Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ticaret Bakanlığı'ndan denetim açıklaması: Fenomenler de denetlenecek
Gündem
Yayınlanma: 07 Kasım 2023 - 13:24

Ticaret Bakanlığı'ndan denetim açıklaması: Fenomenler de denetlenecek

Ticaret Bakanlığı e-ticaret için yeni kurallar getiriyor. Bu bağlamda internetten satılan kozmetik ürünleri de denetim kapsamında olacak ve kozmetik ürün satışı ya da tanıtımı yapanlar da denetlenecek.

Gündem
07 Kasım 2023 - 13:24
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ticaret Bakanlığı'ndan denetim açıklaması: Fenomenler de denetlenecek
Ticaret Bakanlığı'nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu'ndan derlediği bilgiye göre internetin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla klasik alışveriş mecralarından farklı dinamiklere ve kurallara sahip sanal bir pazar oluştu.

Giderek artan bir şekilde tüketiciler e-ticareti tercih etmeye başladı ancak bu alan da denetim mekanizmasını işler vaziyette tutmak, geleneksel ticaret yöntemlerini denetlemekten çok daha zor.

YENİ KURALLAR GELİYOR

Bu alanda duyulan yasal altyapı ihtiyacını gidermek amacıyla "Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu" hazırlandı.

Kanunun alt mevzuatı olarak hazırlanan "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Taslağı" ise kamuoyunun görüşüne sunuldu.

Taslağı hazırlanan yönetmelik ile internet gibi iletişim araçları yoluyla piyasaya arz edilen ürünlerin şikayet üzerine veya re'sen denetlenmesinin önü açılıyor. Ayrıca taslak ile işletmecilerin denetimi yapan yetkili kuruluşlarla işbirliği yapmasının ve yetkili kuruluşların denetim için gerektiğinde gizli satın alma yoluyla numune elde edebilmesi de amaçlanıyor.

İNTERNETTEN SATILAN KOZMETİK ÜRÜNLERE DENETİM

Kanunun ardından geçen yıl internet üzerinden yapılan satışlara yönelik denetim sağlayan kuruluşlar Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu.

Sağlık Bakanlığı, internet üzerinden satışı yapılan ürünlere yönelik 103 denetimde 268 parti ürünü denetledi. Yapılan denetimler sonucu 268 parti ürünün 262'si uygunsuz bulundu. Uygunsuzluk tespit edilen ürün partilerinin 218'i kozmetik, 44'ü biyosidal ürünler oldu.

Yapılan denetimler sonucu kozmetiklerde ürün tanıtımlarının tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte olması nedeniyle 766 alan adının erişime engellenmesi için "Erişim Sağlayıcıları Birliğine" bildirimde bulunuldu. 214 alan adı ise gerekli değerlendirmenin yapılması amacıyla Ticaret Bakanlığına iletildi. Sağlık Bakanlığının, 2022 yılında tespit ettiği uygunsuz ürünlerin yüzde 17'si internet satışlarından kaynaklandı.

BEYAZ EŞYALARIN ENERJİ ETİKETİNE DE DENETİM GELİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından internet üzerinden satışı yapılan ürünlere yönelik 2021 yılında başlatılan ekotasarım ve enerji etiketlemesi mevzuatı kapsamında aspiratör ve fırınlara yönelik tarama faaliyetleri sonucunda 58 farklı model için 2022 yılında yaptırım uygulandı.

Yeni enerji etiketlemesi ve ekotasarım kriterlerini karşılayamayan ürünlerin e-ticaret siteleri üzerinden satışına devam edilip edilmediğinin tespiti amacıyla yapılan çevrim içi enerji etiketlemesi denetimlerinde 178 farklı model tarandı. Yapılan denetimler sonucu 82 modelde uygunsuzluk tespit edildi.

Rapora göre artan internet satış hacmi, diğer kuruluşların da bu alana daha çok önem ve öncelik vermesi gerektiğini gösteriyor. Görüşe açılan yönetmelik taslağının tam bir yönetmelik olarak yayımlanmasının ardından söz konusu alanda denetimlerin sıkılaşacağı ve daha etkin olup sonuç vereceği düşünülüyor.
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
Selahattin Demirtaş hakkındaki gerekçeli karar açıklandı!
Selahattin Demirtaş hakkındaki gerekçeli karar açıklandı!
Mattia Ahmet Minguzzi'nin ailesini tehdit davasında yeni gelişme!
Mattia Ahmet Minguzzi'nin ailesini tehdit davasında yeni gelişme!
Özgür Özel'den 'butlan' açıklaması
Özgür Özel'den 'butlan' açıklaması
Son Haberler
Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
Usta spiker Sabri Ugan'dan acı haber!
Usta spiker Sabri Ugan'dan acı haber!
Beşiktaş ilk transferini açıkladı!
Beşiktaş ilk transferini açıkladı!
Mutlak Butlan nedir, ne demek? CHP'de 'Mutlak Butlan' tartışması ne?
Mutlak Butlan nedir, ne demek? CHP'de 'Mutlak Butlan' tartışması ne?
Kadınları giyimine göre cennet veya cehenneme gönderdiler!
Kadınları giyimine göre cennet veya cehenneme gönderdiler!

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.