Zorunlu PCR uygulamasından turistler muaf tutuldu! PCR testi uygulamasından kimler muaf?

TAKİP ET

Koronavirüs önlemleri kapsamında alınan yeni kararlarda yabancı uyrukluların muaf olduğu ortaya çıktı. Yeni önlemler yalnızca Türk vatandaşları için geçerli. Yurt içi seyahatlerde Türkler, 2 doz aşı yaptırmak ya da PCR testi sonucunu göstermek zorunda. 

AHMET KUT / AYKIRI

Sosyal medyada bir kullanıcı, uçuş firması Pegasus’un mobil uygulaması üzerinden bilet satın alırken gördüğü “6 Eylül İtibarıyla Yurt İçi Seyahatlerde Uygulanacak Aşı/PCR Test Zorunluluğu” beyanı hakkında firmaya, “Ben şimdi yabancı kimlik ile bu uygulamadan muaf mıyım?” sorusunu yöneltti. Firmanın, sosyal medya kullanıcısına verdiği dikkat çekici cevap ile İçişleri Bakanlığının koronavirüs için aldığı yeni önlemlerde çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. 

Pegasus uçuş firması, sosyal medya hesabına yöneltilen soruya, “Merhaba, ilgili uygulama sadece T.C. vatandaşları için geçerlidir. Yabancı ülke vatandaşlarının yurt içi uçuşlara katılımı için aşı/test zorunluluğu bulunmamaktadır. Sağlıklı günler dileriz” şeklinde cevap verdi. Pegasus’un bu yanıtı ile İçişleri Bakanlığının aldığı yeni önlemlerin, Türkiye’ye turistik seyahat için gelen yabancı uyruklu kişileri kapsamadığı ortaya çıktı. 

MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA 
Yeni önlemlerin yabancı uyruklu kişileri kapsamadığının ortaya çıkmasına çok sayıda tepki gösterilirken Moskova Büyükelçiliğinden de benzer bir açıklama geldi. Moskova Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, Türkiye'de ikamet sahibi olan yabancıların uygulamaya dahil olduğunu ancak turist olarak gelenlerin zorunlu PCR testinden muaf olduğunu açıkladı.

KORONAVİRÜSE KARŞI ALINAN YENİ ÖNLEMLERDEN KİMLER MUAF? 
İçişleri Bakanlığının 6 Eylül’den itibaren aldığı yeni kararlar ile yeni bir dönem başlıyor. Karara göre, aşı olmayan ya da hastalığı geçirmemiş olanlardan okul, sinema, tiyatroya girişlerde ya da şehirlerarası toplu taşıma kullanırken negatif PCR test sonucu istenecek. 

Yeni önlemler, 18 yaş üstü için geçerli olurken İçişleri Bakanlığı, eğitim öğretim döneminin başlamasıyla 81 il valiliğine gönderdiği yeni PCR testi genelgesinde eğitim personelinden de düzenli PCR testi istendi. Öğrencilerle temas eden aşı olmamış eğitim personeli, kantin çalışanları, servis şoförleri ve rehber personelinden de PCR testi isteniyor. Aşı olmamış öğretmen ve okul personelinin haftada 2 kez PCR testi gösterme zorunluluğu var. 

Koronavirüse karşı alınan yeni önlemlerden ise yabancı uyruklular muaf. Türkiye'de ikamet eden yabancılar, uygulamaya dahil olsa da turistik seyahat için gelen yabancılara karşı zorunlu PCR testi koşulu bulunmuyor.  

zorunlu test aşı 2 doz aşı koronavirüs salgın virüs pcr turistler muaf