YSK'dan kritik açıklama: Üzerinde nokta olan lekeli oy pusulası geçerli sayılacak mı?

TAKİP ET

Oy pusulalarında Erdoğan isminin altında 'siyah nokta' bulunması tartışma yaratmıştı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy pusulaları veya zarflarda, leke veya mürekkep izi bulunması halinde geçerli olup olmayacağı hakkında açıklama yaptı.

Türkiye, 3 gün sonra Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Kritik seçim öncesi pusulalarda Erdoğan isminin altında 'siyah nokta' bulunması tartışma konusu oldu.

İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, 14 Mayıs’ta Hollanda’da yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi için gönderilen 225 oy pusulasının hatalı çıkması ve pusulaların tutanak altına alınarak kullanılmadan ayrılması üzerine YSK’ya başvurdu.

Öztürk, pusulaların üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması durumunda geçerli olup olmayacağı konusunda YSK’dan görüş istedi. Ancak, YSK bu konuda açık hükümlere sahip olan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un, 98. ve 101. maddelerine atıfta bulunarak, konu hakkında “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi.

ÜZERİNDE LEKE BULUNAN OY PUSULASI GEÇERLİ SAYILACAK MI?

Kanun’un 98. maddesi, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılacağını öngörüyor.

Aynı Kanun’un 101. maddesi ise zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğünün bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması veya herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamamasının oy pusulalarını geçersiz kılmayacağını belirtiyor.

seçim oy oy pusulası lekeli pusula noktalı pusula