Erdoğan'dan kaçak geçişler ve Afganlar hakkında açıklama

TAKİP ET

Erdoğan, canlı yayında kaçak geçişlere ve Taliban'a ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Erdoğan, Taliban lideriyle görüşeceğini açıkladı.

AYKIRI / HABER MERKEZİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında iktidara yakın gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Deniz Bayramoğlu'nun "Afganlarla ilgili sosyal medyada çok sayıda yalan içerik dolaşıyor. Örneğin Afganistan bayrağının göndere çekilmesi ve kaçak geçiş iddiaları ile toplum provoke ediliyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna Erdoğan'dan çarpıcı yanıtlar geldi.

Bayramoğlu'nun gerçek olan görüntüleri "yalan" olarak tanımlaması dikkat çekerken Erdoğan'ın Taliban çıkışı programa damga vurdu.

İşte Erdoğan'ın o açıklamaları:

SINIRA DUVAR ÖRÜYORUZ
Biz göçmenlerle ilgili en büyük adımı Suriye'de attık. 4 milyona yakın insanı aldık. Bunlardan birçok meslek ve sanat sahibi olan Suriyeli bizde vatandaş oldu.
Afganistan durumu biraz daha farklı. Bizim İran ve Irak sınırında duvarlarımızı ciddi anlamda yükseltiyoruz. Bu duvarlar düzensiz göçün ülkemize girmesini engellemek için. Sınırlarımız bu surlarla, duvarlarla örülüyor.

TALİBAN'IN LİDERİYLE GÖRÜŞEBİLİRİM
Bu son gelişmeler gerçekten Afgan halkının içine düştüğü durum çok çok sıkıntılı. Talibanla bunların yaşadıkları süreç çok sıkıntılı. Bu konuda da biz bazı çalışmalar yapıyoruz. Talibanla bazı görüşmeler yapıncaya kadar girişimlerde yapıyoruz. Ben bile Taliban'ın lideri olan kişiyi kabul etme durumum olabilir.

Biz bu kişileri kontrol altına alamazsak, Afganistan'daki barışı sağlamamız da mümkün olmaz. Afganistan'da bizim kendi soydaşlarımız var. Bu konuyla ilgili üst düzey yönetici arkadaşlarımı yurtdışına gönderdim. Katarla bu akşam görüştüm. Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulhe yönelik adım atabilirizi konuştuk.

Savaşla askeri olarak halledeceğiz diye bir şey yok. Askeriyenin veya savaşın geçerli olduğu yer var. Ama bir de siyasetin, diplomasinin geçerli olduğu yer var.

Benim elim nereye uzanıyorsa ona göre çalışmamız gerekiyor.

TÜRKİYE YOL GEÇEN HANI DEĞİL
Afganistan 35 milyon nüfusu olan bir ülke. Tarihi bağlarımız var. Bütün bunlarla birlikte herkes şunu da bilsin ki Türkiye de yol geçen hanı değildir. Ülkemizde sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde sınırlarımızdan düzensiz göç akını da yok. Bu surları boşuna mı yapıyoruz. Şu an itibariyle Doğu ve Güney sınırlarımızda 2020 yılında 505 bin 375 yabancının yasa dışı yollarla girişi engellendi.

2021 253 bin 300 kişiyi engelledik. Yakalanan düzensiz afgan göçmenlerin önemli bir bölümü tekrar Afgansitan'a geri gönderiliyor.
 

Antalya Alanya'da özel plaja Afganistan bayrağı çekildi!

erdoğan afgan göçü afganistan erdoğan taliban