Anasayfa
  • Gündem
  • Spor
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Medya
  • Teknoloji
  • Kültür-Sanat
  • Sağlık Yaşam Eğitim
  • Ara
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Osman Müftüoğlu: "Koronavirüs beyni küçültüyor!"
Sağlık
Yayınlanma: 02 Ekim 2021 - 11:39

Osman Müftüoğlu: "Koronavirüs beyni küçültüyor!"

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “COVID-19 beyni küçültüyor” dedi. Müftüoğlu, koronavirüsün beyin dokusunda harabiyetine ciddi bir boyut getiren yeni bir araştırmayı yazdı.

Sağlık
02 Ekim 2021 - 11:39
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Osman Müftüoğlu:
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Hürriyet'teki yazısında koronavirüsün beyni küçülttüğünü söyledi. Uzmanların koronavirüsün insan üzerindeki etkisiyle ilgili değerlendirmelerini ve yapılan araştırmaları köşesinde inceleyen Prof. Müftüoğlu, “Koronavirüs’ün beyin dokusunda da harabiyetlere yol açabileceği zaten biliyorduk, biliyoruz. Ne var ki yeni bir araştırma, sürece başka ve ciddi bir boyut daha getirdi: Beyin küçülmesi” dedi.

Müftüoğlu devamında şunları kaydetti:
"Koronavirüsün beyin dokusunda da harabiyetlere yol açabileceği, bunun kısa vadeli sonuçlarından birinin de adına ister ‘post viral sendrom’, ister ‘COVID-19 ile ilişkili beyin sisi’ diyelim, ciddi neticelerinin olabileceğini zaten biliyorduk, biliyoruz. Ne var ki yeni bir araştırma, sürece başka ve ciddi bir boyut daha getirdi: Beyin küçülmesi.

COVID-19 sonrasında gelişen beyin/bellek sorunlarını daha iyi anlayabilmemizi ve açıklayabilmemizi sağlayabileceğini düşündüğüm yeni ve önemli bir çalışmanın ön bilgileri geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Araştırma İngiltere kaynaklı. Araştırmada İngiliz yurttaşların sağlık bilgilerinin depolandığı biyolojik veri bankasından (UK BIOBANK) yararlanılmış. Araştırmacılar önce 45 bin kişinin COVID-19 salgınından önce kaydedilmiş beyin görüntülerini incelemişler. Sonra da bunların içinden COVID-19 teşhisi konulanları yeniden çağırıp beyinlerinde ne gibi değişiklikler olduğunu anlamak için beyin taramalarından geçirmişler. Araştırmanın özet sonucu oldukça şaşırtıcı. Beynin “gri cevher” olarak bilinen ve bilgileri işleyen nöronlardan oluşan ana dokusunda Koronavirüs'le enfekte olanlar ve olmayanlar arasında önemli ve belirgin farklılıklar saptamışlar.

Bu değişimlerin de daha ziyade ön (prontal) ve yan (temporal) loblarda olduğunu gözlemlemişler. COVID-19 geçiren grupta özellikle beynin bu bölümlerinde gri cevherin kalınlığının azaldığını, doku kaybının fazlaca olduğunu fark etmişler. Peki, bu kayıp ne anlama geliyor? Böyle bir kaybın uzun vadede ne gibi sonuçları olabilir?

Yaşımız ilerledikçe beynimizdeki gri maddenin hacmi giderek azalıyor. Bu azalma beynimizin özellikle bellek ile ilgili fonksiyonlarında bir ölçüde gerilemeye yol açıyor. Bu araştırmada COVID-19’dan etkilendiği belirtilen beyin bölgeleri arasında “hipokampus” da var. Biliyoruz ki hipokampus bellek ve bilişsel süreçler için beynimizin son derece önemli bir bölgesi. Araştırmada saptanan bu değişimlerin, daha doğrusu beyindeki küçülmenin ileride hafıza gücümüzü etkileyip etkilemeyeceği konusu, ne kadar süreceği ve yeniden normale dönüp dönmeyeceği meselesi önümüzdeki günlerin önemli tartışma alanlarından biri olacak gibi görünüyor.
 
# osman müftüoğlu# koronavirüs# covid# korona# salgın# aşı# beyin
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aile Hekimliğinde bilmeniz gereken değişiklikler: Bu hafta yürürlüğe girdi
Aile Hekimliğinde bilmeniz gereken değişiklikler: Bu hafta yürürlüğe girdi
Genç hemşire domuz gribinden hayatını kaybetti!
Genç hemşire domuz gribinden hayatını kaybetti!
Domuz eti tespit edilen Catering şirketinden açıklama:
Domuz eti tespit edilen Catering şirketinden açıklama: "Vatanını ve bayrağını seven bir şirketiz"
Sağlık Bakanı uyardı: Puff konusunda dikkat edin
Sağlık Bakanı uyardı: Puff konusunda dikkat edin
Son Haberler
Ömer Çelik:
Ömer Çelik: "Tarihi bir konuşma olacak"
Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere'ye yönelik soruşturmada yeni gelişme!
Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere'ye yönelik soruşturmada yeni gelişme!
Selahattin Demirtaş'la ilgili dikkat çeken karar!
Selahattin Demirtaş'la ilgili dikkat çeken karar!
Bakan uyardı: Türkiye yarın kavrulacak
Bakan uyardı: Türkiye yarın kavrulacak
Zeydan Karalar tutuklandı; Abdurrahman Tutdere'ye ev hapsi verildi!
Zeydan Karalar tutuklandı; Abdurrahman Tutdere'ye ev hapsi verildi!
Fenerbahçe'ye Mesut Özil'den kötü haber!
Fenerbahçe'ye Mesut Özil'den kötü haber!

Ana Sayfa
Gündem
Spor
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Medya
Teknoloji
Kültür-Sanat
Sağlık
Yaşam
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Medya
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.