ABD'den Afgan planı: "İran üzerinden Türkiye'ye seyahat edebilirler!"

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinden skandal Türkiye açıklaması. Basın mensuplarına brifing veren Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Afganistan'da Taliban'ın zulmünden kaçan Afgan göçmenlerin İran üzerinden Türkiye'ye geçiş yapabileceğini ifade etti. 

Türkiye’nin doğu sınırlarından art arda görüntülerden sonra kamuoyu, kaçak göçmenlere karşı tepki göstermiş ancak yetkililer sınırların korunduğunu açıklamıştı. Doğu illerinden kaçak göçmenlerin görüntüleri gelmeye devam ederken ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Türkiye’yi ilgilendiren çarpıcı bir açıklama yaptı. 

"TALİBAN’DAN KAÇMAK İSTEYEN AFGANLAR, İLK OLARAK KENDİ İMKANLARIYLA 3. DÜNYA ÜLKESİNE SIĞINMALI"
Reuters’un haberine göre; Taliban'dan kaçan Afganlar, ABD'nin Afganistan'a yönelik geliştirdiği yeni bir program kapsamında bir ABD kurumu, STK veya medya kuruluşunun referansı ile ABD'ye sığınmacı olarak gidebilecek ancak bunun öncesinde kendi çabalarıyla üçüncü bir ülkeye seyahat etmesi gerekecek.

ABD’nin finanse ettiği program yalnızca ABD hükümeti ve ordusu için çalışan Afganları değil, ABD'nin finanse ettiği diğer projeler, ABD merkezli STK'ler ve medya kuruluşları için çalışanları da kapsayacağı belirtildi. Dikkat çeken ve Türkiye’yi ilgilendiren açıklamada ise başvuruda bulunan Afganların, kendi çabalarıyla Afganistan'dan çıkıp üçüncü bir ülkeye ulaşacak. O noktadan sonra güvenlik taraması yapılacak ve süreç 12-14 ay kadar sürebileceği duyuruldu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Potansiyel çıkış dalgasına hazırlıklı olunması için komşu ülkelerle ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile görüştük" dedi. 'Pakistan'ın Afganistan sınırlarının açık kalmasının önemli olduğunu, diğerlerinin ise İran üzerinden Türkiye'ye seyahat edebileceğini" ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu: Erdoğan, Afganların alınması için ABD ile anlaştı

abd afgan kaçak afganistan taliban sınır kaçak giriş