"Türkiyeli" söylemlerine İlber Ortaylı'da tepki: "Türkiyeli demek komikliktir, Türküz"

TAKİP ET

Türkiyeli söylemlerinin yayılmak istenmesi ve bu yönlü yapılan fon medyasının baskılarına İlber Ortaylı'dan tepki geldi. Ortaylı, "Ben seninle aynı kararsızlık fidesine girmek için Türkiyeliyim diyerek gezemem. Komiktir bu." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İlber Ortalı, katıldığı televizyon programında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. TRT-1'de yayınlanan Pelin Çift ile Gündem Ötesi programına katılan Ortaylı'nın programda sözlediği sözler yeniden gündem oldu.

Ortaylı, son yıllarda belirli medya grupları tarafından dikte edilmek istenen "Türkiyeli" söylemlerine tepki gösterdi.

"TÜRKÜM DİYEMEYENLER NE OLDUKLARINI SÖYLESİNLER"

Ortaylı, "Türkiyelilik" diye bir kavramın karşılığının olmadığını vurgularken, "Bazı adamlar bu Türklüğü kabul etmiyorlar. Kabul etmiyorlarsa etmesinler. Kendilerini söylesinler o zaman. Onlar böyle ikircilikli, üstü kapalı davranmak istiyor diye ben de onunla aynı şekilde hareket etmek zorunda değilim. Nihayetinde Türk dediğin herkes Türkiye'de yaşamıyor. Çok açık bir şey bu. Bir takım insanlar dışarıda 'Türküm' diyor. Tarih boyunca burayla teması olmayan topluluklar var, Türklükleri, medeniyetleri orada. Onun için bu Türk lafı "Türküz" lafıdır. 

BELİRLİ MEDYA GRUPLARI TARAFINDAN DİKTE EDİLİYOR

"Türkiyeli" kavramı belirli medya grupları ve kişiler tarafından son dönemde yeniden Türkiye gündemine sokulmaya başladı. Sözde medya kuruluşlarının finans kaynakları incelendiğinde özellikle dış ülkelerden ve vakıflardan aldıkları fonlar dikkat çekiyor.

"Türk" kelimesini kullanan, hazırladıkları haber metinlerinde "Türkiyeli" ifadelerini kullanan bu grupların iltisaklı oldukları yurt dışı kaynakların Türkiye'nin ulus devlet yapısıyla kavgalı oldukları biliniyor.

MUHALİF GÖRÜNÜP, ATATÜRK'ÜN MİLLİ DEVLETİNİ YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, Türk kimliğinin ulus devlet üzerinden temellendirilmesi bakımından son derece önemli bir dönemeçtir. Atatürk'ün ısrarlı bir şekile modern devlet yapılarına atıf yaparak, Türk tarihinden ilham alarak oluşturduğu bu yapıda "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkese Türk denir" ifadesin resmiyet kazanmıştır.

Dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk medeniyetinin de varlığıyla "Türküm" demek bir medeniyeti, kültürü işaret eden önemli bir atıf olarak hafızalara kazınıyor.

Türkiye'de zaman zaman siyasal İslamcıların hedef aldığı Türklük son yıllarda fon medyası ve sözde insan haklarını savunan yapılar tarafından hedef alınmasıyla biliniyor.

PROGRAMIN TAMAMI

Pelikancı Hilal Kaplan: Biz Türkiyeliyiz, Atatürk maskesi takan NATO'culara da öğretiriz!

İlber Ortaylı, Ahaber'e tepki gösterip sığınmacıların geri gitmesi gerektiğini ve parayla vatandaşlık satılamayacağını açıkladı

türkiyelilik türklük türk kimliği ilber ortaylı