Ortaylı, "Kitap yakmak, barbarlığın ve engizisyon devri yobaz Katolikliğin bir kalıntısıdır. Modern devirdeki kalıntısı da Nazizm’in kendisidir. 17. asırdan beri Avrupa devletler sahnesinde yeri olan İsveç’in devlet ciddiyetinin bazı pasajlarına ulaşamadığı anlaşılıyor." değerlendirmesini yaptı.
Ortaylı yazısında, "İsveç maalesef Türk Büyükelçiliği’nin karşısında yapılan gösterilere, 1980’ler ve 1990’larda herkesin ve azınlıkların hakkı diye bakmakla kalmadı. Bunların fiili saldırılarını önlemek yerine sefaretin etrafını kafeslerle çevirmişti. Bu konudaki şikâyetlerin pek dikkate alınmadığı görülüyordu. Halbuki bir devletin devletliliği yabancı elçiliğin ve yabancı devlet misafir temsilcilerinin hayatının ve şerefinin teminatının sağlanmasıyla ortaya çıkar. Ortaçağlarda bile bir elçinin şahsiyetine hakaret veya canına kastedilmesi müdahale için hak teşkil etmiştir." diye ifade etti.
Gündem
Yayınlanma: 29 Ocak 2023 - 10:15
İlber Ortaylı: Kitap yakmak yobazlığın kalıntısı
Tarihçi - yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İsveç’te Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünden Kuran-ı Kerim yakan aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'a tepki gösterdi.
Gündem
29 Ocak 2023 - 10:15