
Özgür Özel'den 'butlan' açıklaması
Özgür Özel'den 'butlan' açıklaması
Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.