TÜİK’in geçtiğimiz hafta Kasım tüketici enflasyonunu yüzde 21,31 olarak açıklamasının ardından tartışmalar da beraberinde geldi.
Kimseye inandırıcı gelmeyen bu enflasyon oranı sonrasında, peki teknoloji ürünlerinde durum ne, bu ürünler üzerinde enflasyonu hesaplasam nasıl bir sonuç çıkar, merak ettim.
Türkiye’de fiyat endeksi yapan çok fazla kaynak yok ancak biraz araştırınca epey.com’un ürün fiyat değişikliklerini grafik olarak sunduğunu fark ettim.
Peki böyle bir çalışma için nasıl bir metodoloji uygulamalıyım? Sonra kendi kendime “TÜİK Başkanı, Sait Erdal DİNÇER’de Jeoloji mühendisi, sen de Jeoloji mühendisisin, neyin eksik? Bulursun bir metodoloji” dedim ve işe koyuldum…
Öncelikle günlük hayatımızda yer tutan ve sürekli kullandığımız elektronik eşyaları baz alma fikri ile, beyaz eşya, bilgisayar, bilgisayar donanımı, ev elektroniği ve mobil cihazlar olarak 5 ana segment belirledim.
Bu ana segmentlerin altında ise;
Beyaz eşya segmentine, AKP’den önce kimsede olmayan buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi alt segmentlerini ekledim.
Bilgisayar segmentine, laptop ve masaüstü bilgisayarları ekledim, ancak Gamerların bilgisayar topladığını ve buraya kendilerine has bir kategori olmazsa beni linç edeceklerini düşünerek, Bilgisayar Donanımı kategorisi de ekledim ve bilgisayarın en pahalı donanımları, işlemci, RAM (bellek), ekran kartı, monitör ve yazıcı kategorilerini bu segmente ekledim.
Ev elektroniği segmentine, oyun konsolu, robot süpürge, televizyon ve TV box kategorilerini, son olarak da Mobil segmentine, Telefon Tablet ve akıllı saatler kategorilerini de eklemiş oldum.
Geldik ürün seçimine, her bir kategori için en az 4 er adet olmak üzere, en az 1 yıldır piyasada bulunan ve sıkça tercih edilen toplam 72 adet ürün belirledim.
Referans aldığım site zaten bir kıyas sitesi olduğundan piyasada o ürünlerin en düşük kampanyalı fiyatlarını veriyor dolayısı ile bulduğum fiyatların en düşük fiyatlar olduğunu da unutmayın.
Gelelim Enflasyonumuza.
Genel görünüme şöyle bir bakarsak beyaz eşya dışında tüm ürün gruplarında esas artışın son 1 ay içerisinde gerçekleştiğini söylemek mümkün.
Alt detaylara bakacak olursak;
Beyaz Eşya :
Yıllık: %38,92
6 Aylık: %29
Aylık: %9,53
Bilgisayar:
Yıllık: %29
6 Aylık: %42,80
Aylık: %27,53

Bilgisayar Kategorisinde 6 aylık enflasyonun, yıllık enflasyondan yüksek çıkması gibi tuhaf bir durum görünmekte. Bunu kısaca söyle özetlemek gerekiyor, geçtiğimiz sene, korona virüs nedeniyle dünya genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, bu cihazlara olan talebi arttırması dünya genelinde bu ürünlerin fiyatlarının artmasına neden oldu ancak normalleşme süreciyle talebin de normale dönmesi, fiyatları olması gerektiği seviyelere geriletti.
Donanım:
Yıllık: %46,74
6 Aylık: %42,80
Aylık: %38,39

Donanım kategorisinin zam şampiyonu %68,98 ile monitörler olmuş, onu %57,76 ile ekran kartları takip ediyor.
Diğer dikkat edilecek husus ise aylık artışın neredeyse yıllık artışla aynı olması. Kısacası 1 ay içindeki dolar kurundaki sert düşüş bu ürünlere doğrudan yansımış.
Ev Elektroniği:
Yıllık: %36
6 Aylık: %38,12
Aylık: %25,37

Bu kategorideki zam şampiyonumuz %49,42 ile, akılsız televizyonları akıllı hale getiren Android ve Apple TV medya oynatıcıları, onu Robot süpürgeler takip ediyor.
Mobil Cihazlar:
Yıllık: %21,57
6 Aylık: %35,45
Aylık: %25,32

Mobil cihazlarda özellikle tabletlerde diğer bilgisayar ürünlerinde olduğu gibi korona ektisi açık şekilde görünürken önemli oranda artışın yine son 1 ay içerisinde gerçekleştiği görünmekte.
Aylık enflasyon seçtiğim grupların ortalamasında %25,32 ile TÜİK’in yıllık enflasyonunun çok üzerinde, 6 aylık enflasyon %35,45 görünürken yıllık enflasyon %36,29 görünüyor.
İktidara göre sanırım biraz vatan hainiyim ama yine de gazetecilik görevim gereği, teknoloji enflasyon raporumuzu her ay aykiri.com.tr de yayınlamaya devam edeceğim.