verilen tutuklama kararı sonrasında ilk kez yurtdışına çıkarak Kırgızistan'a gitti. Putin, özellikle Rusya'nın 2022 Şubat'ta Ukrayna'yı tamamen işgal girişiminden sonra nadiren yurtdışına çıkmış ve ICC'nin Mart 2023'te aldığı tutuklama kararının ardından ülkesini terk etmemişti.
Kırgızistan, ICC'nin kuruluş statüsü olan Roma Statüsü'nü onaylamamış bir ülke olması nedeniyle ICC'nin hakkında tutuklama kararı çıkardığı kişileri tutuklama yükümlülüğüne sahip değil.
Putin, Temmuz ayında ICC üyesi olan Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesine katılmamıştı.
ICC, Ukraynalı çocukların işgal sırasında zorla Rusya'ya götürüldüğü iddiaları nedeniyle Putin'e savaş suçu suçlamasıyla tutuklama kararı vermişti.
ROMA STATÜSÜ NEDİR?
Roma Statüsü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş statüsünü belirleyen bir belgedir. Bu statü, 15 Haziran 1998 ile 17 Temmuz 1998 tarihleri arasında toplanan Birleşmiş Milletler Konferansı tarafından kabul edilmiştir. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçları gibi uluslararası suçları yargılayan bir mahkemedir.
UCM kararlarının bağlayıcılığı, ülkelerin Roma Statüsü'ne taraf olup olmamalarına bağlıdır. Roma Statüsü'ne taraf olan ülkeler, UCM'nin kararlarını uygulama yükümlülüğüne sahiptir. Taraf olmayan ülkeler ise mahkemeyi sadece belirli suçlar için yetkilendirebilirler.
ICC, Ukraynalı çocukların zorla sınır dışı edilmesi iddiaları nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için tutuklama ve yakalama kararı çıkarmıştı. Bu kararın gerekçesi, çocukların hukuksuz bir şekilde sınır dışı edilmesi olarak açıklanmıştı.
Dünya
Yayınlanma: 13 Ekim 2023 - 10:37
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 10:40
Uluslararası mahkemenin tutuklama kararından sonra ilk kez yurt dışına çıktı!
Uluslararası mahkemenin kendisi hakkında tutuklamam kararı vermesinin ardından Putin ilk kez yurt dışı ziyaretine çıktı. Rus lider Kırgızistan'a ziyarette bulundu.
Dünya
13 Ekim 2023 - 10:37
Güncelleme: 13 Ekim 2023 - 10:40