31 Mart yerel seçimlerinde sonra CHP'nin başlatmış olduğu çalışma sonucunda hemen her gün bir CHP'li belediyeden "devasa borç devraldık" açıklaması gelmesi, maaşları kredi çekip ya da borç alıp ödeyen, dev borç yükünü pankarta yazıp belediye binasına asan belediyelere her gün bir yenisi eklendi.
Borçla devralınan belediyelere odaklanan CHP yerel yönetimler birimi toplam borç miktarı, borç kalemleri ve bu borçların yarattığı sorunların nasıl çözülebileceğine ilişkin parti kurmaylarını bilgilendirecek.
Edilinen bilgiye göre ilk hesaplamalar toplam borç yükünün 100 milyar liraya ulaştığını gösteriyor.
Balıkesir Belediyesi 15 milyar TL ile en borçlu belediye
Borçlu belediyeler arasında yükü en fazla olanın Balıkesir Belediyesi olduğu belirtiliyor. Balıkesir Belediyesi'nin toplam borcunun 15 milyar TL düzeyinde olduğu öğrenildi.
ANKA Haber Ajansı'nın Balıkesir Belediyesi'nden edindiği bilgiler ise henüz borçla ilgili kesin çalışmanın tamamlanmadığı, hesaplamaların devam ettiği yönünde.
Belediyenin borç kalemleri ve toplam miktarını önümüzdeki hafta açıklaması bekleniyor.
CHP sosyal medya hesaplarında da 31 Mart yerel seçimlerinde partinin kazandığı belediyelerin toplam borçları duyurulmaya başladı.
CHP'den yapılan paylaşımda dokuz belediyenin borçları duyuruldu. Partinin, resmi X hesabından nüfus karşılaştırmasıyla birlikte paylaşılan bilgiye göre bazı belediyelerin borçları şöyle:
Denizli Büyükşehir Belediyesi: (1 milyon nüfus) 11,1 milyar TL
İstanbul Sancaktepe Belediyesi: (490 bin nüfus) 2 milyar TL
Kütahya Belediyesi: (575 bin nüfus) 1,7 milyar TL
Kilis Belediyesi: (155 bin nüfus) 502 milyon TL
Edirne Keşan Belediyesi: (85 bin nüfus) 483 milyon TL
Antalya Kaş Belediyesi: (65 bin nüfus) 400 milyon TL
İzmir Kiraz Belediyesi: (43 bin nüfus) 332 milyon TL
Kütahya Gediz Belediyesi: (50 bin nüfus) 262 milyon TL
Afyonkarahisar Dinar Belediyesi: (47 bin nüfus) 125 milyon TL
Denizli Tavas Belediyesi: (41 bin nüfus) 61 milyon TL
Kahramankazan ve Gölbaşı belediye başkanları da ağır borç yükü altında kaldıklarını açıklamış, maaşları ödemek için borç aldıklarını ya da kişisel varlıklarını belediyeye aktardıklarını söylemişlerdi.
CHP'ye geçen Gölbaşı Belediyesi 1 milyar 60 milyon 235 bin 863,66 Türk lirası borçla MHP'den devralınmış, Kahramankazan Belediyesi ise peronel maaşlarını ödeyemeyince kasaya dışardan 9 milyon TL koymak zorunda kalmıştı.
İstanbul'da Tuzla Belediyesi 1 milyar, Trabzon Ortahisar Belediyesi 800 milyon, Kütahya Belediyesi yaklaşık 2 milyar borçla, Kahramanmaraş Elbistan Belediyesi 335 milyon TL borçla CHP'ye geçti.