Yeni salgın: Afganistan'ı esir alan Kara Mantar Türkiye'ye gelebilir!

TAKİP ET

Koronavirüs, aşılama çalışmalarına rağmen yeni varyantlarla birlikte yayılmaya devam ederken, endişeye düşüren yeni bir salgın ortaya çıktı. Afganistan, Hindistan, Mısır gibi ülkelerde virüsü atlatan hastalar, kara mantara yakalanıyor. Son dönemde Türkiye'ye kaçak yollarla giren Afganlıların görüntüsü tartışılırken, hastalığın Türkiye'ye gelme tehdidi söz konusu.

Dünyada koronavirüse karşı aşılama çalışması sürerken virüs, mutasyona uğrayarek yeni varyantlarla yayılmaya devam ediyor. Ancak uluslararası kamuoyunu endişelendirecek yeni bir salgın daha ortaya çıktı: Kara Mantar!

Hindistan, Afganistan ve Mısır gibi ülkelerde sıkça görülen kara mantar, göz kaybına sebep oluyor. Hindistan'da 45 binden fazla insana bulaştığı açıklanan hastalık, Afganistan, Mısır, Nepal ve Umman gibi ülkelerde de her geçen gün etkisini arttırıyor.

ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ YÜZDE 50
Hindistan'da koronavirüsü atlatan hastalar ise şimdi kara mantar ile mücadele ediyor. Ülke genelinde 45 binden fazla insana bulaşan kara mantarla mücadele edenlerin yüzde 85’inin virüsü atlatan kişiler olduğu açıklandı.

Bir ciğer enfeksiyonu olan kara mantar hastalığından 4 bin 300 kişinin öldüğü de belirtildi. Amerikan medya kuruluşu CNN, virüsü sebebiyle bağışıklığı düşen kişilerde görülen kara mantar hastalığının ölüm oranının yüzde 50 seviyesinde olduğunu aktardı.

TÜRKİYE'DE DE GÖRÜLEBİLİR
Yüzde oluşan kara mantar lekelerine, görme kaybına ve ölüme sebep olan hastalıktan kurtulmak için birçok hastanın gözü bile alınabiliyor. Resmi verilere göre Hindistan’ın yanı sıra Afganistan, Nepal, Mısır ve Umman’da da bu hastalık görüldü.

Bir diğer tehdit ise Türkiye. Sınırlardan kaçak yollarla her gün binlerce Afganın geçtiği görülürken, kara mantar hastalığının Türkiye'ye taşınması büyük bir tehdit oluşturuyor.

Özellikle şeker hastalarının bu hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu belirtilirken CNN’e konuşan Srinivas isimli bir adam yaşadıklarını anlattı. Soyadını söyleyemeyen adam, “Covid-19’u atlattıktan sonra rahatladım. En kötüsünün Covid-19 olduğunu düşündüm. Fakat sonra sol gözüme bir ağrı girdi. Gözümü bile açamadım, acı çok yüksekti. Daha sonraki günlerde gözümden ve burnumdan kan akmaya başladı. Hastaneye gittim ve enfekte olmuş dokuları ve parçaları aldılar” dedi.

kara mantar türkiye afganistan afgan sınır hastalık