WhatsApp, Instagram, Facebook neden çöktü? Yetkililer açıkladı!

TAKİP ET

Tüm dünyada WhatsApp, Instagram ve Facebook'a saatlerce erişim sağlanamadı. Türkiye'de sosyal ağlar dışında internet servislerinde de sorunlar meydana geldi. 7 sat süren erişim sorunun ardından WhatsApp, Instagram ve Facebook tekrar aktif hale geldi. Peki WhatsApp, Instagram ve Facebook neden çöktü? İşte nedeni...

Sosyal medya kullanıcıları yakın dönemin en büyük erişim sorununa tanıklık etti. Instagram, Facebook ve WhatsApp'a 7 saatten fazla erişim sağlanamadı. Saat 18.45 civarında başlayan erişim sorunu, gece 02.00'dan sonra düzeldi. PekiFacebook, Instagram ve WhatsApp neden çöktü? İşte cevabı...

INSTAGRAM, FACEBOOK VE WHATSAPP NEDEN ÇÖKTÜ?
Facebook, dün yaklaşık 7 saat süren ve 3.5 milyar kullanıcının WhatsApp, Instagram, Facebook ve Messenger gibi sosyal ağlara erişimine engel olan sorunun "ayar değişikliği hatasından" kaynaklandığını açıkladı.

Facebook dün geç saatlerde yaptığı açıklamada bu değişikliği kimin gerçekleştirdiğini ya da planlı bir çalışmanın parçası olup olmadığını belirtmedi.

Facebook'un altyapı direktörü Santosh Janardhan, şirketin sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, kesintinin hatalı bir konfigürasyondan kaynaklandığının saptandığını bildirdi. Konfigürasyon ise yapılandırma anlamına geliyor. Yani Facebook mühendisleri ayar değişikliği yaparken sistemi kitledi. 

Sorunun aynı zamanda şirketin operasyonlarında kullandığı sistemleri kullanılamaz hale getirmesinin çözümü zorlaştırdığını kaydeden Janardhan, "Platformlarımızda bugün yaşanan kesintiden dolayı tüm dünyada bize güvenen kişi ve şirketlerden özür dileriz" ifadesini kullandı.

Değişikliğin sınır geçit protokolünde yapıldığı tahmin ediliyor. Internet üzerindeki kararların ana makinelere gönderilmesi işlemine izin veren modele sınır geçit protokolü (BGP) nedir. Yani bu protokolle sistemleriniz internete bağlanır. Ağla etkileşim halinde olur. Eger bu protokol çalışmazsa dışarıyla etkileşim kesilir. Yani Facebook, Instagram, WhatsApp ve Oculus'un dış dünyayla bağlantısı kesilmiş durumdaydı. 

İnternet erişim gözlem grubu Downdetector verilerine göre Facebook kesintisi bu zamana kadar kayda geçen en büyük kesinti oldu.

Whatsapp, Instagram ve Facebook'a erişim sağlanamıyor! Türk Telekom'da erişim sorunu başladı

 

facebook twitter instagram whatsapp sosyal medya internet çöktü