Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 'Markette sütün litresi 21 liraya çıkabilir'
Gündem
Yayınlanma: 26 Ocak 2022 - 16:28

'Markette sütün litresi 21 liraya çıkabilir'

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, maliyet artışlarıyla birlikte pastörize sütün fiyatının 21 liraya kadar yükseleceğini dile getirdi.

Gündem
26 Ocak 2022 - 16:28
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
'Markette sütün litresi 21 liraya çıkabilir'
CHP manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, kritik açıklamalarda bulundu. Başevirgen, yem-süt paritesinin 1,10'a çıkması halinde ambalajlı sütlerin litresinin 21 liraya çıkabileceğini ifade etti. Sütteki maliyeti hesaplayan Evirgen, “Süt maliyetlerindeki artış korkutuyor. Pastörize sütün litresini 21 liraya tüketebiliriz" dedi.

İlerleyen günlerde hayvan yeminin ana hammaddeleri olan arpa, buğday ve mısırın 5 liranın üzerinde fiyatlanacağı ve bu maliyet artışlarının bile tek başına konsantre yem fiyatını 6 liraya çıkaracağının tahmin edildiğini söyleyen Başevirgen, “İktidar verdiği sözü tutar ve yem/süt paritesini 1,10’a çıkarırsa önümüzdeki dönemde çiğ süt alım fiyatının asgari 6,60 lira olması kaçınılmazdır. Bu artışların 1 litre pastörize karton ambalajlı süt fiyatına yansıması da 21 lira civarında olacaktır" diye belirtti.

"YÜZDE 87 ZAMLANDI"
Başevirgen yaptığı değerlendirmede “Yetiştiriciden litresi 4,70 liradan alınan çiğ süt, işlenerek ambalajlı pastörize süt halini aldığında tüketiciye 15 liraya satılıyor. Geçen yıl bu fiyat 8 lira civarındaydı. Yani 1 litre ambalajlı pastörize süt, geçen yıla göre yüzde 87 oranında zamlandı. Fakat 2,80 lira olan yetiştiricilerimizin çiğ süt satış fiyatı  yüzde 68 artarak 4,70 liraya çıkabildi. Yani sanayiciye gücü yetmeyen iktidar yine üreticilerimizi mağdur etti” ifadelerini kullandı.

"SEKTÖRDEN ÇEKİLMEK ZORUNDA KALACAKTIR"
Süt sığırcılığında konsantre (kesif) yem ile süt fiyatı arasında dünyaca kabul gören bir oran olduğunu ve bu paritenin 1,3 civarında olmasının rantabl olarak kabul edildiğini söyleyen Başevirgen “Ülkemizdeki parite geçmişte 1,15’ler civarındayken bugün itibariyle 1 seviyesine düştü. Yani sütün litresi de yemin kilosu da 4,7 lira oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı bu oranın 1,1’in altına düşmesi halinde süt fiyatının yeniden revize edileceğini açıklamıştı. Fakat rakamlarla oynanarak mevcut durum görmezden geliniyor ve bu süreç uzatılıyor. Maalesef ülke hayvancılığı ve süt üreticileri kaderine terkedilmiş durumda. Çiğ süt alım fiyatları bir an önce artırılmazsa daha fazla inek kesime gidecek ve birçok üretici sektörden çekilmek zorunda kalacaktır" dedi.

Bir litre sütün yetiştiriciye maliyetinin, geçen yıl Ocak ayında 2,65 lirayken son bir yılda oluşan yüzde 74’lük maliyet artışı ile bugün 4,59 liraya çıktığını belirten Bekir Başevirgen, “Yetiştiricilerimiz geçen yıl Ocak ayında 2,80 lira sattığı sütten 15 kuruş kazanıyorken, bu yıl 4,70 liraya sattığı sütten 11 kuruş kazanıyor. Yani yetiştiricinin karında yüzde 32’lik bir azalma meydana geldi" diye belirtti.

Manisa milletvekili Başevirgen, "Asıl endişemiz iktidarın üreticilere yeterli desteği vermemesi durumunda hayvan sayısında, dolayısıyla üretimde oluşacak azalmalardır. Böyle bir durumda nispeten iyimser bakarak yaptığımız bu hesaplamaların çok daha ötesinde fiyatlarla karşılaşabiliriz. Turizm sezonunda oluşabilecek talep artışı da fiyatları yukarıya doğru tetikleyebilir. Öte yandan dövizde oluşan artışlar nedeniyle ithal süt tozu ile de piyasaları regüle edemeyebiliriz. Geriye kalan tek çözüm tarımsal desteklerin artırılması özellikle de litre başına 20 kuruş olan süt prim desteklerinin zaman kaybetmeden daha yukarı çekilmesi olacaktır" diye konuştu.

# süt# pastörize süt# yem# hayvancılık# manisa# milletvekili# bekir başevirgen
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı
Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı
Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
Selahattin Demirtaş hakkındaki gerekçeli karar açıklandı!
Selahattin Demirtaş hakkındaki gerekçeli karar açıklandı!
Son Haberler
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlara AK Partili eski vekilden tepki!
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlara AK Partili eski vekilden tepki!
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman Tutdere gözaltına alındı
CHP'li belediyelere operasyon: Muhittin Böcek, Zeydan Karalar ve Abdurrahman...
İzmir operasyonunda yeni gelişme: Eski başkan tutuklandı!
İzmir operasyonunda yeni gelişme: Eski başkan tutuklandı!
Manavgat Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu! Belediye başkanı ve bazı yöneticiler gözaltında
Manavgat Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu! Belediye başkanı ve bazı...
UEFA'dan Beşiktaş'a ceza şoku
UEFA'dan Beşiktaş'a ceza şoku
Okan Karacan: Defne Joy Foster FETÖ kurbanı, nasıl öldüğü araştırılmalı
Okan Karacan: Defne Joy Foster FETÖ kurbanı, nasıl öldüğü araştırılmalı

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.