Çetin Doğan AYM'ye başvurdu

TAKİP ET

28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, davadaki hâkim ve savcıların FETÖ'den mahkûm olduğunu ve kararın hukuki değil siyasi olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında, aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, eski Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol Özkasnak ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da olduğu 14 sanığın müebbet hapis cezasını onamıştı.

Yargıtay’ın verdiği karar sonrası dosyanın yeniden değerlendirilmesi için Ceza Genel Kuruluna ve kararın düzeltilmesi için 16. Ceza Dairesine iki farklı başvuru yapılmış ancak ikisi de reddedilmişti. Dairenin kararı ile 1700 klasörlük dava dosyası, Ankara 5. Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

“DAVADAKİ, SAVCI VE HÂKİMLER FETÖ’CÜ”
Eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan, davayı ve yaşanan süreci Cumhuriyet’e anlattı. Davanın başlangıcından itibaren siyasi olduğunu vurgulayan ve “Hiçbir zaman hukuki bir dava değil” diyen Doğan, davanın içerisinde yer alan savcı ve hâkimlerin ise FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle tutuklandıklarının bilindiğine dikkat çekti.

Doğan, “Genelkurmay’da onlarla iş birliği yapan subaylar, personeller içeride. Yanlış bilgi ve tahrif edilmiş belgelerle danışıklı dövüş yapıldı” açıklamasını yaparken “atılı suça dayanak CD’nin içindeki tüm bilgilerin tahrif edildiğinin, ıslak imza olmayan belgeler olduğunun bilirkişi raporuyla tespit edildiğine” de dikkat çekti. Doğan, davada delil anlamında hiçbir şey olmadığını, Genelkurmay’dan yayımlanan gerçek hiçbir belge bulunmadığını da belirtti.

‘İRTİCA İLE MÜCADELE’
28 Şubat kararlarının hiçbirinin hükümete karşı olmadığını ifade eden Doğan, bu kararların doğrudan “irticanın yayılmasına ilişkin maddeler olduğunu” söyledi. Doğan, “Karıştırılan nokta, o dönemde yaşanan mağduriyetlerin bize mal edilmesi; irtica ile mücadelenin, hükümeti devirme olarak algılanması. Hükümet darbesi deniyorsa, bu bir fiildir. Fiil ile fail arasında emir vermek, silah kullanımı gibi bir bağ olmalı. Bu yönde bir soru olmadı yargılamada. O dönemde hükümet çalışmaya devam ediyor. Darbede hükümet tutuklanır. Hükümet istifaya gitmeden evvel Necmettin Erbakan, basın toplantısında niçin istifa ettiklerini açık açık anlatıyor” ifadelerini kullandı.

“BİZLER BALYOZ’DAN İÇERİYE GİRDİĞİMİZDE NE YAPIYORLAR?”
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonunda kullandığı, “Dünkü güneşle bugünkü çamaşırlar kurutulamaz” sözünü anımsatan Doğan; davanın, eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın yaşamını yitirmesinin ardından açılmasına da işaret ederek, “Rahmetli Erbakan, bizler Balyoz’dan içeriye girdiğimizde ‘Ne yapıyorlar? Amerika ve NATO’ya karşı, onları tehdit eden subayları ordudan tasfiye ediyorlar’ ” ifadelerini kullandı. Doğan, “80’i aşmış insanlardan bu intikam niye? Darbe paranoyası yaratılmış olabilir ama yaratan kim” sorusunu yöneltti.

Öte yandan 28 Şubat ile FETÖ’nün önünün açıldığı yönündeki iddialara da tepki gösteren Doğan, “FETÖ’ye yol açtığımız şeklinde konuyu bilmeden yapılan söylemler var. FETÖ’cüler dava açıyorlar ama FETÖ’cüleri koruduğumuz söyleniyor. Koruduğumuz falan yok. O dönemde silahlı kuvvetlerden atılanların çok önemli bölümü FETÖ’cü” dedi. Doğan, davaya ilişkin AYM’ye de başvurduklarını açıklarken, tüm yasal yolları kullandıklarını ve kullanacaklarını aktararak, “Alnımız açık, hesap veremeyeceğimiz hiçbir şey yok” dedi.

28 şubat davası 28 şubat cezaları çetin doğan