Yemeksepeti'nden veri sızıntısı iddialarına açıklama

TAKİP ET

Yemeksepeti, kullanıcılarının kişisel bilgilerinin hackerlar tarafından sızdırıldığı iddiasına ilişkin açıklama yaptı. Yemeksepeti, açıklamasında "Haberlerin aksine herhangi bir veri ihlali söz konusu olmamıştır" dedi.

Son dönemde veri ihlali iddiasıyla sıkça gündeme gelen Yemeksepeti, kullanıcıların kişisel bilgilerinin hackerlar tarafından çalındığı iddiası hakkında açıklama yaptı.

Cep telefonu ve adres gibi bilgilerin sızdırıldığı iddiası üzerine açıklama yapan şirket, "Kamuoyuna asılsızca yansıyan haberlerin aksine herhangi bir veri ihlali söz konusu olmamıştır" dedi.

Açıklamada "Sosyal medyada dolaşıma sokulan ve Yemeksepeti veri tabanından “yasa dışı çekildiği” iddia edilen kişisel verilerin, Yemeksepeti veri tabanında yer alan verilerle örtüşmediği ve başka platformlardan temin edilmiş olmasının muhtemel olduğu -uluslararası bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılan sıkı denetimlerde de- belirlenmiştir" ifadelerine yer verildi.

Yemeksepeti'nden yapılan açıklama şöyle:

Bir süredir, bilgisayar korsanı/ hacker olduğunu iddia eden bir kişinin, gönderdiği mesajlarla, elindeki yasa dışı yollarla sözde ele geçirdiği ve şirketimiz kullanıcılarına ait olduğunu iddia ettiği kişisel verileri yayınlayacağı tehdidi ve Yemeksepeti veri tabanlarıyla örtüşmeyen birtakım verilere dair iddiaların firmamızla ilişkilendirilme çabası ile karşı karşıyayız.

2021 Kasım ayı ve sonrasında Yemeksepeti ile ilgili kamuoyuna ve basına asılsız iddialar paylaştığı tahmin edilen söz konusu kişinin, son olarak farklı platformlardan yasa dışı yollarla edindiğini ifade ettiği kişisel veri paylaşma eylemini hayata geçireceğine dair bazı basın mensupları ve yayın organlarına mesajlar attığı tespit edilmiştir. Sanal korsanın son mesajında, Türkiye’nin önde gelen birçok kurumunun hack’lendiği iddiasını öne sürdüğü, artık tüm Türkiye vatandaşlarının kişisel verilerine sahip olduğu ve bunları para karşılığı satacağı tehdidini savurduğu görülmüştür.

Öncelikle bir kez daha vurgulamak isteriz ki; Yemeksepeti veri tabanlarında iddia edildiği gibi 2021 Kasım ayında ya da sonraki dönemlerde, kamuoyuna asılsızca yansıyan haberlerin aksine herhangi bir veri ihlali söz konusu olmamıştır. Sosyal medyada dolaşıma sokulan ve Yemeksepeti veri tabanından “yasa dışı çekildiği” iddia edilen kişisel verilerin, Yemeksepeti veri tabanında yer alan verilerle örtüşmediği ve başka platformlardan temin edilmiş olmasının muhtemel olduğu -uluslararası bir bağımsız denetim kuruluşu tarafından yapılan sıkı denetimlerde de- belirlenmiştir.

Son dönemde Yemeksepeti veri tabanıyla ilgisi olmayan ancak ilişkilendirilmeye çalışılan bu asılsız iddialar karşısında, kullanıcılarımızın olası başka platformlarda ele geçirilmiş olabilecek bilgilerini de korumak adına emniyet ve siber güvenlik güçleriyle sürekli temas halindeyiz. Bu yasa dışı eylemlere karşı tüm yasal haklarımızı kullanmakta ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte de kararlıyız.

Yemeksepeti olarak kullanıcılarımızın verilerinin güvenliğine ilişkin tüm süreçleri kesintisiz olarak gözden geçirip güncellediğimizi, ilgili vakalara bakarak tedbirlerimizi hem kendi sistemlerimiz, hem kullanıcılarımız, hem de üye iş yerlerimiz adına sürekli artırdığımızı, gerekli önlemleri en üst düzeyde aldığımızı önemle belirtmek isteriz.

Öte yandan internet ortamında yasa dışı elde edilen ve dolaşıma sokulan kişisel verilerle, kurum ya da bireylerin sürekli tehdit ve şantajlara maruz kaldığı bir ortamın kalıcılaştırılması çabalarına karşı duyduğumuz endişeyi kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Her kim tarafından ve hangi kuruma karşı işlenirse işlensin, bu ve benzer suçlara karşı oluşturulacak kolektif bilinçle benzer teşebbüslere yeşerme ortamı bırakmayacağımız inancıyla, konuya gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı teşekkür ederiz. 

Yemeksepeti veri ihlali hack