Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İhracatçılardan açıklama: Dolar 14 - 15 liranın altına düşmemeli!
Ekonomi
Yayınlanma: 05 Ocak 2022 - 13:37

İhracatçılardan açıklama: Dolar 14 - 15 liranın altına düşmemeli!

İhracatçılar, dolar kurunun düşmesi nedeniyle uyarılarda bulundu. İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, "Bugünkü konjonktürde kurun 14-15 lira seviyesinin altına düşmemesi lazım. Aksi halde ihracat için sıkıntılı bir durum olur ve hedefler tutturulamaz” dedi.

Ekonomi
05 Ocak 2022 - 13:37
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İhracatçılardan açıklama: Dolar 14 - 15 liranın altına düşmemeli!
Aralık ayı istatistiklerine göre yurt içi üretici fiyatları aralıkta yıllık yüzde 79,89’a tırmandı. Bu durumun sepet kurda bir yılda yüzde 68’lik artışın üstünde olduğunu belirten ihracatçılar, rekabetçi kur avantajını kaybettikleri değerlendirmesini yaptı.

Dünya gazetesinin haberine göre İstanbul Hazirgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, 2021 yılı itibari ile birçok sektörün ihracatta rekor kırdığını, hazır giyim sektörü olarak kendilerinin de 20,2 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaştıklarını belirtti.

"MERKEZ BANKASI AYARLAMA YAPMALI"
Gültepe,  “Bu yıl için de 23 milyar dolar hedef belirledik. Ama Türkiye’deki ekonomik hareketler çok hızlı değişiyor. 2022’nin ilk günlerine bakınca artan maliyetler karşısında kurun avantajı kalmadı. Başa baş gibi bir noktada devam ediyor. İhracatçılar tam kurun avantajından faydalanma noktasındayken ÜFE’deki artışlar özellikle rekabetçilik anlamında sıkıntı yaratıyor. Önümüzdeki dönemlerde Merkez Bankası kurda enflasyon oranında ayarlama yapmalı. Eğer artan maliyetler karşısında kur tekrar ters bir hareket yaparsa kimsenin tutunacak dalı kalmaz. Oluşan maliyetleri hiçbir firmanın karşılama gücü yok. Bu sefer üretim de etkilenir. İhracatta, bu hıza, bu motivasyona ulaşmışken geri vitese takmamamız lazım" dedi.

"DOLAR 14-15 LİRANIN ALTINA DÜŞMEMELİ"
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise artan maliyetler karşısında kurun geldiği seviyenin kendilerini zora soktuğuna dikkat çekip “Son olarak enerji maliyetlerimiz çok yüksek oranda arttı. Baktığınız zaman kur başa baş bir noktadaydı ama halihazırda rekabetçiliğini kaybetmiş durumda. Hem genel ihracat hem de sektör ihracatı olarak koyduğumuz hedeflere ulaşabilmemiz için bugünkü konjonktürde kurun 14-15 lira seviyesinin altına düşmemesi lazım. Aksi halde ihracat için sıkıntılı bir durum olur ve hedefler tutturulamaz” diye konuştu.

 

# ekonomi# dolar# ihracat# türk lirası# giyim# sanayi# ticaret
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor
Akaryakıta bu gece bir zam daha geliyor
Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi!
Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi!
Akaryakıta Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı geliyor
Akaryakıta Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı geliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Karadeniz'de doğalgaz keşfedildi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Karadeniz'de doğalgaz keşfedildi!
Son Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hala FETÖ virüsünü bünyeden söküp atamadık"
Türkiye'nin Oscar adayı filmi belli oldu
Türkiye'nin Oscar adayı filmi belli oldu
Üç kızının gözü önünde TikTok fenomenini öldürdüler!
Üç kızının gözü önünde TikTok fenomenini öldürdüler!
45 gün içinde başvurmayan tapu sahipleri hakkını kaybedecek
45 gün içinde başvurmayan tapu sahipleri hakkını kaybedecek
İmamoğlu'ndan Mansur Yavaş açıklaması
İmamoğlu'ndan Mansur Yavaş açıklaması
İllere göre haftalık vaka sayısı açıklandı: Fahrettin Koca paylaştı
İllere göre haftalık vaka sayısı açıklandı: Fahrettin Koca paylaştı

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.