Türk Amerikan ilişkileri bundan sonra nereye gider, Japon siyaset bilimci Wakizaka yorumladı

TAKİP ET

Japon Siyaset Bilimci Keisuke Wakizaka, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamasının ardından Aykırı'ya konuştu. Wakizaka, kararın uluslararası tanınırlığı etkilemeyeceğini ve Türkiye'yi dizginlemek için alınan bir karar olduğunu söyledi. Wakizaka, "Ermeni soykırımı yoktur, iddialar asılsızdır" dedi.

ALTUĞ GÖMLEKSİZ / AYKIRI / RÖPORTAJ

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı, “sözde soykırım” ifadelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Keisuke Wakizaka, iddiaların asılsız olduğunu ve Amerika’nın bu kararının, Türkiye ile ilişkilerini nasıl etkileyeceğini yorumladı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Keisuke Wakizaka, 1915’te yaşanan olayların soykırım olmadığını ve Ermeniler ile Türkler arasında karşılıklı çatışmalar olduğunu, o dönemlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin günümüzdeki Irak, Suriye, Afganistan gibi karışık olduğunu söyledi. Keisuke, bölgede PKK, PYD, IŞİD ve El-Kaide’ye benzer silahlı terör örgütlerinin faaliyetler yaptığını ve Osmanlı’nın bölgedeki toprak güvenliği sağlamak amacıyla, bölgedeki Ermenileri Ortadoğu’ya sevk ettiğini belirtti. Japon Siyaset Bilimci, devletin Ermenilere karşı katliam ya da soykırım yapmadığını, Ermenilerin genellikle çeteler arası çatışmalar ve yayılan hastalıklarla öldüğünün altını çizdi.

Keisuke, II. Dünya Savaşı sonrasında Ermenilerin kendi memleketlerine geri döndüğünü şu sözlerle belirtti: 

“Ermenilerin Anadolu’dan asıl yok olmayışı II. Dünya Savaşı’ndan sonra SSCB’nin inisiyatifi ile başlamıştır. Ondan sonra uluslararası siyasette yabancı ülkeler Türkiye’ye baskı uygulamak için Ermeni Meselesini kart olarak kullanmaya başlamıştır.”

“BİDEN YÖNETİMİ, TÜRKİYE’Yİ DİZGİNLEMEK İÇİN BU KARARI ALDI”
ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını sözde “soykırım” olarak tanımasına ilişkin ‘siyasi bir hamle’ değerlendirmesi yapan Wakizaka, ABD’nin Türkiye ile arasında yaşanan Ortadoğu kaynaklı problemlerde Türkiye’yi dizginlemek için Ermeni Meselesi konusunda Ermenilerin yanında aldığını belirtti.

“BU TUTUM ULUSLARARASI TANINIRLIK ANLAMINA GELMEZ”
ABD’nin aldığı kararın, bu iddialara uluslararası tanınırlık kazandırmadığını ifade eden Wakizaka, “Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bunu açıkça ifade ederek Biden yönetiminin tutumunun Türkiye-ABD ilişkilerini etkilenmeyeceğini ve hukuki boyutu taşımadığını vurguladı. Biden yönetiminin, sözde ”Ermeni Soykırımı” ifadesini kullanması ancak Türkiye’yi dizginlemek içindir” dedi.

Wakizaka açıklamalarını şöyle devam etti:

“Ermenistan’ın durumuna bakıldığında, 24 Nisan 2021 tarihinde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye ve Azerbaycan’ı tehdit olarak tanımlarken Türkiye ve Azerbaycan ile diyalog kurmaya hazır olduğunu ve diyalog kurmanın ‘Ermeni Soykırımı'nın kurbanlarına ihanet anlamına gelmediğini ifade etmiştir. Böylece Paşinyan Batı ile ilişkileri güçlendirmeye devam edeceğini ve Türkiye ile ilişkileri kurmanın önemli olduğunu vurgularken Ermeni milliyetçilerine de özen göstermiştir.

 

Sonuç olarak, bu yıldaki Türkiye, ABD ve Ermenistan’ın olaya yaklaşımları günümüzdeki üç ülke arasındaki ilişkilerin durumunu net bir şekilde göstermiştir. Diğer yandan ABD’nin tutumunun hukuki boyutu taşıması pek beklenmemekte ve üç ülke arasındaki ilişkiler pragmatizme dayanarak devam edecektir.”




Biden, 1915 olaylarını Soykırım olarak tanımladı, İstanbul'a Konstantinopolis dedi

Erdoğan, Biden'ın açıklamasına cevap vermedi!

joe biden biden abd amerika ermenistan japon akademisyen keisuke wakizaka keisuke wakizaka ermeni soykırımı ermeni meselesi ermeni olayları 1915 olayları abd ermeni soykırımı türkiye