Vatandaş bireysel kredilere yönelirken Bakan Elvan sınırlandırma istedi!

TAKİP ET

Vatandaşların bankaya olan borcu giderek artınca piyasayı canlandırmak isteyen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kredi verme konusunda bankalara kısıtlama önerdi. Elvan'ın, bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşüldüğünü belirtmesinin ardından Erdoğan'ın 'Faiz düşsün kredi verin' sözü boşta kaldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, AKP MYK toplantısında yaptığı sunumun ardından yapılan hamlelerle ekonominin canlanmaya başladığını duyurdu. Elvan, "Bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var" dedi.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre, Elvan toplantı sonrasında “"Kurumsal kredilerde ve ödemelerinde sorun yok. Ama bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var. Bu konuda bazı tedbirler aldık, ama yeni tedbirler de gündeme gelecek. Bankalara bireysel kredilerin özenle takip edilmesini istedik. 

Ayrıca kurumsal olarak alınan kredilerin, yani bir yatırım projesi için alınan teşvik kredilerinin gerçekte bu proje için kullanıp kullanılmadığı konusunda yeni bir prosedür oluşturacağız. Takibi yapılacak. Yeni kredi verilirken, önceki kredinin gerçek anlamda yatırım için kullanılıp kullanılmadığına bakılacak. Alınan krediye konu olan yatırım gerçekleşme durumuna bakılacak” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Faizleri düşünün ve isteyene verin” talimatını vermişti.

TÜKETİCİYE TANINAN SÜRE UZATILDI, BORÇLAR DÜŞMEDİ
Bankaların 2021 yılının ilk beş ayında verdiği krediler, bir önceki yılla kıyaslandığında bankalara borcunu ödeyemeyenlerin sayısında yaşanan büyük artış göze çarpıyor. Tüketici kredilerinde borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 2020’de 182,363 iken 2021’in ilk beş ayında bu sayı 290,882’ye çıkmış. Yani tam yüzde 59,5 oranında artış yaşanmış. Tüketici kredisi ve bireysel kredi kartlarında ödenemeyen kredilerde ise oran yüzde 29,8’a kadar yükseldi.

Kredilerin, bankalar tarafından takibe alınma süresi 90 günden 180 güne çıkarılmasına rağmen bu tablonun oluşması dikkat çekti. 

KREDİ KARTI BORCU İSE 153,5 MİLYAR
Öte yandan geçtiğimiz ay yayımlanan "Türkiye'nin Borç Karnesi" raporuna göre, vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu son bir ayda 4 milyar TL artarak toplam 872 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 718,6 milyar lirasını tüketici (konut, otomobil dahil) kredileri, 153,5 milyar lirası da kredi kartları oluşturduğu açıklanmıştı.

kredi borç bireysel kredi ekonomi vatandaş lütfi elvan