Yeni göç riski: Türkiye, Suriye'de 'savaş pozisyonu aldı' iddiası!

TAKİP ET

Rusya, Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren cihatçı örgütlerin silahsızlandırılması konusunda anlaştığı Ankara'nın yeterli adım atmadığını öne sürerek hava saldırılarını sıklaştırdı. Ankara'nın ise bu adım karşısında bölgede 'savaş pozisyonu' aldığı iddia edildi. 

Reuters'de yer alan iddiaya göre, Rusya son günlerde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yönetimi altındaki bölgelere saldırılarını yoğunlaştırdı. Suriye'nin kuzeyinde yer alan ve Zeytin Dalı Harekatı ile PKK/YPG militanlarından temizlenen Afrin'in köylerine gerçekleştirilen son hava saldırılarında en az 5 ÖSO mensubu öldürülürken, 12 sivilin ise yaralandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vladimir Putin arasında gerçekleşecek olan 29 Eylül'deki Soçi görüşmeleri öncesinde yaşanan saldırıların nedeni olarak Türkiye'nin Rus yönetimine verdiği cihatçıların silahsızlandırılması taahhütüne bağlı kalmaması gösteriliyor. 

"TÜRKİYE SAVAŞ POZİSYONU ALDI"
Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu Sözcüsü Youssef Hamoud, Türkiye'nin son yaşanan saldırılar sonrası bölgeye asker sevk etmeye başladığını belirterek, “Türk ordusu tüm askeri üsleri güçlendirdi ve bölgeye zırhlı araç, asker ve teçhizat sevk edilerek savaş pozisyonu alındı” dedi. 

YENİ GÖÇ RİSKİ
Suriye'nin kuzeyinde yaşanan son gelişmeler ise akıllara yeni bir göç dalgası endişesini getirdi. Türkiye, sayıları gayriresmi rakamlara göre 8 milyonu bulan sığınmacıya ev sahipliği yaparken, hükümet yetkilileri ise son zamanlarda kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını daha kaldıramayacağını dile getirmeye başladı. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Eylül tarihinde New York'ta gerçekleştirilen BM Genel Kurulu'ndaki  konuşmasında, "Artık yeni göç dalgalarını karşılamaya ne imkanımız ne de tahammülümüz var" demişti.

suriye türkiye savaş aftin rusya öso göç suriyeli