Yunanistan'dan Ayasofya hamlesi: Tarihi kapısı tahrip edilmişti

TAKİP ET

Ayasofya'da tarihi İmparator Kapısı'nın tahrip edilmesi gündemi sarstı. Türkiye'de gündeme oturan olay için Yunanistan'dan da adım geldi. Başbakan Kyriakos Miçotakis, UNESCO Direktörü Audrey Azoulay ile görüştü.

İstanbul ve Türkiye'nin en önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya'nın tarihi İmparator Kapısı'ndaki tahribat gündemdeki yerini koruyor. Gündeme oturan tahribatın ardından kapı onarıldı ancak tartışmalar sürüyor.

YUNANİSTAN'DAN ADIM
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, konuyu BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'ne taşıdı. Yunanistan basınında yer alan haberlere göre, UNESCO Direktörü Audrey Azoulay ile telefonda görüşen Miçotakis, tahribattan dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederken söz konusu tahribatın tarihi yapının bütünlüğüne ve evrensel karakterine yapılan bir "saygısızlık" olduğunu söyledi.

Türkiye'den açıklama istenecek Miçotakis'in ofisinden yapılan açıklamada, UNESCO direktörünün Ayasofya'nın 2020 yılında camiye çevrilmesi kararına ilişkin endişelerini tekrar dile getirdiği ve Türkiye hükümetinden tahribat ile ilgili bir açıklama yapmasını isteyeceği söylendi.

"KOPARIP YİYORLAR"
Ayasofya Camisi'nin tarihi kapısının durumu, Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar'ın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla ortaya çıkmıştı. Yaşar, kendisine ulaştırılan fotoğraflar üzerine Ayasofya'ya gitti ve durumu yerinde gördü. Bir görevlinin kapıdaki hasar için "İnsanlar burayı kutsal sayıyor, bazıları parça koparıp ağızlarına atıyor" dediğini anlattı.

ayasofya cami müze kapı tahribat yunanistan