Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Esad ilk kez konuştu: "Türkiye'ye karşılık vermekten çekinmeyiz"
Dünya
10 Haziran 2022 - 16:54

Esad ilk kez konuştu: "Türkiye'ye karşılık vermekten çekinmeyiz"

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'nin olası Suriye operasyonuyla ilgili ilk kez konuştu. Esad, Türkiye'nin olası askeri harekâtına imkanlar dahilinde askeri yanıt vermekten çekinmeyeceklerini söyledi.

Dünya
10 Haziran 2022 - 16:54
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Esad ilk kez konuştu:


Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yeni bir operasyon başlatması beklenirken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan ilk açıklama geldi. Rus yayın kuruluşu Russia Today’e (RT) açıklamalarda bulunan Esad, çarpıcı ifadeler kullandu.

Esad, “Amerikan desteğiyle petrol kuyularını elinde bulunduran güçler hakkındaki görüşünüz nedir? Şam’ın elinde topraklarını geri almak için ne tür kartlar var?” sorusuna, “Ülkenin doğusunda Amerikalıların emri altında ve onlar adına, dolayısıyla suriye halkının birliğine karşı faaliyet gösteren güçler var. Bu bölgelerde halkın büyük çoğunluğu bu sapkınlığı reddediyor ve doğal bir tepki olarak halk direnişinin başladığını, bu güçlerle yerel halk arasında bir ihtilafın geliştiğini görüyoruz. Ajanlar orada bulunduğu sürece işgalci de gücünü koruyacaktır. Bu nedenle önce bu ajanların temizlenmesi, zayıflatılması gerekiyor. Sonrasında halk direnişinin güçlenmesiyle işgalci de otomatikman bölgeyi terk edecektir. Özellikle gerekli askeri kapasiteye sahip olmadığınızda bir işgal karşısında çözüm, halk direnişidir” yanıtını verdi.

"TÜRKİYE'YE KARŞILIK VERMEKTEN ÇEKİNMEYİZ"
Esad, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma planlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüğü” sorusunu da, “İki konu aynı çerçevede. İşgal varsa ilk etapta halk direnişiyle karşılaşır. Tabii ki Suriye ordusu ülkenin her bölgesinde konuşlu değil. Ama konuşlu olduğu bölgelerde ve koşulların doğrudan askeri karşılaşmaya izin verdiği durumlarda çekinmeyiz. 2,5 yıl önce Suriye ve Türk orduları karşı karşıya gelmişti” diye yanıtladı.

İdlib konusunda da, “İşgal altındaki her bölge gibi İdlib’in kurtarılmasının da askeri ve siyasi planlar dahilinde olduğunu” belirten Esad, “Kuşkusuz işgal edilmiş her toprak zamanı gelince kurtarılacak” ifadesini kullandı. Esad, Şam’ın Türkiye’nin tehditleri arasında Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunmaktan “tereddüt etmeyeceğini” söylerken, Türkiye-Suriye sınırı boyunca bir “güvenlik bölge” oluşturma hedefleri olduğunu belirtti.

ÇAVUŞOĞLU’NUN SÖZLERİNE YANIT
Esad, Suriye’de savaş sonrası süreçte yeni bir Anayasa hazırlanması için oluşturulan Anayasa Komisyonu ile ilgili de Türkiye’ye suçlamalarda bulundu. Oluşturulacak Anayasanın Suriye halkının kültürünü, değerlerini, beklenti ve ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini belirten Esad, bunun Suriyeliler arasında bir uzlaşı gerektirdiğini belirtti.

Anayasa Komitesinde biri Suriye hükümetinin görüşlerini yansıtan, diğeri ise Türkiye’nin belirlediği kişilerden oluşan iki taraf olduğunu söyleyen Esad, “Dolayısıyla mantıken şu soru ortaya çıkıyor: Bir taraf Suriyeli diğer taraf Türk iken Suriyeliler arasında bir diyalogdan nasıl söz edebiliriz? Sorun bu. İlerleme kaydedemememizin nedeni bu. Çünkü çok basit: Bir grup Suriye halkının emellerini temsil ediyor, diğeri ise Türk hükümetinin emellerini” diye konuştu.

türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çarşamba günü Türkiye’de görüştüğü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Komisyonu çalışmalarında ilerleme sağlanamamasından esad rejimini sorumlu tutmuş ve Esad’ı siyasi çözüm istememekle suçlamıştı. Lavrov ise topu Batı’ya atarak Batı’nın Suriye’ye uyguladığı yaptırımları ve Birleşmiş Milletler’in (BM) toprak bütünlüğüyle ilgili kararlarına uyulmamasını eleştirmişti.

Dün de ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, ABD’nin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yeni bir operasyon başlatmasından endişe ettiğini belirterek “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik olası askeri faaliyetlerle ilgili yükselen söyleminden büyük endişe duyuyoruz” demiş, Türkiye’yi operasyondan vazgeçirme konusunda ikna etmeye çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını dile getirmişti.

# esad# türkiye# operasyon# suriye
loading...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Hollanda'da çiftçiler ayaklandı, marketlerde raflar boş kaldı
Hollanda'da çiftçiler ayaklandı, marketlerde raflar boş kaldı
Birleşmiş Milletler: Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayrım yapılmamalı
Birleşmiş Milletler: Suriyeli ve Ukraynalı mülteciler arasında ayrım yapılmamalı
İspanya Başbakanı Sanchez'in tokalaştıktan sonraki hareketi dünya gündemine oturdu
İspanya Başbakanı Sanchez'in tokalaştıktan sonraki hareketi dünya gündemine oturdu
Boynuzları ateşe verilen boğa, matadordan intikamını öyle bir aldı ki...
Boynuzları ateşe verilen boğa, matadordan intikamını öyle bir aldı ki...
Son Haberler
Efsane gitarcı Carlos Santana sahnede fenalaştı... Carlos Santana kimdir? Carlos Santana sağlık durumu?
Efsane gitarcı Carlos Santana sahnede fenalaştı... Carlos Santana kimdir?...
Trabzonlu genç, yaylaların yabancılara satılmasına tepki gösterdi:
Trabzonlu genç, yaylaların yabancılara satılmasına tepki gösterdi:...
İSKİ'den İstanbullulara Kurban bayramı uyarısı
İSKİ'den İstanbullulara Kurban bayramı uyarısı
Kız isteme törenindeki bir anlık gerilim yerini böyle kahkahalara bıraktı
Kız isteme törenindeki bir anlık gerilim yerini böyle kahkahalara...
Sedat Peker'den yeni Mesut Yılmaz ve Mehmet Cengiz paylaşımları: Savcılara seslendi
Sedat Peker'den yeni Mesut Yılmaz ve Mehmet Cengiz paylaşımları: Savcılara...
TikTok videosu çekmek isteyen 13 yaşındaki çocuk kendini vurdu
TikTok videosu çekmek isteyen 13 yaşındaki çocuk kendini vurdu

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Foto Galeri
Köşe Yazarları
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.