Vortex nedir? İstanbul'da kar yağışı başladı, Vortex uyarısı yapıldı!

TAKİP ET

İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok tedbir alındı. Ancak kent için kritik bir uyarı geldi. Günlerce sürmesi beklenen kar yağışıyla birlikte en etkili yağışın cumartesi günü görülmesi bekleniyor. Nedeni ise Vortex. İşte detaylar...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul için günlerdir uyarısını yaptığı yoğun kar yağışı bugün sabah saatlerinde başladı. Zaman zaman etkili olan kar yağışı için Cuma ve Cumartesi günlerine ilişkin uyarı geldi.

VORTEX UYARISI
Kentte en yoğun kar yağışının vortex nedeniyle cumartesi günü gerçekleşmesi bekleniyor. Meteoroloji uzmanı Bünyamin Sürmeli ise "Vortex'in giriş ihtimali yükseldi, gücü zayıflasa da ne kadar zayıflarsa zayıflasın, güçlü bir kar sağanağı ihtimali yüksek. Cumartesi günü İstanbul, Tekirdağ çevrelerinden başlayarak Zonguldak alanlarında risk söz konusu" dedi.

Havaforum'un Twitter hesabından paylaştığı radar görüntülerine göre, İstanbul'da aralıksız 5-7 saat kar yapabilecek güce sahip vortex, cumartesi günü boğaz ve çevresinden giriş yapabilir.

Vortex'in İstanbul'a nereden giriş yapacağı henüz netleşmezken, meteorolojik kaynakların gelişmeleri radar üzerinden anbean takip ettiğine vurgu yapıldı. İstanbul'da bugün ve yarın ise deniz efekti kar yağışlarının etkisini göstereceği kaydedildi.

VORTEX NEDİR?
Atmosfer içindeki dairesel veya kendi ekseni etrafında dönen hava akımına 'vorteks' deniyor. Vorteks kar yağışı, etkilediği noktalarda kısa sürede yoğun yağışlar ve kuvvetli fırtınalar oluşturmasıyla biliniyor. Vortex, etkili olduğu lokasyonda kısa sürede bol yağış bırakır, ani fırtınaya neden olur.

istanbul vortex hava durumu meteoroloji kar kar yağışı sağanak sağanak kar yoğun kar