Türkiye'nin tepkisi sonrasında ABD'den yeni 'Afgan planı' açıklaması: Sınırlar açık tutulmalı!

TAKİP ET

Türk Dışişleri Bakanlığı, dün ABD'nin ülkesine kabul edeceği Afgan mültecilerin başvurularını Türkiye'ye gelenlerden de alacağını duyurması üzerine tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price gelen tepki üzerine böyle düşüncelerinin olmadığını öne sürdü. Ancak Price, ülkelerin sınırlarını açık tutması gerektiğini söyledi.

Taliban saldırısından kaçarak ülkelerini terk eden Afganların, ABD’ye göç edebilmeleri için ilk olarak aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelere sığınmaları gerektiğini açıklayan ABD'ye Türk Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi. Gelen tepki üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD'nin Türkiye dahil hiçbir ülkeyi varış noktası olarak belirleme niyetinin olmadığını iddia etti. Ancak Price, "Ülkeler göçmen akışına karşı sınırlarını açık tutmalı" dedi.

Taliban’ın etki alanını yüzde 85’in üzerinde genişletmesi üzerine Afganların başta Türkiye’ye olmak üzere devam eden göç hareketleri ABD’nin açıklamalarından sonra yeni bir göç dalgası endişesi yarattı. Special Immigrant Visa (SIV) programına girememiş binlerce Afganın ABD'ye mülteci olarak yerleşmesi için üçüncü ülkelerde başvuru yapacağı ve buralarda bir yılı aşkın süreler bekleyeceği öne sürüldü. Bu ülkeler arasında Türkiye’nin de gösterilmesi dikkat çekti. 

ABD’Lİ YETKİLİ: “ÜLKELER, SINIRLARINI GÖÇMENLER İÇİN AÇIK TUTMALI”
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından gösterilen tepkinin ardından basın toplantısı yaptı. Ülkelerin mülteci akışına karşı sınırlarını açık tutmaları gerektiğini ifade eden Price, mültecilerin belirli bir bölgeye yönlendirilmesinin ABD’nin hükümet politikası olmadığını belirtirken “Afgan mültecilerin Türkiye'ye gitme ihtimaliyle ilgili açıklamaların neden olduğu endişelerden derin üzüntü duyuyoruz. Herhangi bir ülkeyi varış noktası olarak belirleme niyetinde değiliz” şeklinde konuştu. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ TEPKİSİ
Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 4 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını belirtmiş ve ABD’nin açıklamasından sonra “Türkiye’nin yeni bir göç krizini üçüncü bir ülke adına üstlenecek kapasitesi bulunmamaktadır” açıklamasını yapmıştı. 

Bakanlık açıklamasında “Türkiye olarak, ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD, eğer bu kişileri ülkesine almak istiyor ise doğrudan uçaklarla ülkesine nakletmesi mümkündür. Bölgemizde üçüncü ülkelerin kararları neticesinde yaşanan göç krizlerinin yükünün Türk milleti tarafından üstlenilmesini kimse beklememelidir” ifadeleri yer alıyor.

Belçika'dan skandal talep: Türkiye'yle Suriyeliler için yapılan anlaşma genişletilsin, Afganları da kapsasın!

Kemal Kılıçdaroğlu: Erdoğan, Afganların alınması için ABD ile anlaştı

ABD'den Afgan planı: İran üzerinden Türkiye'ye seyahat edebilirler!

Süleyman Soylu'dan Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Afgan kaçaklar' cevabı: İftira atıyor!

abd amerika afgan taliban afganistan türkiye sınır kaçak mülteci