Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Kanser, diyabet, tüp bebek ilaçları dahil yüzlerce ilaca yüzde 200'e varan zam geldi
Sağlık
Yayınlanma: 24 Nisan 2022 - 10:26

Kanser, diyabet, tüp bebek ilaçları dahil yüzlerce ilaca yüzde 200'e varan zam geldi

Yüksek enflasyon nedeniyle zamlar sürüyor. Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları dahil 508 ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında zam geldiğini açıkladı.

Sağlık
24 Nisan 2022 - 10:26
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kanser, diyabet, tüp bebek ilaçları dahil yüzlerce ilaca yüzde 200'e varan zam geldi
Hayat pahalığı ve yüksek enflasyon nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlara bir kötü haber daha geldi.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) 22 Nisan’da 508 kalem ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında zam yaptığını, zamlı fiyatların 26 Nisan'da uygulamaya konulacağını açıkladı.

ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Ercanlı, zam yapılan ilaçlar arasında kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin de olduğuna dikkat çekerek, "Üretilemeyen, ithalatı gerçekleştirilemeyen ve piyasada bulunurluğu çok ciddi problemlerin yaşandığı ilaçların temelde hedef alındığını gördük" diye konuştu.

"YENİ MOLEKÜL İLAÇLAR TÜRKİYE'YE GİRMİYOR"
İlerleyen günlerde buna benzer fiyat güncellemeleri ve zamlarla karşılaşılabileceğini belirten Ercanlı, “Eğer bu sistem toptan çözülmezse biz zaten haziran ayından itibaren birçok ilaca erişimde sıkıntı yaşayacağız” dedi.

Ercanlı, şöyle devam etti:
"Her sene şubat ayında bir önceki yılın euro kurunun yüzde 60’ı alınarak belirleniyor. 2021 aşırı artışla beraber bu kurun belirlenmesindeki rakam çok düşük kalınca birçok ilacın piyasada bulunurluğuyla ilgili ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Özellikle diyabet ilaçları, kanser ilaçları hormon propapatları, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, serumlar ve daha birçok ilacın bulunmasıyla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu nedenle bazı firmalar bu ilaçların ithalatını, bir kısmının da üretimini durdurmuşlardı. Bu firmalar, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış oldukları ıskontolarının birçoğunu iptal etmeye başlamışlardı.

Nitekim dün itibariyle TİTCK piyasada bulunurluğu sıkıntıda olan 508 tane ilacın, bazılarını yüzde 200’ü aşan oranda fiyatlarını güncelledi. Diyaliz solüsyonları fiyatlarında da artış yapıldı. Ülkemizde geri ödemede yüzde 90 civarında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödeniyor. Hem kamunun hem de hastanın hasta katılım payları artmış olacak. Burada bizim için önemli unsur hastanın ilaca erişebilmesi birinci kriter. Özellikle bazı üretilemeyen serumlar vardı. Onlarda yüzde 200’ün üzerinde artışlar gördük. Ama genel anlamda yüzde 1’den başlayıp yüzde 200’e kadar ürünün çeşidine göre değişen oranlarda bir fiyat artışı söz konusu.

"KUR ODAKLI BİR SİSTEM MAALESEF BİZİM SORUNUMUZU ÇÖZMEZ"
Hiçbir zaman ilaca erişimde sorun yaşanmaması gerekiyor. Sorunların ortadan kaldırılması içinde sektörün tüm temsilcilerinin dikkate alındığı yeni bir fiyat kararnamesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme sisteminin oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde biz bu sorunları birkaç ayda bir konuşur hale geleceğiz. Önümüzdeki yıla göre ortalama Merkez Bankası Euro kurunun planına baktığımız zaman 2023 yılında yüzde 57-62 arasında bir fiyat artışı anlamına geliyor bu ilaçlarda. Dolayısıyla sadece kur odaklı bir sistem maalesef bizim sorunumuzu çözmez."
# kanser# diyabet# ilaç# eczane# doktor# zam# ilaç zam# sağlık
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aile Hekimliğinde bilmeniz gereken değişiklikler: Bu hafta yürürlüğe girdi
Aile Hekimliğinde bilmeniz gereken değişiklikler: Bu hafta yürürlüğe girdi
Genç hemşire domuz gribinden hayatını kaybetti!
Genç hemşire domuz gribinden hayatını kaybetti!
Domuz eti tespit edilen Catering şirketinden açıklama:
Domuz eti tespit edilen Catering şirketinden açıklama: "Vatanını ve bayrağını seven bir şirketiz"
Sağlık Bakanı uyardı: Puff konusunda dikkat edin
Sağlık Bakanı uyardı: Puff konusunda dikkat edin
Son Haberler
Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
Ülke genelinde tüm hayvan pazarları kapatıldı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
Usta spiker Sabri Ugan'dan acı haber!
Usta spiker Sabri Ugan'dan acı haber!
Beşiktaş ilk transferini açıkladı!
Beşiktaş ilk transferini açıkladı!
Mutlak Butlan nedir, ne demek? CHP'de 'Mutlak Butlan' tartışması ne?
Mutlak Butlan nedir, ne demek? CHP'de 'Mutlak Butlan' tartışması ne?
Tolga Karel'in acı günü: Sosyal medya hesabından duyurdu
Tolga Karel'in acı günü: Sosyal medya hesabından duyurdu

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.