Uzman isim tarih verdi: Toplumsal bağışıklık oluşacak, maske zorunluluğu kalkıyor!

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın maske zorunluluğunun kalkabileceğine yönelik sinyalleri vermesinin ardından Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan da kritik bir açıklama geldi. Savaşçı, toplumsal bağışıklık ve maske zorunluluğu için tarih verdi.

Türkiye, koronavirüs salgınında yeni bir döneme başlayacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısında koronavirüsün seyri konusunda yeni yol haritasını açıklayacağını söylemişti.

Koca'nın açıklaması sonrası maske zorunluluğunun ne zaman kalkacağı merak konusu olmuştu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan kritik bir açıklama geldi.

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN TARİH VERDİ
Akşam'da yer alan habere göre, kendisi de koronavirüse yakalanan ve hastalığı hafif şekilde evinde atlatan Doç. Dr. Savaşçı şunları anlattı:

"Mart ayında pandemi sürecinden kurtulacağımızı düşünüyoruz. Çünkü günlük vaka sayısı 90-100 bandında ilerliyor. Eğitim ve iş hayatının aksaması nedeniyle endişesi olanlar test yaptırmıyor, evinde geçiriyor. Bu da daha çok vaka demek. Bu nedenle şubatın sonunda doğal bağışıklık edineceğimizi ve bunun sonucunda da vakaların düşeceğini düşünüyoruz. Vaka sayısı fazla olduğu için kronik hastalarda ve 65 yaş üstünde hastaneye yatışta artış yaşanıyor. Vakalar düşecek ama vefat sayıları bir süre daha devam edebilir. Hastane personelinde de çok fazla pozitiflik var. Ancak vakalar hafif ve orta ağırlıkta seyrediyor. Akciğer tutulumları da düşmüş durumda; 20-30 vakada bir akciğer tutulumu görüyoruz"

MASKE ZORUNLULUĞU KALKIYOR
Savaşçı, "Martta maske çoğu alanda kalkmış olacak. Ancak sonbaharda hatırlatma dozları yeniden gündemde. Aşılarımızı yaptırarak eğitim ve iş hayatımız aksamadan hayatımıza devam edeceğiz. Görünen o ki önümüzdeki yeni süreçte hasta olanlar maske takacak, bağışıklığı baskılı ve kronik hastalığı olanlar aşılanmaya devam edecek" dedi.

uzman toplumsal bağışıklık maske maskeler maske zorunluluğu korona covid koronavirüs fahrettin koca salgın aşı