Birleşmiş Milletler'den bildiri: Afganları sınır dışı etmeyin!

TAKİP ET

Türkiye, yoğun bir düzensiz Afgan akınıyla karşı karşıya kalırken, Birleşmiş Milletler'den dikkat çeken bir bildiri geldi. Daha önce "Sınırları açık tutun" diyen Birleşmiş Milletler bu kez "Afganları sınır dışı etmeyin" dedi.

Türkiye'nin demografik yapısını tehdit eden kaçak girişler ve düzensiz Afgan akını tartışılırken Birleşmiş Milletler (BM), tavsiye niteliğinde bildiri yayımladı. Buna göre BM, talepleri reddedilenler de dahil hiçbir Afgan'ın sınır dışı edilmemesini istedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK)  sözcülerinden Shabia Mantoo, "BMMYK, daha önce uluslararası yardıma ihtiyacı olmadığı belirlenen Afgan vatandaşlarının zorla geri gönderilmesini durdurması için devletlere çağrıda bulunuyor." açıklamasında bulundu.

Ayrıca Mantoo, Afganların ülkelerine zorla geri gönderilmesini engellemek için tavsiye niteliğinde "a non-return advisory" başlığıyla bir bildiri yayımladığını duyurdu.

"SINIRLARI AÇIK TUTUN" AÇIKLAMASI YAPILMIŞTI
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği(UNHCR), daha önce yaptığı açıklamada Afganistan'ın komşu ülkelerine "Sınırları açık tutun" çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler'in açıklamasında, "Güvenli yer bulamamak çok sayıda sivilin hayatını tehlikeye atabilir. UNHCR, ülkelerdeki yetkililere insani yardımlarını artırmaları için destek vermeye de hazır" ifadelerine yer verilmişti.

Birleşmiş Milletler'den Afganistan çağrısı: Sınırlarınızı açık tutun

birleşmiş milletler afgan afganistan bm