Zelenskiy, Türkiye'den Azov komutanlarını alarak ayrıldı; Rusya'dan tepki geldi!
Rusya-Ukrayna Türkiye ilişkilerinde yeni bir süreç mi! Zelenksy, savaş sonuna kadar Türkiye'de kalacağı açıklanan Azov komutanlarını alarak Ukrayna'ya döndü. Rusya, Türkiye'yi anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, resmi ziyareti sırasında Türkiye'den Rusya'ya karşı verdikleri direnişle tanınan Azov Taburu'nun 5 komutanını alarak ülkesine döndü.
ZELENSKİY PAYLAŞIM YAPMIŞTI
Zelenskiy, Türkiye'den dönüşünde uçaktan fotoğraf ve video paylaşarak, "Türkiye'den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar" şeklinde bir açıklama yaptı.
ASKERLERİN SAVAŞIN SONUNA KADAR TÜRKİYE'DE KALMASI KONUSUNDA ANLAŞILMIŞTI
Mariupol'da Ruslara karşı uzun süre direnen Azov Taburu, iki ülke arasındaki anlaşmanın ardından teslim olmuş ve askerlerin savaşın sonuna kadar Türkiye'de kalması konusunda anlaşılmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yaptığı diplomasi çalışmaları sonucunda 21 Eylül 2022 tarihinde 200 savaş esirinin takas edildiği duyurulmuştu.
Erdoğan, Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen esir takasının, savaşın sona erdirilmesinde önemli bir adım olduğunu vurgulamıştı.
RUSYA'DAN TEPKİ
Rusya, Azov komutanlarına geri verilmesine tepki gösterdi. Hükümet Sözcüsü Dimitri Peskov tarafından yapılan açıklamada "Hiç kimse Rusya'yı bilgilendirmedi. Anlaşmaya göre savaşın sonuna kadar kalmaları gerekiyordu. Türkiye ve Ukrayna anlaşmaları ihlal etti" denildi.