Yeni virüs alarmı! Nipah virüsü (NİV) nedir, belirtileri nelerdir? Nihap virüsü Türkiye'de görüldü mü?

TAKİP ET

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almışken Hindistan'da ortaya çıkan Nipah virüsü ile yeni bir tehlike söz konusu hale geldi. ABD'den sonra en çok koronovirüs vakasının görüldüğü Hindistan'da ortaya çıkan Nipah virüsü, endişe yaratırken vakanın ortaya çıkmasıyla 'Nipah virüsü nedir, Nipah virüsü nasıl bulaşır' gibi sorulara yanıt aranmaya başladı. İşte Nipah virüsü hakkında merak edilenler…

Hindistan'da ortaya çıkan Nipah virüsü 12 yaşındaki bir çocuğun hayatını sonlandırdı. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele ederken Nipah virüsünün de yarasalardan bulaşarak insanlar başta olmak üzere hayvanları da etkiliyor olması tedirginlik yarattı.

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?
Nipah virüsü (NiV), Paramyxoviridae familyasından Henipavirus cinsine ait bir RNA virüsüdür. Virüs aynı zamanda 1994 yılında Avustralya'da izole edilen Hendra virüsü (HeV) ile de yakından ilişkili.

İlk salgın 1998-99 yıllarında Malezya ve Singapur'da rapor edilmişti. Nipah ismi, virüsün ilk izole edilen kişinin hastalıktan öldüğü Malezya'daki köyün adından geliyor.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerinde, Nipah enfeksiyonlarının yüzde 75'inin ölümcül olduğu bildirilirken koronavirüs için ise ölüm oranının yaklaşık yüzde 2 olduğuna inanılıyor.

NİPAH VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Nipah virüsü, hem HeV hem de NiV için hayvan konakçı rezervuarı, yaygın olarak "uçan tilki" olarak bilinen meyve yarasasıdır (Pteropus cinsi). Enfekte meyve yarasaları, hastalığı domuzlar, köpekler, kediler, keçiler, atlar ve koyunlar gibi diğer hayvanlara da yayabilir.
İnsanlar, enfekte hayvanla (yarasalar veya domuz gibi diğer hayvanlar) veya tükürük veya idrar gibi vücut sıvılarıyla yakın temas halinde olurlarsa enfekte olabilirler.

NİPAH VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?
Şu anda WHO R & D Blueprint'inde öncelikli bir hastalık olmasına rağmen, NiV enfeksiyonu için spesifik bir ilaç veya aşı bulunmamaktadır. Şiddetli solunum ve nörolojik komplikasyonları tedavi etmek için yoğun destek önerilmektedir.

DSÖ, Nipah'ı DSÖ Araştırma ve Geliştirme Planı için öncelikli bir hastalık olarak tanımlamış olsa da, şu anda Nipah virüsü enfeksiyonuna özgü herhangi bir ilaç veya aşı bulunmamaktadır. Şiddetli solunum ve nörolojik komplikasyonları tedavi etmek için yoğun destekleyici bakım önerilir.

NİPAH VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE VAR MI?
Nipah virüsü, Türkiye'de görülmedi.

 

nihap virüsü yeni virüs hindistan nihap virüsü nedir