Bangladeş'te kamuya işe alımlarda Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine öncelik tanıyan yasaya tepki olarak başlayan başlayan gösteriler, hükümet karşıtı protestolara dönüşürken son üç haftada yüzlerce kişi hayatını kaybetti veya yaralandı, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.
Kamuda kontenjan kararının, Başbakan Şeyh Hasina liderliğindeki Avami Birliği Partisinin destekçilerine fayda sağladığını savunan bir grup öğrencinin 15 Temmuz'da başlattığı gösterilerde resmi rakamlara göre 147 kişi hayatını kaybetti. Yerel basın ise bu gösterilerde en az 200 kişinin yaşamını yitirdiğini yazdı.
Bangladeş'te Kamuda işe alımların yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılırken bunun yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyordu. Protestolar nedeniyle bu kontenjanlar 2018'de kaldırıldı. Bangladeş Yüksek Mahkemesi'nin söz konusu yasayı yeniden uygulamaya koyması protestoların fitlini ateşledi.
Hükümet, gösterileri sokağa çıkma yasakları ve resmi tatillerle gösterileri kontrol altına almaya çalışıyor ancak kontenjana karşı çıkan protestocular, bu kez de hükümetin istifasını talep etti.
#SONDAKİKA | Bangladeş’te öğrenci liderlerinin hükümete karşı sivil itaatsizlik ilan etmesinin ardından Başbakan Şeyh Hasina istifasını verdi.
— Aykırı (@aykiricomtr) August 5, 2024
Konutu basılan Hasina askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti. pic.twitter.com/t1bKPmL3G8