Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?
Gündem
Yayınlanma: 14 Temmuz 2020 - 09:57
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 - 10:42

Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk olan Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara, Kurban Bayramı'nda kısıtlama olup olmayacağına dair açıkalamalarda bulundu.

Gündem
14 Temmuz 2020 - 09:57
Güncelleme: 14 Temmuz 2020 - 10:42
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?
Yaklşan Kurban Bayramı'nda herhangi bir kısıtlama olup olmayacağı kamuoyu tarafından merak edilirken, konu il eilgili açıklama bilim kurulu üyesi Ateş Kara'dan geldi.

CNN Türk'te canlı yayına katılan Kara, okulların açılması ve Kurban Bayramı'nda uygulanacak tedbirlerle alakalı şu değerlendirmelerde bulundu;

"Normal kısa süreli konuşmalarımızda 1 metrelik mesafe koymamız ideal, ama karşılıklı uzun süre konuştuğumuz durumlarda 1,5 metreye çıkartacaksak çok daha ideal.

OKULLARIN AÇILMASI KONUSU
Neleri yapmamız gerekir. 2 noktadan hareket etmemiz gerekiyor. Öncellikli olarak virüsü okula sokmamız gerekiyor. Birinci kuralımız, gencimiz virüs aldıysa ateşi, ihsali, yorgunluğu olabilir. Bugünkü bulgularla bunlar çocuklarda daha ön planda. Okula gelirken tüm çocukların ateşine bakılması lazım. Ateşi varsa öncelikle Sağlık birimine göndermemiz gerekiyor. Sağlık kuruluşunda değerlendirildikten sonra ya eve ya okula öyle gelecek. Ama ateş çocuktan %40'ını yakalar %60'ında virüs varsa yakalama şansı olmayabilir. Bir çocuk özellikle kendi verilerimize baktığımızda, %90'ı evde başkasından virüsü alıyor. O zaman şunu yapmamız gerekir bizim.

Okula gelmeden önce ailelerden her gün şöyle bir isteğimiz olacak; Bizim evimizde solunum yolu enfeksiyonu geçiren var mı? Bizim evimizde Covid-19 hastalığı tanısı alan var mı Solunum yolu enfeksiyonuyla, nefes darlığıyla, öksürükle hastaneye giden var mı?

Böyle birisi var dendiği anda bizim çocuğumuzun o gün okula gelmek yerine sağlık birimine gidip değerlendirilecek, ondan sonra okula gelecek. Bu şekilde bir anketle soruları sorup, o çocukların evde kalmaları ya da sağlık kuruluşuna gitmeleri sağlanacak.

Eğer ateşi yok ve bu soruların hepsine de hayır diyorlarsa okula gelecekler.


OKULDA NELER YAPILMALI
Buna rağmen yüzde 1'lik 2'lik kaçış olabilir. O zaman içerideki yayılımı nasıl keseriz? İçeride yapmamız gereken en önemli şey; yoğunluğu azaltmak, çocuklar arasındaki mesafeyi 1 metrede tutmak. Ders dinlerken evet ama birbirleri ile aktivite yaparken de maskeli olmalarını sağlamak lazım. Eğer ortak alanlarda, kapalı alanlarda hep şunu düşünmek lazım. Hep aynı sınıf, aynı grup ve öğretmenleriyle... Bu sefer 4 metrekarelik alanı uygulamamız lazım.

Bizim bunlar olmadan hiçbir şekilde hareket etmememiz lazım. Belki şöyle olabilir, 3 gün ve 3 gün. 3 gün okullarda çocuklarımızın bir grubu aktif olur, aynı sınıfın diğer grubu da 2. 3 gün de aktif olur. Yani pazartesi, salı, çarşamba bir grup. Perşembe, cuma, cumartesi bir grup şeklinde olabilir.
Önümüzdeki dönemin riski olduğunu biliyoruz.


BAYRAMDA KISITLAMA OLACAK MI?
Bayramımız için biraz zamanımız var. Rakamların değişimiyle beraber o ilden olası nüfus hareketliliğine. Yani ilden nüfus çıkışı mı olur yoksa girişi mi olur? Hepsini değerlendirmemiz lazım. Bazı illerimizde rakamın çok düşük olduğunu biliyoruz. Daha değerlendirmek için biraz erken. Önümüzdeki hafta illerdeki rakamların ortaya çıkması daha değerlendirici olacak.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR, DİYARBAKIR...
Bugün baktığımız zaman İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, biraz Bursa, Gaziantep'te rakamlarımızın yüksek olduğunu biliyoruz. Ama böyle devam eder, ya da vaka azalır... Bir şey söylemek için gerçekten erken. 22-23'den sonra daha netleşmiş olur. 1 hafta öncesinden yani."
# bilim kurulu# ateş kara# kurban bayramı# sokağa çıkma ysaağı# okulların açılması
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Silivri'deki ormanlık alan çöp yığınına döndü: Vatandaş isyan etti!
Silivri'deki ormanlık alan çöp yığınına döndü: Vatandaş isyan etti!
10 bin dolarlık rüşvet iddiası: Rüşvet değil sadakaymış
10 bin dolarlık rüşvet iddiası: Rüşvet değil sadakaymış
Bursa'daki sabotaj şüphelisi benzincide! Geçmişi FETÖ bağlantılı şüpheli tutuklandı
Bursa'daki sabotaj şüphelisi benzincide! Geçmişi FETÖ bağlantılı şüpheli tutuklandı
Şırnak'tan acı haber: 1 asker şehit oldu!
Şırnak'tan acı haber: 1 asker şehit oldu!
Son Haberler
Silivri'deki ormanlık alan çöp yığınına döndü: Vatandaş isyan etti!
Silivri'deki ormanlık alan çöp yığınına döndü: Vatandaş isyan...
10 bin dolarlık rüşvet iddiası: Rüşvet değil sadakaymış
10 bin dolarlık rüşvet iddiası: Rüşvet değil sadakaymış
Bursa'daki sabotaj şüphelisi benzincide! Geçmişi FETÖ bağlantılı şüpheli tutuklandı
Bursa'daki sabotaj şüphelisi benzincide! Geçmişi FETÖ bağlantılı...
Ekrem İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması iptal edildi!
Ekrem İmamoğlu'nun yüksek lisans diploması iptal edildi!
Şırnak'tan acı haber: 1 asker şehit oldu!
Şırnak'tan acı haber: 1 asker şehit oldu!
Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti
Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.