Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi yasalaştı
Siyaset
Yayınlanma: 30 Temmuz 2024 - 11:46

Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi yasalaştı

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Siyaset
30 Temmuz 2024 - 11:46
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi yasalaştı
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 42 saati aşkın süre devam eden görüşmelerin ardından AKP ve MHP'li komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edilerek TBMM Genel Kurulu'na gelen Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.

TBMM'de 28. Dönem'in ikinci yasama yılı bu kanun ile sona erdi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, oturumu 1 Ekim Salı günü saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere kapattı.

AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen Teklifle, sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.

Veteriner hekim onayında 'Ötenazi' öngörülüyor

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Önlem almayan yetkililere hapis cezasına varan yaptırımlar

Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5'ini ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3'ünü  ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkilileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.  

"Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak" fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Düşmeye devam edecek!
Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Düşmeye devam edecek!
CHP'li belediyelere yönelik operasyonda gözaltı sayısı arttı!
CHP'li belediyelere yönelik operasyonda gözaltı sayısı arttı!
Sırrı Süreyya Önder'in yerine geçecek isim belli oldu
Sırrı Süreyya Önder'in yerine geçecek isim belli oldu
Cem Küçük İBB'ye yönelik yapılacak yeni operasyonun adresini açıkladı
Cem Küçük İBB'ye yönelik yapılacak yeni operasyonun adresini açıkladı
Son Haberler
Ümit Özdağ tahliye edildi!
Ümit Özdağ tahliye edildi!
Aile Hekimliğinde bilmeniz gereken değişiklikler: Bu hafta yürürlüğe girdi
Aile Hekimliğinde bilmeniz gereken değişiklikler: Bu hafta yürürlüğe...
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı belli oldu
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başkanı belli oldu
Aylar sonra Ekrem İmamoğlu’ndan ilk görüntüler!
Aylar sonra Ekrem İmamoğlu’ndan ilk görüntüler!
İsrail, İran Devlet Televizyonu’nu vurdu!
İsrail, İran Devlet Televizyonu’nu vurdu!
İYİ Partili Rıdvan Uz: Partim dahil muhalefet olarak tuzağa düşüyoruz
İYİ Partili Rıdvan Uz: Partim dahil muhalefet olarak tuzağa düşüyoruz

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.