Ziraat Bankası, son 2 yılda 20 milyon lira zarar eden şirketi satın aldı!

TAKİP ET

Ziraat Bankası, son 2 yılda 20 milyon TL zarar eden 'RİNERJİ' isimli enerji şirketinin yüzde 51 hissesini satın aldı. Şirketin, Rize'de MÜSİAD üyesi iş adamları tarafından kurulması dikkat çekerken geçen yıl 9 milyon lira zarar ettiği belirlendi.

Ziraat Bankası, MÜSİAD üyeleri tarafından kurulan elektrik üretim şirketi RİNERJİ’yi son 2 yılda 20 milyon lira zarar etmesine rağmen satın aldı. Şirketin yüzde 51 hissesini satın alan Ziraat Bankası’na çok sayıda tepki geldi. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Son 2 yılda 19,5 milyon dolar zarar eden bir şirkete kimin ricasıyla, kimin talimatıyla ortak olundu? Yanlış adımların hesabını soracağız. Çiftçiye kredi vermesi gereken Ziraat Bankası, 750 milyon dolarlık bir krediyi de Demirören Grubu'na verdi ve kredinin akıbeti belli değil.  Banka birilerinin talimatıyla, birilerine kıyak yapıp, görevini kötüye kullanarak suç işliyor” dedi.

ŞİRKET, SON 2 YIL ZARARDA
Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, RİNERJİ adlı şirketin 2019'da 10.5 milyon, 2020'de 9 milyon TL zarar ettiğini belirten Özel, “Nereye gittilerse, kimi ikna ettilerse, hangi hemşehrileri inisiyatif gösterip, tensip buyurup onun talimatıyla yapıldıysa Rize'deki işadamlarının son 2 yılda 20 milyon TL borca batmış şirketine Ziraat Bankası ortak oldu. Bu kadar insafsızlık olur mu? “açıklamaları ile sert çıktı.

Öte yandan Özel, Manisa'da da iş adamlarının kurduğu tuğla fabrikası battığını ve onlara yardım edilmediğini belirtirken “Bu krizden dolayı dünya kadar işletme battı. Hangisini gidip batarken satın aldınız? Bunun kabul edilir bir tarafı yok. Bu şirkete kimin talimatıyla ortak olundu? Ziraat Bankası Yönetim Kurulu'ndan bir cevap bekliyoruz” diye konuştu.

Özel, şöyle devam etti: “Tüyü bitmemiş yetimin hakkı dediğin şey tam da budur. Rize'deki MÜSİAD üyeleri etkili, güçlü, yetkili hemşehrilerini ikna ettiler mi, babasının parası ya; ‘Verin RİNERJİ parayı, satın alın bakalım, kurtulsun bizimkiler, parayı kurtarsınlar.' Bin lira için haciz, 20 milyon lira ise Rizeli iş adamlarına kıyak!”

Sedat Peker'den Demirören iddiası: Ziraat Bankası'ndan aldığı krediyi ödemedi

Demirören'in Ziraat'e ipotek ettirdiği arazilerin imar planı iptal edildi!

ziraat bankası enerji şirket rize satın alma ziraat çiftçi sedat peker