Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kırmızı et alamayan vatandaş makarna yemeye başladı!
Gündem
Yayınlanma: 19 Ağustos 2021 - 11:19

Kırmızı et alamayan vatandaş makarna yemeye başladı!

Yüksek enflasyon, işsizlik ve yetersiz asgari ücret, salgın döneminde vatandaşı daha derinden etkiledi. Salgın sürecinde makarna tüketimi yüzde 25 arttı, kırmızı et tüketimi yüzde 33 azaldı.

Gündem
19 Ağustos 2021 - 11:19
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kırmızı et alamayan vatandaş makarna yemeye başladı!

Türkiye'deki ekonomik kriz, koronavirüs salgını döneminde etkisini daha çok hissettirdi. Yüksek enflasyon, işsizlik ve yetersiz maaş ile boğuşan vatandaş, yemeklerini bile mecmuriyetten değiştirdi. Geçen yıl bir vatandaşın kişi başı yıllık makarna tüketimi yüzde 25 artarken, kırmızı et tüketimi yüzde 33-41 aralığında azaldı.

2019'DA 12 KİLO, 2020'DE 7 KİLO!
Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, yaptığı açıklamada yıllık kişi başı kırmızı et tüketiminin 2019’da ortalama 12 kilo iken 2020’de 7-8 kiloya gerilediğini söyledi.

ETBİR’in tahminleri üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Türkiye’de dört kişilik bir aile 2019’da yıllık toplam 48 kilo kırmızı et tüketebilirken, 2020’de bu tüketimin 28 kiloya kadar gerilediği görülüyor.

MAKARNA TÜKETİMİ YÜZDE 25 ARTTI
Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ise, kişi başı yıllık makarna tüketiminin 2018’den 2019’a yüzde 5 artarken 2020’de yüzde 25 artarak 8.2 kiloya çıktığını, orandaki bu artışın 2021’de de korunduğunu aktardı.

"KIRMIZI ETİ İŞYERLERİNDE YİYEBİLİYORLAR"
ETBİR Başkanı Yücesan, kırmızı et tüketimindeki düşüşün en önemli nedenlerinden birinin artan fiyatlardan dolayı yurttaşın alım gücünün düşmesi olduğunu söyledi.

TÜİK verilerine göre, 2019’dan 2020’ye yüzde 10.3 zamlanan dana etinin kilosu 2021 Temmuz itibarıyla 65.2 TL’ye ulaşmış durumda.

Gıda alışverişinde mevcut fiyatlardan dolayı kırmızı etin ağırlığının yüksek olduğuna dikkat çeken Yücesan, “Kıyma, kuşbaşı fiyatları bir pazar çantasının neredeyse yüzde 50’sine denk. Bu yüzden geliri az olan insanlar kırmızı eti işyerlerinde, öğle yemeğindeki tabldotlarda yiyebiliyor. 2020’de çoğunlukla evden çalışıldığı için bu da olamadı” dedi.

Yücesan, tüketimdeki düşüşün bir diğer nedeninin de pandemide restoran, otel, okul yemekhaneleri gibi yerlerin iş yapamamasına bağladı. Yücesan’ın verdiği bilgiye göre, iç piyasada toplam tüketimin yüzde 40’ını yurttaş, yüzde 30’unu restoranlar ve turizm işletmeleri yapıyor.

"MAKARNA FİYATLARINA YÜZDE 14 ZAM GELDİ"
Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ise, makarna fiyatlarının yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 14 arttığını söyledi.

Külahçıoğlu, ülke genelinde ortalama makarna fiyatlarının pakette 3 TL, kiloda 6 TL olduğu bilgisini verdi.

Pandemide makarna tüketiminin neden arttığına ilişkin ise Külahçıoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Makarna hem ekonomik hem de çok farklı çeşit yemekler yapılabiliyor. İnsanlar yeniden keşfetti makarnayı. Tüketim alışkanlığında yakalanan yüzde 25 artış 2021’de de kalıcı oldu. 2021’de yeni bir artış olmadı ama 2020’de yakalanan artışı kaybetmedik. Yılın ikinci 6 ayında turizm sektörünün etkisiyle artmasını bekliyoruz.”

# kırmızı et# makarna# ekonomi# yemek# salgın
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Mert
3 yıl önce

Her ne kadar vicdan sahibi bir insan olsamda, acıma merhamet duygularım önde gelir demiş olsamda. Müstahaktır beter olun sürüm sürüm sürünün. Neden mi böyle diyorum? Her ne kadar da olsa bunların içinde en çoğu yine AKP oy verenler değilmidir?

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
İlginizi Çekebilir
Ömer Çelik:
Ömer Çelik: "Tarihi bir konuşma olacak"
Zeydan Karalar tutuklandı; Abdurrahman Tutdere'ye ev hapsi verildi!
Zeydan Karalar tutuklandı; Abdurrahman Tutdere'ye ev hapsi verildi!
Türk milleti şehitlerine ağlıyor: Pençe-Kilit’ten acı haber!
Türk milleti şehitlerine ağlıyor: Pençe-Kilit’ten acı haber!
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı
Son Haberler
Ömer Çelik:
Ömer Çelik: "Tarihi bir konuşma olacak"
Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere'ye yönelik soruşturmada yeni gelişme!
Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere'ye yönelik soruşturmada yeni gelişme!
Selahattin Demirtaş'la ilgili dikkat çeken karar!
Selahattin Demirtaş'la ilgili dikkat çeken karar!
Bakan uyardı: Türkiye yarın kavrulacak
Bakan uyardı: Türkiye yarın kavrulacak
Zeydan Karalar tutuklandı; Abdurrahman Tutdere'ye ev hapsi verildi!
Zeydan Karalar tutuklandı; Abdurrahman Tutdere'ye ev hapsi verildi!
Afganistan Penşir'de Taliban'a karşı direniş! Ahmet Mesud, askerleri toplamaya başladı
Afganistan Penşir'de Taliban'a karşı direniş! Ahmet Mesud, askerleri toplamaya başladı

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.