Türkiye'yi Ziyaret Eden Uygur Türküne 25 yıl hapis cezası!

TAKİP ET

Avustralya'nın ABC haber kanalına göre Uygur asıllı genç Mirzat Tahir'in Türkiye'de yaşadığı için 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Haberde Mirzat Tahirin Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan Mehrai Mezensov ile Doğu Türkistan'da evlilik yaptığı ve evliliği uzun sürmeden, “daha önce Türkiye’de bulunmak” suçundan tutuklanıp bir toplama kampına alındığı belirtiliyor.

Eşi Mehrai, kocasının güvenliği endişesiyle belli bir zaman sessiz kalmayı tercih ederek “bırakır” düşüncesiyle durumu medyaya açıklamıyor.

Ancak iki hafta önce eşi Mirzat Tahir ile ilgili yeni bilgiler edinen Mihrai Mezensov'un bildirdiklerine göre Çin, kocası Tahir'i Türkiye'de yaşadığı için "bölücülük" suçlamasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığını Avustralya ABC kanalına bildirdi.

SADECE UYGUR OLDUĞU İÇİN 25 YIL MAHKUM EDİLDİ

Gazetecilere, kocasının sözde "ayrılıkçılık" bahanesiyle Çin tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve hükmün aslında çok saçma olduğunu, kocasının Çin'in iftirasındaki gibi “ayrılıkçı” olmadığını ve kendisinin sadece Uygur olduğu için mahkûm edildiğini söyledi.

Bilgilere göre Avustralya'da doğup büyüyen Mehrai Hanım'ın eşi Mirzat Tahir'in de Avustralya'da uzun dönem oturma iznine sahip olduğu ifade edilirken, Avustralya hükümetine çiftin yeniden bir araya gelmesine yardım etmesi için çağrı yapıldı.

Gözlemciler, Bayan Mihrai'in kocasına yönelik cesur açıklamasının, Çin'in uluslararası toplumdaki Uygurlarla ilgili propagandalarının aslında yalan olduğunu, Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğini kanıtlayan daha fazla canlı kanıtların olduğunu kaydetti.

ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ UYGULAMALARI

Çin komünist Partisinin (ÇKP) son yıllarda uyguladığı Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyu tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor. Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı Toplama Kamplarında Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon kamp tanıkları ve Çin kaynaklı belgelere göre ise En az 8 milyon insan kendi rızası dışında dönüşümlü olarak zorla tutuluyor.

İngiltere Parlamentosu, Çin'in Uygur Türklerine soykırım uyguladığını söyledi

Pekin yönetimi, Doğu Türkistan’da kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor. BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, şu ana kadar kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi. Ve Albanyalı Gazeteci Dr. Olsi Yazeji gibi hakkı söyleyenler dışında çoğu ülke diplomatı Çin’e yaramak için Zulmü görmezden geldi. Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise sürekli olarak geri çeviriyor.

uygurtürkü doğutürkistan