Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. NASA bu soruyu çözene 1 milyon dolar verecek!
Dünya
Yayınlanma: 25 Ocak 2022 - 10:42
Güncelleme: 25 Ocak 2022 - 10:52

NASA bu soruyu çözene 1 milyon dolar verecek!

NASA, astronotların uzayda nasıl beslenebileceğini bulanlara toplamda 1 milyon dolar ödül verecek. Yarışmaya son katılım tarihi 28 Şubat.

Dünya
25 Ocak 2022 - 10:42
Güncelleme: 25 Ocak 2022 - 10:52
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
NASA bu soruyu çözene 1 milyon dolar verecek!

NASA, dünyadan çok uzak mesafelerde görev yapan astronıtların beslenme ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileciğine yönelik araştırmalarını sürdürüyor. Uluslararası uzay İstasyonu'nda biber yetiştirilirken NASA, astronotlara uzun süreli görevlerde besleyici, lezzetli ve doyurucu gıda üretme teknolojisi geliştirmek için Kanada Uzay Ajansı'yla (Canadian Space Agency - CSA) bir yarışma düzenliyor.

Üç aşamalı Deep Space Food Challenge (Derin Uzay yemek Yarışması) adlı etkinlikte katılımcılardan, üç yıllık derin uzay görevine çıkan 4 kişilik bir mürettebat için eksiksiz bir teknoloji geliştirmesi isteniyor. Üretim, işleme, nakliye, tüketim ve atıkların bertarafına kadar her bir noktanın düşünülmesi gerekiyor.

Yarışmacıların teknolojiyi minimum kaynak ve atıkla hazırlaması gerekiyor. Etkinliğe dünyanın her yerinden kişiler katılabilse de NASA, para ödülünü sadece ABD'lilere veriyor. CSA'in de Kanadalı yarışmacılar için kendi seçim ve ödül sistemi var.

İLK AŞAMADA 450 BİN dolar VERİLDİ
Independent Türkçe'nin aktardığına göre, yarışmanın ilk aşaması Ekim 2021'de tamamlandı. nasa jürisi, beklentileri karşılayan 18 ABD'li ekibe toplamda 450 bin dolar ödül verdi. Önerilen teknolojiler arasında ekmek gibi hazır gıdaların üretimi, gıdaya dönüştürülebilecek tozlar, mürettebatın yetiştirebileceği ya da üretebileceği kültür mantarları gibi projeler vardı.

Kazanan 10 uluslararası ekipse takdir ödülü kazandı. Yarışmayı destekleyen Methuselah Foundation, uluslararası ekiplerden ikisine 25 bin dolar armağan etti. CSA de 10 ekibe 30 bin Kanada doları bağışladı.

ÇÖZÜMÜ BULANA 1 MİLYON DOLARLIK ÖDÜL
Yarışmanın ikinci aşamasında, teknolojilerin prototiplerinin oluşturup sergilenmesi ve gıda üretilmesi isteniyor.

İlk aşamanın kazananları ikinciye davet edildi. NASA hem ABD'den hem de uluslararası arenadan yeni katılımcıları ikinci aşamada beklediklerini de duyurdu. uzay ajansı ayrıca ABD'li kazananlara 1 milyon dolarlık ödül dağıtacağını duyurdu. İkinci aşamaya katılımlar 28 Şubat'a kadar yapılabiliyor.

NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü'nün yöneticisi Jim Reuter, "Uzay yolculuğu bazı kısıtlamalar getirdiği için astronotları uzun bir süre boyunca beslemek, yenilikçi çözümler gerektiriyor" diye konuştu: "Gıda teknolojisinin sınırlarını zorlamak, geleceğin kaşiflerinin sağlığını korumaya yarayacaktır."

# nasa# uzay# astronot# yemek# gıda# beslenme# uzay ajansı# dolar# türk lirası
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Melih kaan
4 yıl önce

Aslında çok mantıklı bir planım var ama riskli

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
İlginizi Çekebilir
Donald Trump'tan İran'a yeni tehdit: Bu akşam ve yarın...
Donald Trump'tan İran'a yeni tehdit: Bu akşam ve yarın...
Donald Trump açıkladı: İran'la ateşkes sona erdi!
Donald Trump açıkladı: İran'la ateşkes sona erdi!
Trump’ın açıklamaları Netanyahu’yu telaşlandırdı
Trump’ın açıklamaları Netanyahu’yu telaşlandırdı
Almanya'da silahlı saldırı: 5 ölü
Almanya'da silahlı saldırı: 5 ölü
Son Haberler
Kanun teklifleri verildi: 6 meslek grubuna yeşil pasaport gündemde
Kanun teklifleri verildi: 6 meslek grubuna yeşil pasaport gündemde
Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünde yeni deliller
Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümünde yeni deliller
Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki muhtemel rakipleri belli oldu!
Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki muhtemel rakipleri belli oldu!
CHP'de 8 il başkanı daha görevden alındı
CHP'de 8 il başkanı daha görevden alındı
Haluk Levent tutuklandı
Haluk Levent tutuklandı
Memleket Partisi'nde kriz: İstifalar peş peşe geliyor
Memleket Partisi'nde kriz: İstifalar peş peşe geliyor

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.