Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İşsizlik çığ gibi: Kayıt dışı çalışan yabancılar, vatandaşın cebini vurdu!
Ekonomi
Yayınlanma: 18 Ağustos 2021 - 09:22
Güncelleme: 18 Ağustos 2021 - 09:34

İşsizlik çığ gibi: Kayıt dışı çalışan yabancılar, vatandaşın cebini vurdu!

Türkiye'de yüksek enflasyon ve işsizlik, Türkiye'deki sığınmacı sorununu daha belirgin hale getirdi. Vatandaşların iş bulmakta çektiği zorluk ümitlerini eritirken, sığınmacıların daha ucuza ve kayır dışı çalışmaya yöneltilmesi dikkat çekti.

Ekonomi
18 Ağustos 2021 - 09:22
Güncelleme: 18 Ağustos 2021 - 09:34
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İşsizlik çığ gibi: Kayıt dışı çalışan yabancılar, vatandaşın cebini vurdu!
Türkiye koronavirüs salgını döneminde 10 milyonu aşan ve TÜİK verilerine de yansıyan yüzde 25.4'lük gerçek işsizlikle mücadele ediyor. Her 4 kişiden 1'inin işsiz olduğu görülürken, vatandaşlar işsizlikten şikayetçi. kayıt dışı sığınmacı istihdamı, vatandaşların cebini vurdu.

Sözcü'den Sayıme Başçı'nın haberine göre, son 10 yılda yaşanan yoğun göç dalgası, istihdam piyasasında hem vatandaşlar hem de göçmenler tarafında büyük hak kayıplarına neden oluyor. Artan genç nüfus ve ekonomik kriz bileşenleri altında iş bulmanın her geçen gün zorlaştığı Türkiye'de vatandaşlar göçmenler nedeniyle iş kaybetmekten, göçmenler ise çok düşük ücretler ile kayıt dışı çalışmaktan şikayetçi.

SURİYELİLERİN YÜZDE 55'İ KAYIT DIŞI İSTİHDAM
Türkiye'de yaşayan ve çalışabilir durumda olan Suriyelilerin yüzde 93'ü bir meslek sahibi olmasına rağmen sadece yüzde 55.8'i bir işte çalıştığını açıklarken bu kişilerin neredeyse tamamı kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. Bu durumla bağlantılı olarak Türk vatandaşlarının yüzde 55.3'ü Suriyelilerin işlerini kaybetmelerine neden olduklarını ve iş bulmayı zorlaştırdıklarını belirtiyor.

Türkiye ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan ve işgücü piyasasında Suriyeli sığınmacıların etkisini analiz eden rapora göre her 10 Türk vatandaşından 6'sı Suriyelilerin ülkelerine dönmeyeceğini düşünüyor. Her 3 Türk vatandaşından 2'si ise Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde kendileri için iş bulma imkanlarının artacağını düşünüyor. Suriyelilerin yüzde 41.3'ü ise Türkiye'de karşılaştıkları en büyük zorluk olarak düşük ücretle çalışmayı gösterdi. Bu veriler göç yönetimine ilişkin plansızlığı ortaya çıkardı.

SADECE YÜZDE 2.7'SİNİN ÇALIŞMA İZNİ VAR
Proje kapsamında uygulanan ankete katılan Türk işverenler arasında çok küçük bir kesimin (%13.3) halihazırda veya geçmişte Suriyeli istihdam etme deneyimi olduğu görüldü. Buradaki temel nokta ise kültürel ve dil farklılıklarının yaratacağı problem olarak gösteriliyor. Türkiye'deki Suriyelilerden yalnızca yüzde 2.7'sinin çalışma izni olduğu tespit edilirken, kayıt dışı çalışanların ağırlıklı bir kısmının ise düzensiz ve gündelik olarak tekstil, hazır giyim, inşaat gibi sektörlerde çalıştığı belirtiliyor.

YÜZDE 20 SURİYE'YE DÖNMEK İSTİYOR
Ankette “Türkiye'de kalmayı düşünüyor musunuz” sorusunu “hayır” şeklinde yanıtlayan yüzde 19.4'lük kesimin temel motivasyonu kendilerini ait hissettikleri yere, Suriye'ye dönme arzusu.  Türkiye'de kalmak istemediğini belirtenlerin yüzde 80'i bu durumu, “Suriye benim vatanım” ifadesiyle destekledi. Türkiye'de karşılaştıkları zorluklara rağmen Suriyelilerin yüzde 79'u Türkiye'de kalmaya sıcak bakıyor.

# işsizlik# kayıt dışı# yabancı# ekonomi# enflasyon
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor
Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor
Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi!
Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi!
Akaryakıta Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı geliyor
Akaryakıta Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Karadeniz'de doğalgaz keşfedildi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Karadeniz'de doğalgaz keşfedildi!
Son Haberler
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
İzmir'de benzin dökerek yangına sebebiyet veren kişi gözaltına alındı
Usta spiker Sabri Ugan'dan acı haber!
Usta spiker Sabri Ugan'dan acı haber!
Beşiktaş ilk transferini açıkladı!
Beşiktaş ilk transferini açıkladı!
Mutlak Butlan nedir, ne demek? CHP'de 'Mutlak Butlan' tartışması ne?
Mutlak Butlan nedir, ne demek? CHP'de 'Mutlak Butlan' tartışması ne?
Yunanistan'ın Batı Trakya Türkleri üzerindeki baskısı sürüyor!
Yunanistan'ın Batı Trakya Türkleri üzerindeki baskısı sürüyor!
Kasap Baradar, 20 yıl sonra Afganistan'a geri döndü!
Kasap Baradar, 20 yıl sonra Afganistan'a geri döndü!

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.