Vatandaş tepkili!

TAKİP ET

Koronavirüs salgını nedeniyle maske takma zorunluluğu getirilmesinin ardından vatandaşlara ücretsiz maske temin edileceği açıklanmıştı. Ancak birçok vatandaş, sosyal medyada 'Maske bulamıyorum.' paylaşımında bulunmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bugün yeni bir gelişme yaşandı. İddialara göre, Ak Parti, MYK'da maske satışının tekrar başlaması konusunu gündemine aldı.

EGEHAN ERKÜN / HABER MERKEZİ

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nın çalışmaları devam ediyor. Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler ışığında, önerilen tedbirler Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak uygulamaya konuluyor.

Erdoğan bu kapsamda, 3 Nisan tarihinde yaptığı basın açıklamasında, ülke genelinde pazar ve market gibi insanların toplu bulunduğu alanlarda maske zorunluluğu getirildiğini açıklamıştı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, maske zorunluluğu açıklamasından kısa bir süre sonra parayla maske satışının da yasaklandığını duyurmuş, “Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız." ifadelerinde bulunmuştu.

“MASKELER PTT TARAFINDAN DAĞITILACAK”
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Sağlık Bakanlığı, 20 yaşından büyük, 65 yaşından küçük olmak kaydıyla, tüm vatandaşlara ePTT aracılığıyla maske dağıtımı yapılacağını duyurmuştu. Duyurun hemen ardından ise milyonlarca vatandaş PTT’nin internet sitesine akın etti.



PTT YOĞUNLUĞU KALDIRAMADI
Maskeye yoğun talep gösterilmesi sebebiyle, kısa bir süre sonra PTT tarafından, “Sizlere daha sağlıklı hizmet sunabilmek adına, ücretsiz maske taleplerinize ilişkin başvurularınızı en kısa sürede e-Devlet Kapısı üzerinden alacağımızı bildirmek isteriz.” açıklaması yapıldı.



“E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU ALINACAK”
PTT’nin yoğun talebi karşılayamaması nedeniyle, vatandaşların maske başvurularının e-Devlet üzerinden alınacağı duyuruldu. İlk olarak evlere teslim edileceği bildirilen maskelerin bu duyuruyla birlikte eczanelerden temin edileceği öğrenilmiş oldu. Vatandaşlar başvuru ardından eczanelerden maskelerini alabilmek için telefonlarına gelecek kodu beklemeye başladı.



“KOD VAR, MASKE YOK”, “MASKE VAR,KOD YOK”

Maske temini kapsamında yeni bir sürecin başlamasıyla birlikte  yeni sorunlar da ortaya çıktı. Binlerce vatandaş sosyal medyadan  maske alamadığına ifade ederek sitemde bulundu. Bazı vatandaşlar kod alamadığından yakınırken, diğer vatandaşlar ise kod aldığını fakat eczanelerde maske bulamadığından yakındı.
  VATANDAŞ TEPKİLİ
Vatandaşlar, yılan hikayesine dönen maske dağıtımı sebebiyle, yetkililere “Maskeler nerede?” sorularını yöneltti.  Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda “Birçok ülkeye salgın nedeniyle yardım gönderen Türkiye, yurt genelinde vatandaşlara maske dağıtımındaki sorunları ortadan kaldıramadı” yorumu öne çıkan yorumlardan biri oldu.
  Öte yandan maske bekleyen vatandaşlar, “Kısıtlama var, maske yok.” İfadelerinde bulunarak markete dahi gidemediklerini bu nedenle de mağdur olduklarını kaydetti.

Twitter’dan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen bir vatandaş, “Tam 15 gündür maske bulamıyorum. 10 kez başvuru yaptım. Adresime gelmedi, SMS gelmedi, eczaneden alamadım. Bugün 3 eczane gezdim üçü de TC numaramla maske vermedi.  Markete, eczaneye, bankaya, toplu taşımaya giremiyorum. Ben şimdi ne yapayım Bakanım?” ifadelerinde bulundu.
Bir diğer paylaşımda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen bir vatandaş, “Sayın Başkanım, bana hala maske gelmedi. Ben paramla almıştım o da bitti. Şimdi paramla dahi bulamıyorum. Markete, fırına maskesiz almıyorlar. Ya maskemi getirsinler ya da ihtiyaçlarımı” ifadelerini kaydetti.
MASKE SATIŞI TEKRAR GÜNDEMDE                             
Şikayetler üzerine hükümetin alınan bazı kararlarda geri adım atacağı iddia ediliyor. Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, AK Parti MYK’da maske satışının tekrar başlatılması konusunu masaya yatırdı. Bu gelişmeyle birlikte, ücretsiz maske dağıtımının yanında makul bir fiyattan maske satışı yapılması da ön görülüyor.  Maske satışlarına tekrar başlandığı takdirde, fiyat konusunda vatandaşların mağdur olmaması adına denetimlerin sıklaştırılacağı öğrenildi.

maske başvurusu nasıl yapılır maske haberleri maske satışı maske açıklaması zorunlu maske erdoğan haber koronavirüs