Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Diri fay hattı haritası güncellendi, uzman isim yorumladı: "En büyük risk orada 7.4 şiddetinde üretir"
Gündem
Yayınlanma: 21 Aralık 2023 - 14:35
Güncelleme: 21 Aralık 2023 - 14:35

Diri fay hattı haritası güncellendi, uzman isim yorumladı: "En büyük risk orada 7.4 şiddetinde üretir"

Son dönemlerde ülkenin an gündem konularından biri olan depremler sonrası MTA, geçtiğimiz günlerde 'diri fay hattı' haritasını güncelledi. Prof. Dr. Okan Tüysüz ise güncel haritayı yorumlayarak üç bölgeye dikkat çekti. Büyük depremlerin beklendiği illeri sıralayan Prof. Dr. Tüysüz, Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmamış bir bölümünün olduğunu açıklayarak, bu bölgede 7.4'e kadar deprem meydana gelebileceğini söyledi.

Gündem
21 Aralık 2023 - 14:35
Güncelleme: 21 Aralık 2023 - 14:35
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Diri fay hattı haritası güncellendi, uzman isim yorumladı:
Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınına katılarak yeni halini bulan fay haritasını yorumladı. Tüysüz, olabilecek 5.2 ve 5.1 büyüklüklerindeki depremlerin olağan olduğunu ifade ederken, Türkiye'nin üç önemli fay hattının olduğunu söyledi.

Tüysüz, Kuzey Anadolu Fayı'nın 7.2 ve 7.4 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söylerken, şu açıklamalarda bulundu:

"Dünyanın oluşundan bugüne faylar hep ola gelmiştir. Bunların içinde son 11 bin 800 yılda deprem üretmiş faya diri fay diyoruz. Türkiye’nin herhangi bir yerinde 5.2, 5.1 büyüklüğünde deprem olması şaşırtıcı değil.

Ancak Türkiye’nin 3 tane önemli fayı var. Bunlardan bir tanesi Kuzey Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova’dan başlayan Karadeniz’e paralel uzanan, Marmara Denizi’ni geçen ve oradan Kuzey Yunanistan’a uzanan Kuzey Anadolu Fayı bin 600 kilometre boyunda ve dünyanın en önemli faylarından bir tanesi. İkincisi, Doğu Anadolu Fayı, bu yıl bize çok büyük acılar yaşatan 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerini yapan. Yine Bingöl Karlıova’dan başlıyor, Hatay’a kadar gelip oradan Ölüdeniz Fayı ile birleşip Kızıldeniz’e kadar uzanıyor. Bu da 6 bin 500-700 kilometre uzunluğunda.

"7.2 VE 7.4 BÜYÜKLÜKLERİNDE DEPREM OLABİLİR"
Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmamış bir bölümü var, Erzincan biliyorsunuz 1939 büyük bir deprem ile sarsıldı arkasından 1992’da Erzincan Ovası’nın doğu ucunda bir deprem meydana geldi. 1939’da Kargapazarı dediğimiz fay kırılmıştı. 2’sinin arasında kırılmamış bir parça var. 1784’de büyük bir deprem üretmiş. Deprem olduğu takdirde 7.2-7.4 büyüklüğünde bir deprem üretmesini beklediğimiz bir fay var.

Ege Bölgesi’nde ise kısa ancak çok sık fay var Her fay olacak yerde deprem olacak diye bir şey yok. Depremlerin bir tekrarlanma periyodu var. Kimileri yılda kimileri 500 kimileri 10 bin kimileri 10 bin yolda bir deprem üretiyor. Tekrarlanma aralığını dikkate almak kaydı ile fay üzerindeki yerleşim yerleri tehlikeli sayılabilir.

Prof. Dr. Tüysüz, deprem beklediği illeri sıralayarak şu ifadeleri kullandı:
"6 Şubat depremin düşünecek olursak, fay daha önce kırılmış bölgeleri kırdı. Bir olasılık fayın tüm Marmara’yı kırmasıdır. Bütün Marmara’yı kırdığı takdirde aşağı yukarı 160 kilometre uzunluğunda bir fay kırılır. Bu da yıkıcı ve büyük bir deprem meydana getirir. İstanbul’da 1 milyon 160 bin tane bina var bir deprem olduğunda bunun 750 bin tanesinin hasar görmesi 80-90 bin tanesinin büyük hasar görmesi hatta çökmesi bekleniyor. Bu çok büyük bir rakam…

MARMARA ÇEVRESİNDE DEPREM BEKLİYORUZ
Binaları artık elden geçirmek, kenti tümü ile depreme dayanaklı getirmek varken deprem olmayacak söylemi insanları rehavete itebilir. Bu anlamda da tehlikelidir. Marmara çevresinde deprem bekliyoruz, Bingöl Yedisu’da bir deprem bekliyoruz. Kıbrıs’a doğru Hatay açıklarında bir deprem bekliyoruz."

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MİT kredi kartı şebekesini çökertti
MİT kredi kartı şebekesini çökertti
ABD'ye alınmayan hakeme, UEFA'dan güzel haber!
ABD'ye alınmayan hakeme, UEFA'dan güzel haber!
CHP'li Öztrak, Özel'i hedef aldı!
CHP'li Öztrak, Özel'i hedef aldı!
Diyarbakır'da Koç Holding bünyesindeki Yapı Kredi şubesine silahlı saldırı: Kepenklerine ateş edildi
Diyarbakır'da Koç Holding bünyesindeki Yapı Kredi şubesine silahlı saldırı: Kepenklerine ateş edildi
Son Haberler
MİT kredi kartı şebekesini çökertti
MİT kredi kartı şebekesini çökertti
CHP'de iki isme ihraç ! Tanju Özcan ve Serkan Tuncer...
CHP'de iki isme ihraç ! Tanju Özcan ve Serkan Tuncer...
Alman milyoner varis ve 'akıl hocası' 24 saat arayla ölü bulundu
Alman milyoner varis ve 'akıl hocası' 24 saat arayla ölü bulundu
ABD'ye alınmayan hakeme, UEFA'dan güzel haber!
ABD'ye alınmayan hakeme, UEFA'dan güzel haber!
Trump resmen açıkladı: İran ile mükemmel bir anlaşma yaptık
Trump resmen açıkladı: İran ile mükemmel bir anlaşma yaptık
UEFA ve FIFA karşı çıkmıştı: Adalet Divanı'ndan şok Avrupa Süper Ligi kararı!
UEFA ve FIFA karşı çıkmıştı: Adalet Divanı'ndan şok Avrupa Süper Ligi kararı!

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.