Wall Street'te tarihi çöküş

TAKİP ET

ABD ekonomisi tarihi günler geçiriyor. Koronavirüs dolayısıyla dip yapan petrol fiyatları Wall Street'te tarihi kayıpların yaşanmasına yol açtı. 1980'lerden sonra en düşük düzeyi gören petrol fiyatları, ABD piyasalarını alt üst etti. İşte son durum.

FURKAN ULUDAĞ / HABER MERKEZİ
 
ABD'de koronavirüs salgını nedeniyle talebin azalması üzerine petrol fiyatları rekor düşüşe devam edip ilk defa negatif fiyattan işlem gördü. Tarihi düşüşün nedeni olarak, talebin azalmasının yanı sıra, petrol depolarının dolma noktasına yaklaşacağı beklentisinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Pazartesi günü petrol fiyatı 1980’lerden bu yana en düşük düzeyi gördü. Ayrıca fiyatlar 21'inci yüzyılın da en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Gün içinde Batı Teksas türü (WTI, West Texas Intermediate) petrolünün varil fiyatı %50'den fazla kayıpla varil fiyatı 9 dolara kadar düşmüştü.

BBC Haberine göre ise, Gün içinde Batı Teksas türü (WTI, West Texas Intermediate) petrolünün varil fiyatı %50'den fazla kayıpla varil fiyatı 9 dolara kadar düşmüştü.

Pazartesi günü içinde düşüş devam etti, 5 dolara ve sonra 1.50 dolara kadar düştü ve günün ilerleyen saatlerinde negatiften işlem gördü.

Petrolün küresel işlem endeksi (Brent ham petrolü) ise %7 değer kaybederek varil başına 26 dolardan işlem gördü.

Koronavirüs salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüş küresel resesyon oluşacağı kaygısını doğurdu.
Bazı OPEC ülkeleri üretimde %10 kesintiye gitmişti.

Covid-19 salgınının yayılmasıyla beraber petrol sanayii hem talep düşüklüğü hem de üretimin azaltılması konusunda üretici ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle zordaydı.

Ay başında OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler, günlük küresel petrol üretimlerini yaklaşık %10 azaltma anlaşması yaparak, bugüne kadar varılan en büyük petrol üretim kesintisine imza atmışlardı.

Ama bazı analistler, üretimde kesintiye gitmenin fark yaratacak kadar yeterli olmadığı görüşündeydi.
Axicorp küresel piyasa stratejisti Stephen Innes, OPEC ülkelerinin üzerinde anlaştığı kesintinin petrol piyasalarını dengelemekte yeterli olmayacağını ifade etmişti.

Diğer yandan ABD'nin petrol sevkiyatındaki en önemli noktalarından Cushing'de petrol tesislerinin kapasitelerinin dolmaya başladığı kaygıları dile getiriliyor.

ANZ Bank'a göre Mart başından bu yana seviye %50'ye yaklaştı.

PİYASALARDA PANİK HAVASI
ABD'de WTI ham petrolü %305 değer kaybetti.


Fiyat sıfırın altına inerken, üreticilerin ellerindeki petrolü vermek için üste para ödemeleri ihtimali piyasalarda panik havası estirdi. ABD ham petrolü üreticileri, tedarikçilerine varil başına 37 dolar ücret ödemekle karşı karşıya gelmiş durumda.
 
WALL STREET’TE BÜYÜK ÇÖKÜŞ
Petrolde sert düşüşün ardından Dow endeksi %2,5 değer kaybıyla kapandı.
ABD hisse senetleri Pazartesi günü yüzlerce puan düşüşle sonuçlandı. Mayıs ayında yapılacak teslimatlar için ABD ham petrol varil fiyatı - 54 $'a düştü.

ABD'de Koronavirüsten dolayı petrol talebinde meydana gelen aşırı düşüşten dolayı petrolü depolayacak yer bulunamazken Rusya ve Suudi Arabistan ise dünyayı adeta petrole boğdu. Bu ise petrol fiyatlarını sıfırın altına indirerek ABD'li üreticilerin para kazanmasını imkansız hale getirdi.
 
Rystad Energy: "Varil fiyatında 30 kötü, 10 ve 20 $ seviyeleri ise kabus. Varil fiyatının ortalama 20 dolar olduğu bir ortamda 533 ABD'li petrol şirketinin 2021 yılı sonuna kadar iflas başvurusunda bulunması bekleniyor. 10 dolarlık fiyatta ise bu sayı 1100'ün üzerine çıkacak."
 
KREMLİN'DEN AÇIKLAMA
Kremlin Sözcüsü Peskov, "Duruma ilişkin kıyamet senaryosu yazmaya gerek yok. Petrol fiyatları her ne kadar olumlu bir eğilimde olmasa da bir fiyat çöküşü de yaşanmıyor." ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolde mayıs vadeli kontratın eksi 37,6 dolar seviyesine kadar gerilemesini değerlendirdi.

Söz konusu düşüşün WTI'ın mayıs vadeli kontratında yaşandığına işaret eden Peskov, "Eksiye düşen petrol fiyatları değildi. Durum spekülatif ve tümüyle vade sonu kapanış işlemleriyle alakalı." diye konuştu.
Küresel petrol piyasalarındaki duruma ilişkin "aşırı olumsuz" bir gerekçe bulunmadığını öne süren Peskov, "Duruma ilişkin kıyamet senaryosu yazmaya gerek yok. Petrol fiyatları her ne kadar olumlu bir eğilimde olmasa da bir fiyat çöküşü de yaşanmıyor. Gerekmesi halinde, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rus ekonomisine etkisini hafifletmek için gereken tüm araçlara sahibiz." ifadelerini kullandı.

ABD'de WTI tipi ham petrolün mayıs ayı için vadeli işlem sözleşmelerinin süresi bugün dolarken, kontrat sahiplerinin fiziki petrol teslimatından kaçınmasıyla WTI tipi petrolün varil fiyatı dün yüzde 300'ün üzerinde değer kaybederek eksi 37,63 seviyesine kadar inmişti.

Peskov, ihtiyaç halinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ nezdinde gerekli temasların yapılabileceğini söyledi.

abd borsaları petrol fiyatları wall street