MasterChef jüri üyesi Somer Sivrioğlu'nun Monosodyum Glutamat övgüsü tartışma yarattı

Doyma hissini baskılayan, epilepsiden obeziteye kadar hastalıklara davetiye çıkaran, halk arasında ‘Çin tuzu’ olarak bilinen Monosodyum Glutamat’ın aşçı yetiştirilen bir program olan Masterchef’te övülmesi dikkat çekti.

MasterChef jüri üyesi Somer Sivrioğlu'nun Monosodyum Glutamat övgüsü tartışma yarattı
29 Ağustos 2020 - 22:20 - Güncelleme: 29 Ağustos 2020 - 23:33

AYKIRI / YAĞMUR DİNÇ

Masterchef jüri üyesi ve aynı zamanda Avustralya’da bir Türk restoranı sahibi olan Somer Sivrioğlu’nun Monosodyum Glutamat’ı (MSG) “kötü bir şey değil” diyerek övmesi tepki çekti.

Somer Şef, insan vücuduna birçok zararı olan katkı maddesinden “Mutfaklarda en çok eleştirilen MGS’yi insanlar kötü bir şey zannediyor, öyle bir şey yok. Mantıklı kullanılırsa çok önemli bir ürün” diye bahsetti.

Sydney’de bir restoran sahibi olan ve birçok ödül aldığı bilinen Somer Sivrioğlu'lunun yemeklerde kullanılan ve kimyasal sayılan maddeyi övmesi akıllara kendi yemeklerinde de kullanıyor mu sorusunu getirdi.

Ünlü şef'e sosyal medyadan tepkiler yağdı.





YASAKLANMASI İÇİN MECLİSE TEKLİF VERİLMİŞTİ
Hamburger, salam, sosis köfte harçları, cips, kraker, hazır çorba üretiminde kullanılan ve doyma hissini baskılayarak daha çok yeme arzusu oluşturan Çin tuzunun yasaklanması için TBMM'ye yasa teklifi verilmişti. Tüm partiler, zararlı maddenin yasaklanması konusunda aynı fikirde olduklarını belirtti. Gerekli araştırmaların yapılması sonrasında teklifin yasalaşacağı belirtildi.

MSG’DEN UZAK DURMAK NEDEN ÖNEMLİ
Mono Sodyum Glutamat (MGS), Alzheimer’den Parkinson’a ileride telafisi mümkün olmayan bir çok hastalığa da davetiye çıkartıyor.

MSG, katkılı olduğu yiyecekleri tüketenlerde doyma hissini baskılayarak bireylerde daha çok yemek arzusu oluşturuyor. Alzheimer, Parkinson, ALS, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı gibi hastalıklara sebep olurken, karaciğerde de yağlanma ve toksik etkilere neden olabiliyor. Bununla birlikte glikoz tolerans bozukluğu, insülin direnci, leptin direnci, pankreas hasarı, ani kalp krizi, alerjik reaksiyonlara da sebep oluyor.

BİRÇOK ÜLKEDE YASAK
Avrupa Birliği ülkelerinde üç aylığa kadar olan bebeklerin gıdalarında kullanımı yasaklanan Çin tuzunun, ABD’nin bazı eyaletlerinde ve Pakistan’da da yasak olduğu öğrenildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum