YKS'de maske takmak zorunlu mu? YKS hakkında bilinmesi gerekenler...

TAKİP ET

Üniversiteye girme hayali kuran adaylar için heyecan dorukta. YKS tarihi yaklaştı. TYT, AYT ve YDT'de kaç soru var, sınavlar kaç dakika olacak?  Sınava girerken gerekli belgeler neler?  YKS'de maske takmak zorunlu mu? İşte YKS'ye dair bilinmesi gerekenler…

ÖSYM tarafından düzenlenen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS), bu hafta sonu gerçekleşecek. Üniversite adayları için heyecan doruktayken TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç farklı oturumda dikkat edilmesi gereken önemli detaylar var. 

YKS’DE TOPLAM KAÇ SORU VAR, SINAV KAÇ DAKİKA SÜRECEK?
YKS’ye girecek üniversite adayları 26 Haziran Cumartesi ve 27 Haziran Pazar günü başvurularına göre üç farklı sınava girecek. Her sınavın süresi değişirken adaylar için YKS’nin toplam kaç dakika süreceği ise merak konusu oldu. 
  
YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlik Testi (TYT)’nde toplam 120 soru yer alırken sınav süresi için adaylara 135 dakika verilecek.  Alan Yeterlik Testleri (AYT)’ne girecek adaylara ise sorulacak soru sayısı160 iken toplam 180 dakika süreye sahip olacaklar. YKS’nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar, kendilerine verilen 120 dakikada 80 soruyu çözmeye çalışacak.

İlk oturum olan TYT, 26 Haziran 2021 tarihinde saat 10.15'te, AYT ise 27 Haziran 2021 tarihinde saat 10.15'te başlayacak. Son oturum olan YDT, 27 Haziran'da 5.45'te yapılacak.

SINAVA GİRERKEN GEREKLİ BELGELER NELER?  
ÖSYM tarafından açıklanan duyuruya göre adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur.

1) İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB)
2) Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı

Adayların, Sınava Giriş Belgesi almak için T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresine giriş yapmaları gerekiyor.
Adayların dikkat etmesi gereken bir diğer durum da sürücü belgesi, meslek kimlik kartları, öğrenci kimlik kartları vb. diğer tüm belgelerin sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmeyecek olması.

YKS'DE MASKE TAKMAK ZORUNLU MU?
Koronavirüs salgını henüz tam olarak sonlanmamışken adaylar için “YKS'de maske takmak zorunlu mu?” sorusu merak uyandırdı. ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre adaylar sınav salonlarına geçip sıralarına oturduktan sonra sınav süresi boyunca maskelerini çıkarabilecek. Gözetim yapacak olan sınav görevlileri ise maskelerini çıkartmayacak.

yks üniversite sınav ösym maske