Meral Akşener'in, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek 6'lı masadan ayrılması siyasetin gündemini alt üst etti.
"Bu sürece nasıl gelindi, İYİ Parti bundan sonra ne yapacak? sorularına yanıt arayalım.
İYİ Parti, masaya oturduğu günden bu yana "Kazanacak aday" ifadesini kullanıyordu.
6'lı masa yoğun ve uzun saatler süren toplantılar yaptı. Herkesin merak ettiği soru "Bu kadar oturuluyor adaylık konusu gündeme gelmedi mi, kim aday olacak" şeklindeydi. Masadaki tüm genel başkanlar "Hiçbir sorun yok, 6'lı masanın adayı 13. Cumhurbaşkanı olacak" açıklamaları yaptılar.
Yaşanan son gelişmeler gösteriyor ki Cumhurbaşkanı adaylığı gerçekten de hiç gündeme gelmemiş. Bu kadar zaman, onca saat süren toplantılarda masanın en riskli konusu tartışılmamış, istişare edilmemiş. Çok büyük bir hata.
Peki Meral Akşener masadan neden ayrıldı. Saadet Partisi Genel Merkezi'nde yapılan toplantıdaki gerginlik sonucu mu bitti? Hayır... Biraz evveliyatına gidelim.
AKŞENER, DEVA VE GELECEK PARTİSİNİ İSTEMEDİ
Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener büyükşehirlerin kazanılması sürecinde "Millet İttifakı"nın başarısını her zaman vurguladılar.
Altılı masa olarak adlandırılan 6 partinin içinde bulunduğu yeni oluşuma DEVA ve Gelecek Partileri'nin dahil edilmesini Akşener'in istemediğini biliyorum. İtirazlara rağmen masa genişletildi.
Ancak DEVA'nın Türklük karşıtı açıklamaları, Anayasayı değiştirme söylemleri ve Gelecek Partisi'nin açılım sürecine geri dönülmesi yönündeki bireysel açıklamaları İYİ Parti'de büyük bir rahatsızlık oluşturdu. DEVA ve Gelecek Partisi bir süre sonra bu söylemleri daha az dile getirmeye başlasa da gerginlik özellikle İYİ Parti tabanında net bir şekilde hissediliyordu.
BTP'NİN REDDİ
Akşener, ittifaka kendisinin referansıyla BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'ı dahil etmek istedi. Gelecek, DEVA ve Saadet partileri BTP'yi kabul etmeyince ipler ikinci kez gerildi. Akşener, masada kendisini yalnız hissetmeye başladı, BTP'nin reddine anlam veremedi.
"BAY KEMAL GELİYOR, GELİYOR GELMEKTE OLAN..."
6'lı masanın toplantılarında Kemal Kılıçdaroğlu veya bir başka ismin Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi gündeme gelmiyorken CHP Genel Merkezi'nde sıcak gelişmeler yaşanıyordu. Kılıçdaroğlu, kurduğu farklı seçim ekipleriyle Cumhurbaşkanı adaylığı sürecini çoktan başlatmıştı. Evinin mutfağından yaptığı açıklama, eşi Selvi Hanım ile birlikte gittikleri pazar alışverişi fotoğrafının medyaya servis edilmesi bu sürecin ilk adımlarıydı.
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde sosyal medya ile de özel olarak ilgilendi. Muhalif olarak bilinen kişi ve hesaplarla doğrudan bağlantı kurularak, özellikle gençlerin Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakması için çaba gösterildi. Hatta o günlerde "Demokrat Kemal Amca" söylemleri yaygın olarak kullanılıyordu.
Daha sonrasında bu karşılık bulmayında "Bay Kemal geliyor, Geliyor gelmekte olan..." kalıplarının öne çıktığı bir kampanya sürecine girişildi.
6'lı masa toplantılarında parlamenter sisteme geçişin aşamaları hakkında konuşulurken, arka planda Kemal Kılıçadaroğlu'nun adaylık çalışmaları devam ediyordu.
İYİ PARTİ'DEN İTİRAZLAR BAŞLIYOR
Kılıçdaroğlu'nun masadan onay almadan yapmış olduğu bu girişimler masanın en büyük ikinci partisi İYİ Parti'de rahatsızlık uyandırdı. Akşener'in kurmayları açıkça Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasının yanlış olduğunu ve kabul etmeyeceklerini beyan etmeye başladılar.
YAVAŞ VE İMAMOĞLU İSMİ TELAFFUZ EDİLİYOR
Tam o günlerde Meral Akşener, "Sahada, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu isimlerine yoğun bir alaka var bunu hissediyoruz." diyerek açıkça iki adaydan birini tarif etti. Kılıçdaroğlu ise her dile getirildiğinde "Belediye başkanlarımız görevlerine devam edecek." diyerek aday olarak düşünmediklerini ifade etti.
SARAÇHANE MİTİNGİ
Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak kararının verildiği gün, Saraçhane'de yapılan mitingte Meral Akşener'in Ekrem İmamoğlu'na destek için otobüsün üzerine çıkıp vatandaşlara seslenmesi CHP cephesinde hiç hoş karşılanmadı. İYİ Parti'nin kendilerine gol attıklarını düşünerek, Akşener aleyhinde çok sayıda mesaj ve yorumlar paylaşıldı. Bu duruma da Akşener açık bir şekilde tepki göstermişti.
KILIÇDAROĞLU'NUN 5 PARTİ İLE ANLAŞMASI
Ve iplerin koptuğu son toplantı öncesinde yaşananlar... Türkiye deprem felaketini yaşarken siyasetteki tansiyon da her geçen gün artıyordu. İşte bu süreçte İYİ Parti'yi çok rahatsız eden bir gelişme oldu. Kılıçdaroğlu, masadaki 5 parti ile adaylık konusunda anlaştı. Akşener o andan itibaren kendisini dışlanmış olarak hissetti.
Hatta DP Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alacağı, Akşener'in de (Parlamenter sisteme geçene kadar) aynı görevde olacağı düşünüldüğünde gerginlik arttı.
ANKET TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Depremden önce yapılan 6'lı masa toplantılarından birinde, Akşener "Adaylık için farklı firmalara anket yaptıralım çıkan sonuna göre hareket edelim" teklifi getirdi. Bu teklif de masa tarafından reddedildi.
PARTİ TEŞKİLATLARINDAN GELEN BASKI
Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkmasının en büyük nedenlerinden birisi de İYİ Parti teşkilatlarından gelen tepkiler. Neredeyse gittiği her ilde benzer taleplerle Kılıçdaroğlu'nun adaylığının gündeme gelmesi durumunda itiraz edilmesi gerektiği vurgulandı.
Partinin üst karar alma organlarında ve GİK'te de aynı şekilde Akşener'e yönelik bir talep söz konusuydu; "Kazanacak adayı tercih etmeliyiz, Kemal Bey de ikna olacaktır."
İSTİŞARE OLMADI
İplerin koptuğu son toplantıda ise istişare ortamı neredeyse ortadan kalktı. Toplantıda sözü ilk alan Gültekin Uysal, adaylarının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belirtti, diğer partiler de bunu kabul etti. Akşener, herhangi bir istişare yapılmadan adaylık konusunda diğer partilerin "Tamam" demesini daha evvel yapılan "Pazarlık"larla mümkün olduğunu bildiği için "Partime soracağım, benim adaylarım Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'dur" ifadelerini kullandı.
Toplantı biter bitmez Kılıçdaroğlu'na yakın gazeteciler ve sosyal medya hesapları "Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, resmi açıklama pazartesi günkü toplantıdan sonra yapılacak" ifadelerini kullanmaya başladılar. Oysa İYİ Parti "Tamam" dememişti.
Oldu bittiye getirilerek İYİ Parti'nin de onaylacağı düşünüldü, ama Akşener'in bugünkü açıklamasıyla işin şekli değişti.
İYİ PARTİ BUNDAN SONRA NE YAPACAK
Akşener, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu isimlerini açıkça telaffuz ederek topu onlara attı. Peki bunun öncesinde siyasi görüşmeler oldu mu? Bu isimleri neye göre ortaya attı. Edindiğim bilgilere göre her iki isimle de görüşmeler sağlandı. Yavaş, masanın tamamının desteğiyle "Olur" verirken, İmamoğlu'nun durumu biraz daha farklı. Siyasi yasak sürecinden dolayı, Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda siyasi hayatının biteceğini tahmin ediyordur. O yüzden adaylığa "Evet" deme ihtimali doğabilir.
Tüm bunlar 1 saat içinde de tersi yönde değişebilir.
Eğer iki isim de adaylığı kabul etmezse İYİ Parti bir başka aday çıkararak seçimlere öyle girecek.
Böyle giderse de 3 farklı muhalefet adayını pusulada görmemiz gayet mümkün.
Yetkili ağızdan duyduğum K. Kılıçdaroğlunun dört partiye fazla vekillik ve bakanlık sözü ile tam desteklerini aldığı. Dört genel başkanın da CHP listesinden aday olacakları yönünde.